Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Újszülöttmentés élesben – az életben maradásért is küzdenek

Szeged – Mindenki látta már a sárga mentőautót, oldalán az egy kézben tartott apró gyermeket ábrázoló matricával, amelyet a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány üzemeltet. Elkísértük őket és élesben mentettünk.
Hetekkel ezelőtt egyeztettünk Dr. Pintér Sándorral az alapítvány kuratóriumi elnökével. A gyermekgyógyász professzor felajánlotta, ha elég szabadidővel rendelkezünk, elkísérhetjük őket, hogy megtapasztaljuk: milyen a mentősök élete. Vártuk, hogy megcsörrenjen a telefon – a címre 5 perc alatt kellett megérkeznünk. Tudtuk, ha menteni kell, akkor az bajt is jelent. A Szolgálat Dél-Magyarország négy megyéjéből ((Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része) menti az életveszélyben lévő koraszülötteket és nagysúlyú újszülötteket a régió intenzív újszülött, koraszülött ellátó központjába a szegedi gyermekklinikára. A mentés főleg a női klinikáról, valamint a megyék szülészeti és gyermekosztályairól történik. A mentés igénye esetén riasztják a szolgálatot, amely mint mozgó intenzív osztály azonnal indul a megjelölt helyszínre. A gyakorlatban ez azt jelenti: ha kis súlyú, életveszélyben lévő baba születik például a szegedi női klinikán, akkor a speciális mentővel, inkubátorban szállítják a gyermekklinikára.

Újszülöttet szállítottunk a női klinikáról a gyermekklinikára

Megcsörrent a telefon: – 5 perc múlva indulunk – mondta a telefonba Bognár Erika, aki szakápoló nővérként dolgozik a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnál. Autóba vágódtunk és a női klinikához siettünk. A második emeleti műtőben épp császározták azt az anyukát, akinek a csöppségét a Gyermekklinikára kellett szállítanunk.

Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
A műtő folyosójára már bekészítették a hordágyra szerelt inkubátort, orvosok, ápolók állták körbe. Várták, hogy a baba állapotát stabilizálják, és hogy elszállíthassuk az újszülött intenzívre. – Méhen belül diagnosztizált fejlődési rendellenesség miatt császározzák az anyukát. A baba súlyos, életveszélyes állapotban van – mondta az inkubátor mellett várakozó, a babát az intenzív osztályig kísérő Dr. Ferdinandy Zsolt. A neonatológus – újszülött gyógyász – szakember elmesélte: – A születés után a kisgyermeket az orvosok azonnal ellátják, bevezetik a légcsövébe a lélegeztetéshez nélkülözhetetlen tubust. Ezután behelyezzük a csecsemőt az inkubátorba – amit már 32,4 fokra előmelegítettünk –, majd a monitorok tappancsait felrakjuk apró testére – mutatta be az előkészítés folyamatát Ferdinandy doktor. Megtudtuk, a babát ballonnal fogják lélegeztetni, ugyanis kis távra felesleges őt lélegeztető gépre kapcsolni. – A sebességünk gyerek és állapotfüggő: nagyon pici újszülöttnél a folyamatos haladáson van a hangsúly. A hirtelen elindulás, megállás komoly károsodást okozhat a kicsiben – magyarázta Ördögh Antal gépkocsivezető, miért látjuk úgy időnként, hogy alig vánszorog a szirénázó mentőautó. A császármetszést gerincbe adott érzéstelenítéssel végezték, az édesanya végig ébren követte a műtétet.
– Rekeszsérves a kicsi – tájékoztatott az újszülött állapotáról Ferdinandy doktor, aki kifejtette: – A rekeszizmon keletkezett lyuk veszélyeztette a fejlődést. A szervek (tüdők) rosszul fejlődtek ki. Hozzátette: ilyen esetben a baba élete veszélybe kerül.


Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
„Aki rohangál, az nem tudja mi a dolga"

A filmekkel ellentétben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Nőgyógyászati Klinikáján nyoma sincs a vászonról, a tévéből ismert nyüzsgésnek, kiabálásnak. Mindenki szótlanul teszi a dolgát, az orvosok és ápolók láthatatlan zsinóron mozognak. Senki sem hibázhat, óriási a felelősségük., Miközben beszélgetünk, kihozták a műtőből a babát, és befektették az inkubátorba. Ferdinandy doktor meghallgatja a gyermek mellkasát. – Tonogent kérek! – mondja, majd hozzáteszi: – Nem hallom a szívhangot. Kiderül, az újszülöttnek a sérv miatt a mellkas jobb oldalába csúszott a szíve, ezért nem hallotta meg azt elsőre a doktor. Határozott léptekkel indulunk a lift felé – a folyosón az aggódó családtagokkal találkozunk. – Súlyos, életveszélyes a gyermek állapota, biztos mondták már a doktorok – közli Ferdinandy, majd hozzáteszi, később a Gyermekklinikán érdeklődjenek kislányuk után. Nincs idő többet beszélni. Nyílik a liftajtó, bepréseljük magunkat a felvonóba, ahol kiderül: nincs expressz gomb a liften, így minden emeleten megállunk – megnyomták a hívógombot. A földszinti folyosón sietősen toljuk az inkubátort, a mentőbe helyezés után szirénázva hajtunk ki a Semmelweis utcára. A Női Klinika második emeleti indulásától számítva 5 percen belül a Gyermekklinika Újszülött Intenzív Osztályára érkeztünk. Mennyi a túlélési esélye a kicsinek? – kérdeztem Ferdinandy doktort, aki keserű arccal csak annyit mondott: „Sajnos kicsi, mivel nem fejlődött ki a tüdeje".

Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Nap, mint nap küzdenek az újszülöttek életéért


Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány


Adószám: 18450455-1-06
OTP számlaszám: 11735067-20036634

Kuratóriumi elnök: Dr. Pintér Sándor gyermekorvos
Kuratóriumi alelnök: Dr. Bálint Péter osztályvezető főorvos

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai főként szabadnapjukon dolgoznak az alapítványnak. Bognár Erika az SZTE Gyermekklinika Újszülött Intenzív osztályán dolgozik, Ördögh Tóni, a sofőrünk, főmunkaidőben is mentős – az OMSZ-nál. „Sajnos nincs sok időnk azon gondolkozni, hogy mi történik majd a későbbiekben a gyermekkel. A munkánkra kell koncentrálni." – mondta Tóni. Azt még elárulták, olyan előfordulhat, hogy átadják a gyereket és sírva fakadnak.
2009-ben 72 millió forintból gazdálkodtak az alapítvány dolgozói. Az állami támogatás 51 millióval segítette a speciálisan az újszülöttek mentésére alakult csapatot, adományokból 21 milliót sikerült összegyűjteni. Jelentős szerepet tölt be az egy százalékok felajánlása is. – Ember és eszközhiány miatt nem az OMSZ végzi az újszülöttek mentését. 9 központból irányítják az egész ország speciális újszülött ellátást és szállítást – mondta el a delmagyar.hu-nak dr. Pintér Sándor, az alapítvány elnöke. Megtudtuk, a szegediek futják a legtöbb kilométer – hozzájuk tartozik Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye déli része is. Esetszámot tekintve – közel 1300 mentés évente – országos szinten másodikak, csak Budapest előzi meg őket. – Legégetőbb problémánk a pénzhiány – árulta el Pintér. A gyermekorvos elmondta, a működési költségek 67 százalékát állja az állam. Előfordul olyan eset is, hogy a hónap végére elfogy az üzemanyagpénz. Pintér már többször a szakminiszterhez fordult, aki csak annyit válaszolt: „Ennyi a keret, a maradékot gyűjtsék össze egy százalékból és más adományokból!"
Egy mentőautó 28 millióba, a felszerelése 16 millió forintba kerül. A mostani Fordjukat kéthetente kell szervizeltetni: a hatéves autó közel 250 ezer kilométert futott, égetően szükséges lenne a cseréje.


Gyermekmentés a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvánnyal. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)
Mennyi is az annyi? Mit adnak 28 millióért?


