Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Újrakezdődhet Szegeden az ügyeleti mizéria

Szeged - Lemondana az egy éve elvállalt állandó ügyeleti feladatról a „plázapatika", mert az nekik is csak veszteséget okoz. A régiós tiszti főgyógyszerész most a többi szegedi gyógyszertár javaslatait várja a helyzet megoldására.
Levélben értesítette a napokban a régiós tiszti főgyógyszerész a szegedi patikákat arról, hogy a Szeged Plazában működő Gyógyszertér patika a továbbiakban nem kívánja ellátni az állandó gyógyszertári ügyeletet – ezért javaslatokat vár tőlük a helyzet megoldására.

A Gyógyszertér tavaly márciusban, a szegedi patikák, az ÁNTSZ, a gyógyszerészkamara és az önkormányzati szakbizottság közti mintegy féléves huzavona után vállalta fel az éjszakai, hétvégi és ünnepnapi patikai ügyeletet. Az évtizedekig ügyelő Kígyó ugyanis korábban jelezte az ÁNTSZ-nek: nem vállalja tovább egyedül a ráfizetéses feladat ellátását. A „plázapatika" az utolsó pillanatban – mielőtt az ÁNTSZ hatalmi szóval döntött volna – önként jelentkezett a feladatra. A patika akkori üzemeltetési vezetője ezt azzal magyarázta: az új gyógyszertár így bekerül a köztudatba, az emberek megjegyzik, hogy bármikor elérhetők.

Minimális az éjszakai forgalom, nem éri meg az ügyelet. Fotó: Segesvári Csaba
Minimális az éjszakai forgalom, nem éri meg az ügyelet. Fotó: Segesvári Csaba

A Gyógyszertér-láncot megvásárló cég területi vezetője, Hideg Bence tegnap kérdésünkre azzal magyarázta az ÁNTSZ-nek egy hónapja bejelentett lépésüket: annyira minimális az éjszakai forgalom, hogy veszteséges az ügyelet. Mint mondta, a régiós tiszti főgyógyszerész őket is arra kérte, hogy készítsenek egy tervezetet a feladat átadására – ez azonban szerinte nem az ő feladatuk lenne. Ahogyan a többi patika véleményét, javaslatait sem kellene kikérnie az ÁNTSZ-nek, hiszen hatósági határozatot is hozhatna a kérdés rendezésére.

Bár az állandó ügyelettől csak úgy „szabadulhatnának meg", ha az ÁNTSZ megoldja a problémát, Hideg Bence azt elképzelhetetlennek tartja, hogy – döntés híján – huzamosabb ideig tovább vigyék a feladatot. Hozzátette: más városokban sokkal igazságosabb, rotációs rendszer működik, azaz a patikák egymást váltják az ügyeletben. Így számításaik szerint csak 6 hetente kerülne rájuk a sor
– amit vállalnának is.

A Kígyónak is elég

– Megdöbbenéssel olvastam az ÁNTSZ levelét, illetve értesültem a dologról, ami sok szempontból tanulságos – reagált Zolnay Kriszta, a Kígyó patika vezetője a kialakult helyzetre. Mint mondta, nem lenne etikus, ha az ÁNTSZ előtt a sajtóban mondaná el javaslatait a helyzet megoldásáról. Ezeket írásban közli hétfőn a tiszti főgyógyszerésszel. Azt azonban hangsúlyozta: mivel minden ünnepnapon ügyelnek, így is elég pluszfeladatuk van, nem akarnak még többet felvállalni.

