Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Újszentiván: templomavatás és rétessütés

Újszentiván - Ifjúsági szálláshelyet és templomot is avatnak a hétvégi újszentiváni falunapokon. Vasárnap a rétesé a főszerep: csapatok versengenek a legfinomabb sütemény készítője címért. A gyerekeknek ingyenes programok, a felnőtteknek sztárfellépők garantálják a felhőtlen szórakozást.
Méltó módon ünnepli Újszentiván huszadik, jubileumi falunapját: ma római katolikus templomot szentel. A településnek eddig egy ortodox temploma volt. Évekkel ezelőtt gyűjtést is szerveztek az építkezésre, de eddig csak vágy volt, hogy a keresztényeknek is legyen egy közösségi helyük, ahol gyakorolhatják vallásukat. A Keresztelő Szent János katolikus templomot 11 órakor Kiss-Rigó László megyés püspök avatja és áldja meg.

A harminc személyes ifjúsági szálláshelyet tegnap adták át Újszentivánon. Fotó: Schmidt Andrea
A harminc személyes ifjúsági szálláshelyet tegnap adták át Újszentivánon.
Fotó: Schmidt Andrea

Újszentiván, az élhető falu

Újszentiván lakosságának átlagéletkora 38 év; a megye második legfiatalabb települése. Szeged közelségének köszönhetően nagy vonzerővel is rendelkezik, hiszen a környező falvakhoz képest ingatlanhoz is jóval olcsóbban lehet itt jutni. Igyekeznek minél élhetőbb településsé is tenni: szeptemberben elindul a bölcsőde, amelyet a XXI. századi igényeknek megfelelően alakítottak ki és szereltek fel. Épül a kerékpárút, amely Szőregtől Tiszaszigetig teljes összeköttetést biztosít majd. Sőt: idén akár a határig is teljesen elérhet a betoncsík, amely biztonságos közlekedést biztosít azoknak, akik a tömegközlekedés vagy az autó helyett inkább két kerékkel járnak. Mindemellett nagy gondot fordítanak a munkahelyteremtésre is: a vállalkozók számára igyekeznek ideális körülményeket teremteni, és bár a Start-munkaprogramban nem tudnak részt venni, az önkormányzat közreműködésével közel 30 embert tudnak foglalkoztatni a vízgazdálkodási társulatnál. Újszentivánon pedig a közmunkások is értékteremtő munkát végeznek: utcanévtáblákat, padokat készítenek, hogy amivel foglalkoznak, az a település életében is megjelenhessen.

Nem ez a falu egyetlen új beruházása: tegnap adták át a 30 férőhelyes ifjúsági szálláshelyet, amelynek a tervek szerint nem csak turisztikai szerepe lesz. – Azon túl, hogy szállást tudunk biztosítani a Szegedre vagy környékére érkező turistáknak, reméljük, hogy a gyerekek csereüdültetését is elő tudja majd segíteni a szálláshely – mondta el Putnik Lázár polgármester. – A táborozások költségvetésénél nagy segítséget jelenthet, ha a szállásért nem kell fizetni. Ha pedig mi ingyen helyezzük el a hozzánk érkező cserediákokat, vélhetően a mieinknek sem kell majd fizetniük külföldön.

Színes programokban sem lesz hiány az újszentiváni falunapokon. A színpadi bemutatók mellett lesz sör- és borivó verseny, Fiesta- és VV Fecó-koncert, Szent Iván éjjelén pedig tűzugrás is. Egész nap keresik majd a falu legütősebb emberét egy bokszgép segítségével.

– Fontosnak tartottuk, hogy a rendezvényen a gyerekek is jól érezzék magukat, és ezért a szülőknek ne kelljen sok pénzt kiadniuk – emelte ki a polgármester. – A lufihajtogatás, a hennafestés, a láncos hinta, a kisforgó és a kézműves-foglalkozás ingyenes, ezeket egészítik ki a fizetős lehetőségek, a pónilovaglás, a dodzsem, a légvár.

Bár mindkét napon lesz lehetőség vásárlásra, vasárnap lesz a réteseké a főszerep: 10 órától kezdik el gyúrni, nyújtani és tölteni a finom süteményeket a versenyző csapatok. Mivel lesz köztük felvidéki, vajdasági és bánáti is, idén nemcsak a hagyományos rétes, de a burek is bekerül a kínálatba. Amíg pedig készülnek a sütemények, színpadi produkciók szórakoztatják a látogatókat, bemutatót tart a Szegedi III. Honvéd Zászlóalj, és lesz táncház is. – Ezen a napon közel ötvenen állampolgársági esküt is tesznek Újszentivánon – tette hozzá Putnik Lázár.

A falunapi kavalkád sztárfellépőkkel zárul vasárnap este: Szandi és Aradszky László koncertje garantálja a késő estig tartó mulatságot. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lólábak röpködtek a szegedi közgyűlésen

A büdzsé módosításával 237 millió forintot vont el a várostól a jobboldali többség. Tovább olvasom