Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Újra van hely a magtárakban

Az augusztusi őszi időjárás beköszönte előtt, szinte a huszonnegyedik órában sikerült az összes búzát learatni Csongrád megyében. A raktárak képesek fogadni a gabonát, gondok majd a kukorica betakarításakor lesznek, ha addig nem ürülnek tovább a magtárak.
Még az esős napok előtt sikerült befejezni az aratást Csongrád megyében, már csak egy kevés zab maradt állva – nyilatkozta Cserjési Lajos, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium megyei hivatalának növénytermesztési főfelügyelője.
Egy hektáron átlagosan 4,3-4,5 tonna búza termett, ami jó közepes termésátlagnak felel meg. A mennyiség messze elmarad a tavalyitól, amikor is rekordtömegű gabona került raktárakba: a megyében elérte az 5 és fél tonnát a hektáronkénti átlag. Idén 70 ezer hektárnyi területről közel 310 ezer tonna búzát takarítottak be a termelők.

Az országban körülbelül 5 millió tonna az össztermés mennyisége. A rossz időjárás miatt ennek fele azonban kenyérkészítésre nem alkalmas, csak takarmányként használható fel. Az FVM sajtóosztályától kapott információk szerint a búzát emiatt várhatóan nehezebben lehet majd értékesíteni, a jó minőségű búza ára pedig elérheti a tonnánkénti 25-26 ezer forintot. Ez önmagában nem jár együtt a kenyér árának emelkedésével, hiszen az intervenciós ár is hasonlóan alakul.

Az intervenciós minőségű búzát tonnánként 20 ezer 500 forintért vásárolják majd fel azoktól a gazdáktól, akik nem rendelkeznek megfelelő tárolókapacitással. Magyarországnak 1,5 millió tonna gabona kivitelére van lehetősége, és még ezen a héten elkezdődik a Portugáliának szánt 200 ezer tonna kiszállítása.

A vásárhelyi malomból a jövő héten újabb teherautók indulnak el a bajai kikötő felé, hogy elszállítsák a még meglévő intervenciós búzát – mondta Nyilasi Endre, a Véka Kft. ügyvezető igazgatója –, de az úti cél majd csak hétfőn derül ki. A Véka magtárából júniusban 5 ezer 700 tonna gabonát szállítottak Bangladesbe, az egész országból összesen 28 ezer tonna indult útnak a távol-keleti országba. Az igazgató hozzátette: az újbúzát tudják fogadni, van helye a saját célra vásárolt gabonának éppúgy, mint az intervenciósnak. Vásárhelyen és környékén nincsenek raktárgondok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földön a bizalmas iratok

László Gábor önkormányzati biztos szerint betörtek az irodájába és a földre hajigálták a bizalmas… Tovább olvasom