Előzmények

2007 októberében jelentette be az ÁNTSZ-nek a Kígyó patika, hogy nem akar a továbbiakban egyedül ügyelni. A szakhatóság ezután egyeztetni próbált a szegedi belvárosi patikákkal a feladat megosztásáról – de ez nem járt sikerrel. A kisebbek közölték, nem tudják kigazdálkodni ennek költségeit. Bár a törvény szerint az ÁNTSZ minden közforgalmú patikát ügyeletre kötelezhet, döntésükről előbb ki kellett kérni a városi egészségügyi bizottság és a gyógyszerészkamara véleményét. Mindkét testület elutasította a körforgásban ellátott ügyelet ötletét. Az ÁNTSZ-t azonban ez a vélemény nem kötelezi semmire – így továbbra is a rotációs rendszert támogatták. A hivatalos döntés előtt jelentkezett önként a „plazapatika" a feladatra, így a többiek megmenekültek az anyagi pluszterhektől. Eddig.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. varadipal 2009. március 24. 11:11
  „24. Zorka: Köszi, remélem más-- az érintett" méregkeverő" illetékes-- is tud értelmesen gondolkodni./nem magam akartam fényezni/”
 • 24. zorka 2009. március 23. 12:12
  „21. varadipal
  Egyetértek.”
 • 23. kakoszeged 2009. március 23. 11:34
  „Mathiasking!
  Ezt honnan tudod?”
 • 22. Mathiasking 2009. március 23. 11:07
  „Eladják a SAS és PINGVIN patikákat! Valami bűzlik!”
 • 21. varadipal 2009. március 23. 10:23
  „Megoldási javaslat: Ha csak azért nem vállalja az éjszakai ügyeletet, mert nem rentábilis, akkor a többi, ügyeletet nem vállaló patika fizessen átalányban olyan összeget, amennyiért már legalább null szaldós lesz az ügyeletet vállaló Pláza patika./ a nyereség hiányát tudja be marketing költségnek./
  Az átalányt ügyelet megváltási díjként számlázzák ki az éjszakai ügyeletet megtagadó gyógyszertáraknak.
  Elég drágák a gyógyszerek, még nem láttam éhező gyógyszerészt, bele kell hogy férjen, ha éjjel aludni akarnak a szükséges egészségügyi közszolgáltatás helyett, vagy terhére.
  Nem kellene ezzel is a városvezetés gondjait szaporítani. Ezért tartunk itt, mert minden megoldható ügyet paternalista szemlélettel kezelnek azok, akik kis jóindulattal és nagyobb akarással tehetnének valamit.
  Ilyen egyszerű!!!!!!!!!”
 • 20. SympleX 2009. március 23. 10:20
  „Mivel a Pharmainvest csoport (Pingvin, Panda, Sas patikák) a minimális árréseikkel, nyereményjátékaikkal, ajándékaikkal meg törzsvásárlói kártyáikkal gyakorlatilag ellehetetlenítik a kisebb gyógyszertárakat, így azt javasolnám verjük rájuk az éjszakai ügyeletet. Alapvetően akkor lett elszúrva a téma, amikor a gyógyszertárakat az egészségügyből áttették kereskedelmi egységekké.”
 • 19. llandi26 2009. március 23. 07:21
  „senna!!!!! ha nincsen gyereked akkor már egyből felesleges az ügyelet tudod te h azért milyen jo h van !!nemcsak a gyerekek miatt hanem a felnőtteknek is van néha szükségük ám ügyeletre.Ha nincsen ügyelet remélem h lesz rá szükséged nem is egyszer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 18. petite_etoile 2009. március 22. 22:02
  „17. Na ja. Ejszakai fogorvosi ugyeletre is szukseg lenne pl. Az is lehetne abbol a bizonyos kozosbol finanszirozni. De ahogy elnezem egyre jobb lesz: eloszor megszuntetik a fogorvosi ugyeletet ejjel, aztan az ugyeleti patikat, kivancsian varom, mi johet meg. Lehet, hogy a klinikai ugyeletet is megszuntetik, es akkor a 23h-kor karambolozo autos majd var szepen masnap reggelig.”
 • 17. flexsnake 2009. március 22. 21:51
  „Pedig nem éri meg. Az egészségügy nem versenyszféra.Akkor működik jól ha nem működik állandóan mert nincs rá szükség. De szükséges, és bizony van hogy egy éjszaka 1-2 beteg van. Persze hogy így veszteséges, de nem az a cél hogy nyereséges legyen hanem hogy az ellátás legyen folyamatos. Ezt a veszteséget be kell nyelni és finanszírozni közösből.”
 • 16. che 2009. március 22. 20:03
  „Röhejes hogy egy patikának "nem éri meg az ügyelet"...? Ameddig erről szól a rendszer hogy mindenből pénzt kell csinálni addig senki sem várhatja hogy törődjenek az egyénnel ! Akkor kellene díjazni egy patikát és a kórházakat ha üresek és senki nem megy oda mert egészséges, de így az a cél hogy pénzhez ,támogatáshoz jusson...És akkor hol az ember ? Talán azért teszik mert törődnek velünk ? Miről beszélünk ? Ez a vad kapitalizmus !”
 • 15. petite_etoile 2009. március 22. 19:13
  „4. : Remelem akkor leszel rosszul egy ejjel, amikor mar nem lesz Szegednek ejjel is nyitvatarto patikaja.”
 • 14. hazgondnok 2009. március 22. 16:40
  „Nem értem miért van csődbe minden patika ,ugyanis én meg néztem az interneten egy gyógyszer árárt és az éppen 400ft-al volt kevesebb mint ahogy kiváltottam akkor miről beszélnek? Hozzá kell tennem,hogy az ár teljes összegről szól,és nem támogatott.”
 • 13. KamuNeni 2009. március 22. 09:02
  „Hat at kell adni a Tesconak a patika ugyeletet. Azok ugyis nyitva vannak ejjel nappal. De. psssst, csendet kernek mert a patikus esetleg dolgozik. Tiszta rohej. Amerikaban duborog a zene az emberek allandoan kerdezgetik oket es erdekes modon a patikus tud dolgozni. Zarjak be az osszeset amit nem tanulnak meg , MULTITASKING.”
 • 12. reneee 2009. március 22. 08:37
  „4! (szenya)

