Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

Újraosztják a körúti sávokat a Belvedere előtt

Újraosztják a körúti sávokat a Belvedere előtt
Szeged - Mégsem épül körforgalom a Belvedere előtt, helyette a négy sávból hármat csinál a szegedi önkormányzat, ha rábólint az áprilisi közgyűlés, és megkapja rá a város az uniós forrást.
A másik végén csak jövő nyáron

Nagy Sándor elmondta, a kiskörút másik végének közlekedési átalakítására már kész a terv, de mivel az nagyobb fölfordulással jár majd, mint a Belvedere előtti, ahhoz a jövő évi nyári szünetnél hamarabb nem kezdenének neki.
Bár az idei önkormányzati falinaptárban még látványtervvel harangozták be, hogy hamarosan körforgalom épül a Tisza Lajos körút Belvedere előtti végénél, a szakemberek lemondtak erről a megoldásról – tudtuk meg Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestertől.

A korábbi tervek ugyanis nem számoltak azzal, hogy a körforgalom egy hozzá túl közel eső jelzőlámpával kombinálva ahelyett, hogy megoldaná a gördülékeny és biztonságos gépjármű-közlekedést, visszaduzzaszthatja azt.

Új változat készül arra, hogyan alakítsák át a kiskörút északi csomópontjának közlekedését.
 
Bár körforgalom nem épül, komfortosabb közlekedést ígérnek a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba
Bár körforgalom nem épül, komfortosabb közlekedést ígérnek a szakemberek. Fotó: Karnok Csaba

Mivel az uniós forrásra kiírt pályázatnál elsődleges a közösségi és bicikliközlekedés fejlesztése, az új tervek is ennek megfelelően készülnek. Az eddig négysávos közlekedés már a Felső Tisza-part IH előtti részétől megszűnne, a sávokat újraosztanák, és két sáv maradna a városba, egy pedig az onnan kifelé menő forgalomnak a Kőrösy-szakközépiskolától. Így a trolik kényelmesen elférnek, és mellettük a kerékpárosok is.

Szóba került az is, hogy az átalakítással a Belvedere elé hoznák át a Felső Tisza-part felé tartó 9-es és 19-es vonal megállóját is. Az önkormányzat szeretné még idén elkezdeni a Belvedere előtti csomópont átalakítási munkáit, de ehhez az kell, hogy még nyár elején megkapják az uniós pályázat kedvező elbírálására vonatkozó nyilatkozatot. A közbeszerzést csak ezután lehet kiírni.

Mindezek előtt azonban az áprilisi városi közgyűlésnek rá kell bólintania arra a közel egymilliárdos uniós pályázatra, amely a Tisza Lajos körút két végén lévő csomópont átalakítását és a város 40 buszmegállójának korszerűsítését célozza. Az érintett buszmegállókat akadálymentesítenék, bazaltbetont raknának le, és esőbeállókat húznának föl. Emellett a megállókhoz közel új kerékpártárolókat is építenének.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudták bizonyítani az arab sakkvezető megverését a bíróságon

Nem tudták bizonyítani az arab sakkvezető megverését a bíróságon
Első fokon felmentette a bíróság a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól

V. Igor rendőrt és az azóta leszerelt P. László Pétert. Tovább olvasom