Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 0°C Még több cikk.

Ultramodern iskola Algyőn, faluház Tiszaszigeten: sokat fejlődtek a települések

Csongrád megye - Kerékpárutak, új iskola, bölcsőde, faluház, kommunális adó és szabadidőközpont – ez történt idén a Csongrád megyei kistelepüléseken. Polgármestereket kérdeztünk: mitől marad emlékezetes 2011 községükben?
Mozgalmas év kerül a Csongrád megyei kistelepülések polgármestereinek háta mögé. Az algyői Herczeg József és a deszki Király László az első teljes évét tudhatja le településvezetőként a 2010 őszén történt önkormányzati választások után. Az általunk kérdezet többi polgármester már több ciklusban irányította községét, de ők is büszkélkedhetnek idei teljesítményükkel.

Az újrázók közül például Gyuris Zsolt zsombói polgármester eredményként a falu 3 fontos beruházását emeli ki. – Zsombó teljes belterületén – a majsai úton – megépült a kerékpárút. A cél a balesetek elkerülése volt: a biciklisek immár biztonságban tekerhetnek. 3 csoportos vadonatúj bölcsőde kezdte meg működését a faluban, ami a fiatal anyukáknak nagy segítség. Mivel eddig nem volt ilyen intézmény a településen, az anyák többsége inkább otthon maradt gyerekével. Az anyukák közül többnek lehetősége lett volna újra munkába állni, de ezt a gyerekük elhelyezési gondjai miatt nem tehették meg. Megépült a szociális szolgáltató központ is: az eddig elhanyagolt épületekben működő egységeket modern intézménybe gyűjtöttük össze. A központ jövőre – igény szerint – tovább bővülhet az idősek nappali ellátójával – sorolta Zsombó idei büszkeségeit Gyuris Zsolt.

2011 Tiszaszigeten a megkezdett beruházások éve; a most elkezdett projektek végére 2012 első felében raknak pontot – tudtuk meg a falu polgármesterétől, Bodó Imrétől. Ilyen lesz a Szőregtől Kanizsáig tartó bicikliút, valamint a tiszaszigeti faluház átadása. – A faluház külseje már elkészült, a belsővel néhány hónap múlva végzünk. Elkezdődött az iskola tornacsarnokának felújítása és a templom külsejének és belsejének renoválása is. A fejlesztésekben minden korosztály igényét figyelembe vettük – magyarázta az országgyűlési képviselőként is dolgozó településvezető.

Király László deszki polgármester legnagyobb erénynek – elsőre talán furcsának hangzik – az önkormányzati új adó, a magánszemélyek évi 6000 forintos kommunális adójának bevezetését nevezte meg. – Köszönettel tartozunk minden deszkinek, hogy szó nélkül vállalták ezt az új kiadást. Szerencsére hamar bebizonyosodott az új adónem haszna: a befolyt összeg tette lehetővé, hogy nem kellett emelnünk például a közterület- vagy a temetőadót. A szabadidőparkunk pedig végre olyan fejlettségi szintre jutott, hogy már túllépett az egyszerű focipálya fogalmán: a játszótérrel és pihenőpadokkal felszerelt terület a családok igazi találkozóhelyévé vált – mondta a polgármester.

Algyőn természetesen – ahogy azt már többször megírtuk– az ultramodern, 1,7 milliárd forintból felépített Fehér Ignác Általános Iskola átadását emelte ki Herczeg József polgármester. A nebulók szeptember 1-jétől vették birtokukba a modern felszereltségű és komoly sportcsarnokkal felépített iskolát. – Nyáron adtuk át a Borbála fürdő első gyógyvizes kültéri medencéjét, ami sok ember gyógyulását szolgálja. Szó volt arról, hogy a fürdő mellé 4 csillagos szálloda épül, de a befektetői csoport végül elállt ettől a szándéktól. Az önkormányzat továbbra is keresi a lehetőségeket egy szálloda felhúzására, hiszen ezzel jobban lehetne működtetni a fürdőt – magyarázta Herczeg József. A településvezető mesélt még az iskola környékén kiépített új negyedről is, amely az itt lakóknak 21. századi életkörülményeket biztosít: a közművek vezetékei például nem a levegőben, hanem mindenhol a föld alatt futnak. – Nem feledkeztünk el a régebbi utcákról sem: 4 utcát újraaszfaltoztunk, 5-ben járdát építettünk – sorolta. – Megpróbáltunk mindenkinek a kedvében járni úgy, hogy az önkormányzat működőképességét mindenben fenntartottuk.

Olvasóink írták

  • 1. macs 2011. december 19. 13:32
    „Az algyői szupermodern iskolát is államosítani fogják?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fantáziakard a Dóm téren

Nincs félnivalója a szegedi Dóm téri karácsonyi vásár kovácsmesterének. Olyan kardot alkotott, ami még az űrlényeket is távol tartja. Tovább olvasom