Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Ultrahangra december közepén lehet bejutni az SZTK-ba

Szeged - Vérvételre és laborvizsgálatra finanszírozási okokból heteket, ultrahangra a megugrott igények és a szakemberhiány miatt hónapokat kell várni a szegedi rendelőintézetekben.
Az elmúlt hónapokban olvasóink a legtöbbet a labor- és az ultrahangvizsgálatok túl hosszú előjegyzéseire panaszkodtak. A vérvételeket, illetve a laborvizsgálatokat koordináló klinikai ké-
miai intézet vezetője, Horváth Andrea Rita is sokallja a nyáron egy hónaposra nyúlt várakozást, ami mostanra két hétre mérséklődött. Két évvel ezelőtt még hét-tíz nap alatt bejutott valaki, de olvasóink már akkor is sokallták a valójában 24 óra alatt is elvégezhető vérvételt és laboratóriumi elemzést.

A professzor elmondta, a problémát főleg az okozza, hogy a klinikai központnak a laborvizsgálatok elvégzéséhez adott OEP-finanszírozás kevés a megnövekedett feladatok elvégzésére. A terhelés azért nőtt a rendelőintézetben, mert a háziorvosoknak nem fizet az OEP a vérvételért, és a vérmintákat korábban más laborokba ingyen elszállító magáncég is pénzt kér már a háziorvosoktól a szolgáltatásért. Emiatt inkább beutalják az SZTK-ba az embereket.

Vérvétel a rendelőintézetben. Illusztráció: Segesvári Csaba
Vérvétel a rendelőintézetben.
Illusztráció: Segesvári Csaba

Az egészségbiztosító a vizsgálatoknak viszont csak a 60 százalékát fizeti ki rendes áron, a többit csak „nyomottan". Ezért a labor folyamatos veszteséget termel a költségvetését tartani igyekvő klinikai központnak – közben viszont kötelessége ellátni a beutalt pácienseket.

Nem érti az OEP

Az OEP nem érti, miért ilyen hosszú a várólista a szegedi vérvételnél és laborvizsgálatnál – finanszírozási akadálya ugyanis állításuk szerint nincs. Az intézmény külön kap tvk-t (teljesítményvolumen-korlátot) mind a járó-, mind a fekvőbeteg-ellátásra. Adataik szerint a szegedi klinikai központ júniusban a járóbeteg-tvk-t még csak ki sem használta.

Emiatt alakult ki, illetve növekszik a várólista. A professzor azt javasolja, minél több beteg és háziorvos jelezze náluk írásban a panaszát – amelyeket továbbítanak az OEP-nek.

A többi, általunk vizsgált szakrendelés előjegyzési ideje nagyjából változatlan maradt az elmúlt fél évben, javult viszont a kardiológiai, és romlott a hasi ultrahangra való bejutás lehetősége.

