Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Újratelepítik az őshonos halakat

Őshonos, ám vizeinkből jóformán teljesen eltűnt halakat telepít a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület. A compó telepítése a napokban megtörtént, és széles kárász is kerül a szegedi vizekbe az egyesület őshonoshal-újratelepítési programjában.
– Szinte teljesen eltűnt vizeinkből az egykor oly gyakori, őshonos compó s a széles kárász. Az állóvizekből a tájidegen halak, az ikrapusztító ezüstkárász és a törpeharcsa pusztította ki őket. A Tiszából pedig az időnkénti vízszennyezéseken túlmenően az, hogy ezek a halak a többiekhez képest sokkal nehezebben tudják követni a gyors vízszintingadozásokat – ismerteti a compó, s a széles kárász eltűnésének okait Schreiter Tibor, a Szegedi Herman Ottó Horgászegyesület ügyvezető alelnöke.

Kijönni ugyan kijön a compó és a széles kárász tavasszal a folyómederből az elöntött hullámterekbe ívni, de vissza nem nagyon megy. Az ivadék és a kifejlett halak is a kubikgödrökben rekednek, és a kiszáradáskor ott pusztulnak. Egykor, a folyószabályozások előtt, mikor a Tisza lassan áradt és lassan is húzódott vissza, ezek a halak is tudták követni a vízszintingadozást, most, a gyors áradások-apadások idején nemigen. Ezek az előzményei tehát az egyesület őshonoshal-visszatelepítési programjának. Összesen 350 kiló compó került a Fehér-parti Holt-Tiszába, s a Holt-Marosnak a töltés és a Bérkert utca közötti részébe a napokban.

– A jelenleg 15-20 centis halakat tilos kifogni, csak 30 centis testhossz elérése után vihetők haza – hívja föl a figyelmet az ügyvezető alelnök. A compók már ivarérettek, májustól augusztusig folyamatosan ívnak, s bizonyos mennyiségű ivadék azért csak megmarad a lerakott ikrából, a jelenlévő, tájidegen halak negatív hatása ellenére is. A tervek szerint az egyesület minden évben más-más vizeibe helyez compót – mindenütt újraalakulhat tehát az állomány. Az őshonoshal-telepítési program a széles kárásszal folytatódik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekült a Virág cukrászda

György Attila azt mondja, már megegyezett a Virág cukrászda felszámolását kezdeményező céggel. A… Tovább olvasom