Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ultrahangos műtétek a szívsebészeten

Szeged - Két szívultrahang-készülékkel figyelhetik tegnaptól a betegek állapotát műtét közben a szegedi szívsebészeten. Az egyik, gyerekek vizsgálatára alkalmas műszerrel eddig csak egy pesti intézmény rendelkezett.
Két új szívultrahang-készülék segíti tegnaptól a sebészek és aneszteziológusok munkáját a szegedi II. belgyógyászati klinikán és kardiológiai központban. Bár a korszerű szívsebészeti műtők alapfelszerelésének számít, a szegedi klinikán pedig évi 200-250 szívműtétet végeznek, az intézményben eddig – anyagiak hiányában – nem volt ilyen berendezés.

Mint Babik Barnától, a klinika vezető aneszteziológusától megtudtuk: eddig egy szívultrahang-készülék működött az intézményben, az azonban nem volt alkalmas nyitott szívműtétek közben a beteg állapotának figyelésére. Különböző gyártóktól ugyan korábban többször kapott egy-egy kölcsönkészüléket a klinika, ezek azonban csak a pár hetes „próbaidőre" álltak rendelkezésre.

Most két, jó állapotban lévő amerikai kiállítási darabhoz – úgynevezett demókészülékhez – és a hozzá csatlakoztatható hat vizsgálófejhez sikerült jutányos áron hozzájutnia a klinikának, amelyek teljes ára 28 millió forint. A két gép a szívsebészeti osztály két műtőjébe kerül. A vizsgálófejek közül kettő a felnőttek, egy a gyerekek nyelőcsövébe juttatható, egy-egy a felnőttek és gyerekek külső megfigyelésre alkalmas, egy pedig az érvizsgálatot könnyíti meg. A gyerekek nyelőcsövébe juttatható vizsgálófejjel – amit a Rotary Klub finanszírozott – eddig csak egy pesti intézmény rendelkezett, mostantól viszont Szegeden is lehetővé vált a kicsik szívműködésének figyelemmel kísérése műtét közben.

Mivel a beszerzést elősegítő, szívsebészek és aneszteziológusok által létrehozott Szívügy Közhasznú Alapítvány csak 9,3 millió forintot kapott szponzoraitól, a készülékeket egyelőre négy évre lízingelik. A berendezések megvásárlásához szükséges támogatás megszerzéséhez civilek és cégek felajánlásaira számít az alapítvány, amelynek számlaszáma: 10201006-50240029.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi ünnepségek: székház, kenyér és koszorúk

Szeged - Tegnap felavatták a Szegedi Szimfonikus Zenekar új székházát. Ezt követően a Széchenyi… Tovább olvasom