Nem finanszírozási okai vannak a három és fél hónapos várakozásnak – tudtuk meg Horváth Istvántól. A klinikai központ ultrahangvizsgálatait végző ED Euromedic Diagnostic Kft. orvos igazgatója elmondta: a különböző orvosi szakmák egyre növekvő számban igénylik az ultrahangvizsgálatokat, gyakran olyankor is, amikor az nem feltétlenül szükséges. Emellett a vizitdíj eltörlése is jócskán megemelte a páciensek számát, és radiológusból is többre lenne szükség. Az előbbiek miatt túlterhelt a rendszer, javulást belátható időn belül nem tudott ígérni az orvos igazgató. Hozzátette viszont: a sürgősségi eseteket és a gyerekeket előjegyzés nélkül is ellátják. Kérte, hogy aki nem kíván élni a kapott időponttal, mondja le: ezzel segíthet, mert így előbbre kerülhetnek a listán a többiek.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. oti-sztk- privatizáció 2008. szeptember 04. 21:07
  „ezzel most eldicsekszenek vagy szégyenként teregetik az emberek elé.hogy ennyit tett százezer lépésébe az ország polgáraiért az szdsz mszp kormány és főleg ez a nem éppeszeű gyurcsány!!!!!! kuncze meg röhög a markába mert" őt már csakis az egészségügy privatizációja érdekli " mondotta mikor lelépett a szdsz vezérhelyéről!!!! hát látjuk kuncze sikerűlt privatizálni az egészségügyet!!! a kasszát kirámoltátok az utolsó fillérig a pénz gazdája meg dögöljön meg amiért gyüjtötte évtizedekig öregségére eü.pénztárba !! ő a hibás,mert ha nem gyűjtögette volna most nem tudtátok volna ellopni!!!!!!!!! ő a hibás a szegény gyüjtögető ördög ,mert most bűnbe vitte ezt a "szűzkezű bandát" !! a franc üssön belétek!!!!!!!!!!”
 • 26. szgd-i 2008. szeptember 04. 20:49
  „Érdekes hír, ugye Botka (polgármester és ogy. képviselő!) elvti és csapata, ezzel nem dicsekszenek a maszop-szadesz képviselők, városvezetés?
  Ezt hogy adja be az agitprop osztály? Vagy erről is BTK módosítás lesz, miszerint tilos beszélni?”
 • 25. natashanak üzeni katcsi 2008. szeptember 04. 19:03
  „me3rt .....nem érdekeljük öket.......
  én is növér vagyuk amugy.....”
 • 24. 22: Tel-aviv, nem jeruzsálem, a többi kábé stimmel. 2008. szeptember 04. 18:40
  „Amúgy meg gyere 22, ha bármi bajod van, szívesen megműtelek, van itthon hozzá minden: fűrész, balta, ezek valók neked a passziánsz mellé.
  Nem azt mondtam te rövidlátó, hogy jeruzsálemben a rabbi a pedó haverjaival ben gurion képe alatt a magyar egészségügy ellen esküszik hozzá, hanem hogy huszaska úgy tesz, mintha kurvára minden rendben lenne, és aki ezt kritizálni merészeli, az a baltól is balra (munkáspárt) vagy jobbra (fidesz meg hasonlók) áll, és egyedül csak Ő, a baloldal nagy letéteményese az egyedüli üdvözítő elme az egészségügynek nevezett szarkupacon.”
 • 23. Volt esély a gyógyulásra. 2008. szeptember 04. 17:33
  „HUSZASKA ! Sokan vissza sirják Kádár Janibácsinkat, mert volt egy tökéletes égéségügyi rendszer, és a stb.”
 • 22. egy-két észrevétel 2008. szeptember 04. 17:10
  „valaki panaszkodott a nyaki uh várólista miatt. Ma reggel egy néni nekem arra panaszkodott, hogy nemhogy várólistát, de SEMMILYEN időpontot nem kaptt nyaki uh-ra!!!
  Valaki az endokrinológiát is felhozta. Na, oda spec. jelenleg kb. 6 hét a várakozás, érintett vagyok. A legizgalmasabb dolog, összeegyeztetni a vérvétellel, hogy a vérvétel lehetőleg ne legyen nagyon messze az endokrinológiától. Először belefutottam a dologba, előbb kértem a vvt időpontját, és endokrinológiára csak 3 héttel későbbre kaptam, úgyhogy a vérvételt is későbbre kellett kérnem. Jó lenne, ha az embernek súgnának valahol, hogy hol mennyi, könnyebb lenne a szervezés.
  Valaki szidta a magánrendelőket. Nos. Én legeslegelőször magánrendelőbe mentem el endokrinológiára, mert sürgősen kellett az eredmény. Magánlabori vérvétel is volt. Megállapították, hogy legalább két évig gyógyszert kell szednem, és kontrollra járnom. A doktornő maga kérte, hogy a kontrollra már háziorvosi beutalóval menjek az SZTK-ba, szóval nem akart rólam minden bőrt lenyúzni...”
 • 21. Összeesküvés! 2008. szeptember 04. 16:59
  „Oh yeah, egyenesen a jeruzsálemi főrabbi adta ki ukázba, hogy a pénzhiányos egészségügy amelyikre a vizitdíjat is sajnálja az ellenzéki szavazótábor egy része direkt lassabban működjön. Igazából az orvosok is egész nap passziánszoznak, a gépeket pedig nem kapcsolják be, ugye?”
 • 20. Emberölés? Istenem, de okos valaki. 2008. szeptember 04. 16:18
  „Téged a Munkáspárt Kádár János tagozata fizet vagy a Fidesz szegedi szervezete?”
 • 19. Szándékos emberölés ! 2008. szeptember 04. 14:42
  „Ilyen a rendszerváltás előtt nem volt mindenre volt pénz,nem kellett honapokat várni, most ugy vanak ott fent vele,minél kevesebben érjék el anyugdíjt, vagy élvezék.”
 • 18. Natasha 2008. szeptember 04. 14:22
  „Katcsi!
  Tudom milyenek ott az orvosok és a nővérek. Semmi gondom nem volt velük eddig, tényleg maximálisan rendesek és segítőkészek.

  Amit nem értek: az asszisztensek miért nem veszik fel a telefont munkaidőben amikor folyamatosan benn vannak a szobában?????”
 • 17. katcsi 2008. szeptember 04. 13:36
  „natasha!!!
  nemszünt meg az osztály...nekem csak személyesen
  sikerült időpontot kérnem, ugyhogy gyönyorüszépen elballagtam, az intézetbe , fellballagtam a tetejére