A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkatársai emberfeletti munkát végeznek. Éves költségvetésük kevesebb, mint a BKV egykori humánpolitikai igazgatójának végkielégítése. Szomorú és elkeserítő, hogy az állami feladatokat a társadalomra próbálják hárítani.
Lehet, kicsit demagógnak tűnik: minap az új 530-as BMW-t teszteltük. A kipróbált példány ára 27 millió forint. Érdekes belegondolni, egyesek annyit költenek kocsira, mint mások az életmentés egyik legszükségesebb alapeszközére: a mentőautóra.

Olvasóink írták

 • 17. KatalinBn 2010. május 12. 16:56
  „Ahogy olvastam a hozzaszolasokat, mindig csak Szegedet emlegetik, mint segitseg adot, vagy segitot.
  Hol vannak a tobbi megyek: Bács-Kiskun, Bekes, Jász-Nagykun-Szolnok? Ok is segithetnenek ( de ha segitenek
  elnezest kerek toluk), tamogathatnak az Alapitvanyt.
  Remelem sikerul az uj auto es meg a tobbi... GRATULALOK AZ ELETMENTOKNEK, koszonet nekik es minden
  tamogatonak.
  (elnezest az ekezet hianyokert, de a gepemen nincsennek ekezetes betuk)”
 • 16. soligor 2010. május 11. 13:37
  „egy kedves barátnöm, tegnap elvesztette a pici gyermekét, rekeszizomsérv miatt:( más::!!
  pld mindenki kibírná, ha nem lenne tüzijáték, s az a pénz mehetne az alapítványnak, néhány dolgot meg lehetne venni rajta.....
  mélységes tiszteletem minden ott dologzónak!!!!!!!!!
  bár meg lennének becsülve anyagilag is!!!”
 • 15. zso82 2010. május 10. 13:40
  „Hozzászóló társaim. Észrevétel: pandababa alibaba jó látja. Csak, hogy az önkormányzatra, és az államra nem számíthat az ilyen alapítvány. Miért? Miből!? Lenne ötletem miből lehetne elvenni, de ne kezdjünk el politizálni, nincs értelme. Kormány váltás ide,- oda üres állam kasszából nem lehet csodált művelni. Politikai rész lezárva!
  Olyan kellene még több mint pl.:"Úgy tudom, hogy az Országos Mentőszolgálat Szegedi mentőállomásán biztosít a mentőautónak helyet ezért is köszönet jár nekik."
  Vagy pl.: szegedi Ford márkakereskedés. Ingyen szerviz (lehet, hogy így van akkor ez csodálatos)
  Autókozmetika: Ingyen külső mosás...,sorolhatnám
  Gesztusok cselekedetek ami nekik "szinte semmi". De másnak az ÉLET!!!
  Szeretném látni a lap hasábjain ha valaki lép ez ügyben, és támogat. ÉN mellette állok.
  Segesvári Úr!
  Ha elkezdte Ne eressze! Álljon ki az ügy mellett, és Én úgy gondolom sok-sok szegedi segít majd.
  Nagy felelősséget vállalt azzal, hogy ezt a cikket meg írta. Folytatását várom.

  CSAK ÍGY TOVÁBB!!!”
 • 14. Lenry 2010. május 10. 13:35
  „minden elismerésem nekik.”
 • 13. Martynko 2010. május 10. 13:22
  „En mindig utalok..”
 • 12. alibaba 2010. május 10. 12:16
  „Most elvárjuk az új kormánytól, hogy tegye rendben az ilyen állapotokat és adják vissza amit az előző kormány elvett.
  Úgy tudom, hogy az Országos Mentőszolgálat Szegedi mentőállomásán biztosít a mentőautónak helyet ezért is köszönet jár nekik.
  köszönet jár minden dolgozójának, főleg Dr. Pintér Sándor professzor úrnak aki minden idejét az alapítványnak szenteli.
  Köszönet jár szintén minden támogatónak is.

  CSAK ÍGY TOVÁBB”
 • 11. zenga 2010. május 10. 11:26
  „Minden elismerésem az Újszülött Életmentő Alapítvány dolgozóié! Az adóm 1%-át minden évben oda adom. Lehetnénk ezzel többen is így.”
 • 10. segesvarics 2010. május 10. 11:07
  „Köszönöm.”
 • 9. Stevvve 2010. május 10. 11:02
  „Tisztelt Segesvári Csaba!

