Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Üllésen él Habsburg Ottó keresztfia, Ottó

Üllés - A hétfőn elhunyt Habsburg Ottónak Üllésen is él keresztfia. A 35 éves gazdálkodó kevés emléket őriz az utolsó Habsburg-trónörökösről, akit csak kétszer látott életében.
– Csak kétszer találkoztam vele életemben. Először a rendszerváltás után Szegeden, aztán pár évvel később Makón – mesélt Habsburg Ottóval kapcsolatos emlékeiről Soós János Ferenc, akit mindenki Ottóként ismer a településen. A 35 éves férfinek ugyanis a hétfőn elhunyt utolsó Habsburg-trónörökös, Habsburg Ottóvolt a keresztapja. – Édesapám nagy tisztelője volt a politikusnak, akivel születésem előtt találkozott Zürichben. Megkérdezte tőle: lenne-e a keresztapám és róla nevezhet-e el.

Emlékérmét küldött ajándékba az üllési Soós János Ferencnek keresztapja, Habsburg Ottó.
Emlékérmét küldött ajándékba az üllési Soós János Ferencnek keresztapja, Habsburg Ottó. Fotó: Schmidt Andrea

Habsburg azt mondta: ha fiú lesz a gyerek, vállalja a keresztszülőséget – mesélte Ottó. A keresztlevélbe végül mégis csak a János Ferenc név került, amit nemrég egészítettek ki az Ottó névvel. – Mindkét találkozáskor hivatalos úton járt Csongrád megyében, így csak fél óránk volt beszélgetni a családról. Főleg az idegennyelv-tudásom érdekelte. Sajnos csak oroszt tanultam és azt is elég régen, így inkább a gazdaságomról beszéltem neki. Később egy emlékérmet küldött ajándékba, egyik oldalán édesanyja, Zita császárné portréjával, a másikon a Habsburg címerrel – mutatta az érmét Ottó.

– Magyarul beszélt az Európai Parlamentben és akkor is képviselte a magyarságot, amikor politikai okokból nem jöhetett haza. Remélem, hogy legkisebb fia, György folytatja a magyarságért megkezdett munkáját. A mi családunkban az Ottó névnek már van folytatása: így neveztem el a kisfiamat. A temetésére nem megyek el, hiszen hozzám hasonlóan számos keresztgyermeke volt. Egy részvéttáviratot azonban mindenképp küldök – mondta az üllési gazdálkodó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adománygyűjtés sztárokkal

100 rászoruló családnak oszt élelmiszert a Gyermekétkeztetési Alapítvány és a szegedi önkormányzat ma 11 órától a Dugonics téren. Tovább olvasom