  rá 1 honapra kaptam időpontot
  egésznap ott fügsz ülni
  az orvosok viszont kedvesek és rendesek”
 • 16. tetü 2008. szeptember 04. 13:07
  „Május elején kértem időpontot nyaki ultrahangra, ,meg is döbbentem, hogy május 26-ra kaptam. Utóbb rájöttem, hogy éppen nem leszek itthon akkor (az idei 3 napos nyaralásomat akkor töltöttem), ezért felhívtam őket és kértem másik időpontot. Mindjárt kaptam is szeptember 5-re. Mikor kérdeztem, hogy ez hogy van, nem túl kedvesen közölték, így jár, aki variál.
  Több, mint 3 hónap! Mivel nem sürgős, kivárom. De mit tegyen az, akinek esetleg életet menthet(ne) az időben elvégzett vizsgálat?”
 • 15. manila 2008. szeptember 04. 12:33
  „Kedves 9./ = Jo Bacsi!
  Felejtse el, hogy, ha valami nem jó, azt úgy jellemezze: "tipikus magyar megoldás". Nem szerencsés ilyesmit mondani. Itt Magyarországon ma a magyar népesség van többségben. Még legalábbis. Próbálja meg például Németországban vagy Franciaországban mondani a többségi népességre ugyanezt egy-egy negatív jelenségre: tipikus német megoldás vagy tipikus francia megoldás... Úgy gondolom hazafelé nem kellene repülőjegy, ingyen szállhatna. És akkor még szerencsésen megúszná a dolgot.”
 • 14. persze hogy nem használták ki a júniusi keretet, az addigra beutaltak fele időközben meghalt. 2008. szeptember 04. 12:11
  „mivelhogy szegények decemberben már csak idén júniusra kaptak időpontot.”
 • 13. a kurva anyját az oepes buzi hivatalnokoknak, akiktől megdögölhetnek a betegek. 2008. szeptember 04. 12:10
 • 12. Natasha 2008. szeptember 04. 12:04
  „Én kb 1 hete szeretnék időpontot kérni az endokrinra, de ezidáig még a telefont sem hajlandóak felvenni. Esetleg megszünt az osztály?!”
 • 11. KukoricaJancsi 2008. szeptember 04. 11:58
  „Arra vagyok kíváncsi, hogy mit csinál a társadalom, ha majd 5-10 évet kell várni egy vizsgálatra.

  De ez egyszerű! Vagy meggyógyul közben a páciens, vagy meghal. Esetleg beteg marad.”
 • 10. Nincs pénz de ne legyen vizitdíj sem. Nincs pénz, de az egészségügy nem üzlet. 2008. szeptember 04. 10:05
  „Általános gazdasági ismereteket kellene elsajátítani és utána politikával foglalkozni és népszavaztatni a birka népet.”
 • 9. Jo Bacsi 2008. szeptember 04. 09:13
  „Nincs penze. Egy rendelo intezet kap bizonyos osszeget minden honapban es tiz nap utan elfogy az anyag. (teszt anyag, filmek, stb) akkor a labor nem tudja a vervetelt megcsinalni mert nincs teszt anyagja, a rontgennek nincs filmje, stb. A dolgozot fizetik hogy ott ul es nem csinal semmit mert akkor meg tobb munka nelkuli lenne es meg tobb egeszsegugyi dolgozot vesztenenek ami viszont nem lenne jo mert a honap elso tiz napjaban mig tart az anyag akkor nem lenne ki csinalja a vervetelt meg a tobbit.
  A masik a rossz negative moral az egesz orszagban foleg az alkalmazottak koreben.
  Pedig a munka az ajandek es nem jarandosag. ha valaki felveszi oket akkor minden felenek lehordjak a ceget hogy ilyen hulyek es olyan hulyek holott a kezuket kellene osszetenni hogy van munkajuk es segiteni a ceget hamar az megadta neki a lehetoseget hogy a csaladjat el tudja tartani. Minel sikeresebb egy ceg annal biztosabb az alkalmazott munkaja.
  Tipikus magyar viselkedes lehordani azt aki a kenyeret teszi az asztalukra. Mert azok hulyek es hulyen idiotan csinaljak O meg a nagy tudos sokkal jobban tudja csak epp senki se hallgat ra es azert munkanelkuli es minimal beres.
  Azt veszel ki mindenbol amit beleteszel. Ha utalatot es negativitast teszel bele akkor azt kapod vissza.
  Minden munkanak megvan a pozitivja es a negativja de a pozitivat kell szem elott tartani es nem a negativat.
  Ha valami nem tetszik akkor tovabb kell allni. Ha meg nincs mas akkor be kell fogni a pofat es a pozitivat latni. Pl. (halas vagyok hogy van munkam es tudok elelmet es ruhat adni a csladnak) Nem azt hogy azok a rohadtak ossze vissza lopnak es csalnak. Az az O dolguk. Miert nem csinalja a nep azt akkor?
  Tudom nem mindenki lopos es csalo. De akkor ne menjen el oda dolgozni.
  Ja??? Azoke a ceg!? Akkor meg be kell fogni es halat adni nekik hogy a szerzemenyukbol adtak neki is a munka ellentetetben. Na mindegy. Jellemzo”
 • 8. fdfsd 2008. szeptember 04. 09:13
  „A nyugdíj korhatár azért nem konkrétan azért emelkedik... nem ártana azt a rendszert tisztába tenni, mert előbb-utóbb összeomlik - az is...”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Spar-építkezés: a házakat ledózerolták, út jövőre lesz

Szeged - Bár a házakat ledózerolták, a 750 méter hosszú, négysávos utat csak jövőre kezdi el építeni… Tovább olvasom