Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Ukrajnai háború, ahogy az oroszok látják

Csongrád megye - Az oroszok sem hiszik el, hogy csak szabadságon lévő katonáik harcolnak Ukrajnában, és bántja őket, ami történik. Ám a hazai propagandánál jobban viszolyognak az amerikai nyomulástól. Egy Moszkvában élő algyői mérnök magyarázatot ad arra, miért népszerű hazájában Putyin elnök.
Eddig több mint kétezerszázan haltak meg, és ötezernél is több a sebesült a délkelet-ukrajnai harcokban. A polgárháborúban érintett Oroszország: ez az, amivel a nyugat-európai és az orosz közvélemény egyaránt tisztában van. Az is közös kívánság, hogy minél hamarabb érjen véget a vérontás. Ám a konfliktus okát, mozgatórugóit, és azt, ahogyan a NATO föllép ebben az ügyben, egészen másképpen ítélik meg Oroszországban. – A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy harcolnak orosz katonák Ukrajnában – mondja Molnár Péter, egy kompozitipari technológiákkal, kis- és középvállalkozások elindításával foglalkozó fejlesztési központ műszaki igazgatója. Az algyői mérnök családostul Moszkvában él és dolgozik. Nem tapasztalta, hogy a konfliktus miatt másképpen viszonyulnának hozzá a helybeliek.

Mi a valódi tét?

A háborút beszélgetés közben az oroszok ritkán hozzák szóba. Akik mégis beszélnek róla, többnyire úgy látják, a tét igazán nem Ukrajna és az ottani oroszok sorsa, hanem az, hogy Amerika meg tudja-e valósítani eredeti tervét, hogy rakétákat telepítsen Oroszország közelébe. A többség szerint ez a szándék volt a konfliktus igazi oka. Ukrajna szerencsétlensége, hogy az orosz és amerikai hatalmi harc terepe lett, illetve hogy a vezetői azt hitték, ebből a köztes helyzetből hasznot lehet húzni. A Majdanon történtek végkifejletében vastagon benne lehet a keze mindkét nagyhatalom titkosszolgálatának.

– A politikával is foglalkozó orosz embereknek felfordul a gyomruk a Közép-Keleten már használt amerikai forgatókönyvtől: Ukrajna vegyen föl olyan hitelt, amit nem tud visszafizetni, mert így jobban elköteleződik, és az amerikai, nyugati cégek esetleg könnyebben hozzáférhetnek az energiahordozók fölötti ellenőrzéshez. Avagy legyen háború, amely után lehet újjáépíteni, természetesen jó pénzért, előnyökért – vázolja Péter a leggyakoribb nézőpontot. A helyzet azért kínos, mert Oroszország Nyugat-Európával nagyon szívesen üzletelne. Általános az a vélemény, hogy az európai államokkal fönntartott orosz gazdasági kapcsolatok fejlődésének sem örültek az USA-ban.

A háború messzire van Moszkvától, az oroszoknak mégis határozott elképzeléseik vannak arról, mi folyik Ukrajnában. A maláj utasszállító repülőgép lelövésével kapcsolatban is. (képünkön a roncsok . Fot
A háború messzire van Moszkvától, az oroszoknak mégis határozott elképzeléseik vannak arról, mi folyik Ukrajnában. A maláj utasszállító repülőgép lelövésével kapcsolatban is. (képünkön a roncsok . Fot

Ami Putyint illeti

Ez az embargó rossz az orosz és az uniós gazdaságnak, de Amerika nem érez belőle sokat. Ugyanez a logika figyelhető meg a maláj gép lelövésével kapcsolatos közvélekedésben: nyilván az orosz szakadárok húzták meg a ravaszt, de hogy milyen információt kaptak a repülőről, kitől, és az mennyire volt manipulált – ez a kérdés. A katasztrófa mindenesetre egyik félnek sem jött jól, legföljebb – mondják az oroszok – Amerikának...
– Ami Putyin megítélését illeti, a leggyakoribb vélemény vele kapcsolatban az, hogy az ő hivatali ideje alatt kezdett el fejlődni ez az ország úgy, ahogyan már hamarabb is gyarapodhatott volna – mondja Péter. – Jelcin idejét úgy tartják számon, mint azt az időszakot, amikor az oligarchák megerősödtek, és szétlopták az országot. Putyin rendszere összefogta, amit még lehetett. És ami talán abszurd módon hangzik, de mintha sokan, akik szemlátomást megszedték magukat, bűntudatot éreznének. Van egyfajta olyan hozzáállás, hogy tényleg, most már csináljunk valamit a hazáért is, dolgozzunk rendesen...

Moszkva: tisztaság és biztonság

A vidéket nem ismerem, de Moszkvában az látszik, hogy az ingatlanok ára megy fölfelé, gyorsan épülnek toronyházak, folyamatosan újítják fel az utakat. A város tele utcaseprőkkel, tisztaság mindenütt, és rendőrök is vannak. Biztonságban lehet közlekedni, metrózni is, nem kell féltenem a családomat.

Azt tárgyalják, persze, hogy ellenzéki lapoknak dolgozó újságírókat gyakran ér baleset, és előfordulhatnak jogsérelmek. A tévében vannak szemlátomást megrendezett beszélgetések és pozitívumokat kiemelő hírműsorok. A hétköznapi beszélgetésekben viszont Péter tapasztalata szerint nyíltan elmondja mindenki, mit gondol, Putyinról is. Leginkább azt, hogy talán jobb lenne már valaki más, de nem mutatkozik az övé mellett olyan erő, ami épkézláb lenne, és leválthatná.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szüreti felvonulás és szüreti bál

Tovább olvasom