  Ez ismét egy nagyon jól sikerült, jól időzített cikk.
  Elismerésem.

  én utalok..”
 • 8. pandababa 2010. május 10. 10:47
  „4-es hozzászóló- Igazad van!
  Pont az nem segít,akinek a legtöbb van-a vállalkozók.Mindig csak sírnak,hogy így rossz,meg úgy rossz a bevétel.. ha nem lenne jó,nem működnének még a boltok.

  Én minimálbérért boltos vagyok,de akkor is szoktam valamennyit áldozni rájuk,plusz az adóm 1%-át,már évek óta nekik adom!
  Inkább nekik,mint a szemét államnak!
  Elismerés az ott dolgozóknak.Bár még nekem nincs gyerekem,de együtt érzek,mert szeretnék. Tiszta szégyen,hogy az önkormányzat nem tud segíteni( illetve nem is akar) !
  Hát igen... ez Magyarország nagy-nagy szégyene,hogy nekünk embereknek kell segíteni!
  Aki csak tudja adja nekik az 1%-ot!”
 • 7. Titanilla 2010. május 10. 09:49
  „Elismerés az ott dolgozóknak,és azoknak,akik anyagilag segitik őket. És elismerés a DM-nek. Igen ilyen cikkek kellenek, nem a bulvárból kiemelt baromságok. Arra van elég bulvárujság.”
 • 6. csongrádi_lakos 2010. május 10. 09:08
  „Minden elismerésem a dolgozóknak! Nagyon lelkiismeretes munkát végeznek. Sajnos hogy pénzhiány miatt kénytelenek ilyen eszközökkel dolgozni. Nagyon durva hogy kénytelenek ezekkel az őskövület perfusor-okkal dolgozni. Addig nincsen velük baj amíg egyszer nem állnak meg. A többi eszköz is hasonló állapotban lehet. Bízom abban hogy lesz aki tud segíteni, mert az államtól nem hiszem hogy kapnak segítséget. Van a megyében sok vállalkozó (bár sajnos egyre kevesebb) aki megteheti hogy segít nekik. Természetesen ne pénzzel segítsenek, hanem eszközvásárlással!”
 • 5. Mondosavan 2010. május 10. 08:28
  „A mentős az régi kollega,haverom!”
 • 4. zso82 2010. május 10. 08:27
  „Minden elismerésem az Övéké! Az Én 1%- om is hozzájuk megy. De!!! Úgy gondolom itt lenne az idő, hogy NE egy "lepukkant" járművel közlekedjenek. Mi lesz ha bemondja az unalmast??? Szegedi vállalkozok, politikusok segítsenek nekik! Mi megtesszük az 1%- kal. Úgy gondolom Szegeden van elég tehetős vállalkozó ahhoz, hogy összefogjanak, és támogatásukkal megvalósuljon az, hogy az alapítvány egy új autóval gazdagodjon. Az már csak álom, lenne aki az alapítványhoz becsöngetve valaki egy új autó kulcsát adja át.
  Segítsünk nekik!!!
  Várom történik-e valami változás.”
 • 3. baloghkatica 2010. május 10. 07:27
  „Kell nekik minden segítség, ezt leszögezem, de ez OEP finanszírozandó feladat, melyhez az adónkat elvileg már befizettük!”
 • 2. golyszi 2010. május 10. 05:49
  „Minden elismerésem az Ővék! Hála Istennek az én gyermekeim születésénél nem volt rájuk szükség, ettől függetlenül mivel a család, rokon bevallását én csináltam, idén is nekik adtuk az 1 %-t. És csak erre tudom mindenki figyelmét felhívni. Lehetőség van azt a kicsit odaadni, hát adjuk, ne hagyjuk az államkaszzában, hogy ott értelmetlenül felhasználják, és itt hivatkozom az előttem szólóra!”
 • 1. George58 2010. május 10. 05:16
  „Ezért az egészségügyet nyomoritó szoc-lib bagázst (Hordány Ágnest meg a baromarcú elődjét, Kökényt, Vojnikot stb) börtönbe kellene küldeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buszmegálló, közösségi tér épül Röszkén

Több infrastrukturális és falufejlesztési beruházás zajlik jelenleg a településen. Tovább olvasom