  Tudod mi volt felesleges????????? Anyádnak megszülnie téged!!!!!!!! Na az volt felesleges!
  Szerinted mi a jó büdös francért megy valaki éjszaka a gyógyszertárba????? Viccből vagy mert nem tud aludni és nincs jobb dolga???????”
 • 11. .suhym. 2009. március 22. 06:55
  „Miért nem lehet úgy intézni, hogy minden patika részt vegyen benne felváltva?

  Vajon a SAS patika(k), miért is zárkóznak el az ügyelettől annak ellenére, hogy több üzletük is van a belvárosban?

  Nem tulajdonos, hanem alkalmazottként dolgozó gyógyszerész barátnőmtől tudom, hogy az éjszakai ügyelet valóban igencsak ráfizetés az üzlet számára, ezért kellene megosztozniuk a patikáknak rajta.”
 • 10. rozator 2009. március 22. 01:08
  „Mondom jobb napokon a Kigyó is ügyel!(nyitva tart)Hétvégén is!Magánszorgalomból! A plázás patika is csak a reklámért vállalta!Ez egy nagy simlis duma! Csókoltatjuk a Csonka Gábor urat,és a feleségét!(A TULAJ SZEGÉNY)!A Kigyóban!”
 • 9. cirmos 2009. március 21. 21:29
  „4: Sose kerültél még olyan helyzetben, hogy éjjel kellett ügyeletre menned és utána kiváltani a gyógyszert? Nemrég a pár hónapos fiammal kellett bemennem, utána meg ki a Plázához, nehogy kórház legyen a vége, ha reggelig várok - élmény volt, mivel autónk nincs ...”
 • 8. török 2009. március 21. 20:24
  „Vágnám le a kedves Hideg úr farkát! De szigorúan éjszaka, amikor nincs ügyelet! Csak reklámfogásnak vállalta be? Na ez a kapitalizmus: önként és nagylelkűen bevállalnak egy feladatot, DE csak akkor, ha látják benne a megtérülést.

  Azt meg nem hiszem el, hogy a Kárász utca közepén a Kígyó veszteségesen ment éjszaka. Az legalább jó helyen volt így, a város közepén. Most ha valaki Újszegeden lakik, akkor menjen ki a plázáig egy gyógyszerért? Ráadásul éjszaka nincs tömegközlekedés, ergo marha fontos szempont, hogy gyalogosan könnyen megközelíthető legyen a hely. Akkor támogassák, de maradjon a Kígyó.

  Rotációs rendszer: Esztergomban ez működik, és iszonyatos. A neten nincs fent rendesen, hogy mikor melyik ügyel (nem beszélve, hogy vkinek nincs netje), magyarul el kell menned a legközelebbi gyógyszertárhoz, és korom sötétben megnézni a bejáraton, hogy éppen melyik ügyel. Aztán ha a szőregi patika ügyelne, akkor lenne anyázás Rókuson, jogosan.”
 • 7. flexsnake 2009. március 21. 19:23
  „4. ja ha valaki hétvégén lesz beteg és a gyógyszereit ki kell váltani akkor fizeti az ügyeleti díjat. Ugyanis eleve drágában veszi a gyógyszert, a lakosságra, betegre terhelt ügyeleti rész meg van. Csak ugye a gyógyszertár felé nem kívánják az illetékesek eljuttatni. Vannak olyan ágazatok amik akkor működnek jól ha nem nyereségesek.
  Mert ha 1 ember megy éjszaka a gyógyszeréért vagy kötszeréért akkor is ügyelni kell, hiszen nem határozható meg hogy valaki mondjuk ne éjszaka szenvedjen balesetet vagy ne éjszaka jöjjön rá a fosás.
  Akkor jó ha az ügyelet nem nyereséges mivel azt jelenti nincs annyi baj hogy éjszaka is tömegével jöjjön.
  Oda kell tolni az egészségügyre a lóvét és szépen beosztani. Pénz van, rosszul van elosztva.”
 • 6. rozator 2009. március 21. 19:01
  „Azért nincs forgalom a plázánál,mert közben azért "erősebb napokon" a Kigyó is ügyel a BELVÁROS-ban!Dögöljön meg a szomszéd tehene is!”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendelőintézetek nélkül nem bírnák a klinikák

Szeged - Nemcsak számos fekvőbeteg-ellátás, de jó néhány járóbeteg-szakrendelés is máshová került az elmúlt másfél évben a szegedi egészségügyi integrációban. Tovább olvasom