Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Unalmában írta a Halálkeringőt

Szeged - Egy elhúzódó forgatás szabad óráiban vetette papírra a Halálkeringő forgatókönyvét Szabó István. A 37 éves fiatalembernek ez az első írása, amiből film készült. Beszélgetés közben kiderült, nem először jár Szegeden: öt évig táncolt a balett-tárulatnál.
A Halálkeringő Szabó István első olyan forgatókönyve, amelyből filmet forgattak. A Dobó Kata és Kern András főszereplésével a napokban bemutatott produkció kis költségvetésből készült. Úgy is mondhatnánk: a gazdasági válságnak köszönhető, hogy megszületett.

- Két éve készültünk egy horrorfilm forgatására Krisztiánnal. A Film Partners-nek tetszett a történet, Londonban, Los Angelesben és New Yorkban válogattunk hozzá színészeket, kidolgoztuk a költségvetést, amikor beütött a válság, és a pénz 80 százaléka elúszott. A várakozás és tervezgetés két éve alatt írtam a Halálkeringő forgatókönyvét. Azt is mondhatnánk, hogy unalmamban írtam – mondta Szabó István a film szegedi bemutatóján.

A 37 éves író izgatottan várta a reakciókat, azt mondta, ha nem utálják a nézők, már az is nagyon jó. Az elsőfilmes rendezővel, Köves Krisztián Károllyal hat éve barátok. Mikor kiderült, hogy a horrorfilmet nem tudják elkezdeni, nekiálltak a Halálkeringő forgatásához: a néhány szereplővel, egy helyszínen forgatott filmhez kevesebb pénzre volt szükségük.

- A Halálkeringő forgatókönyve valójában egy forgatókönyvírói óra terméke, ami a konfliktusról szólt. Eszembe jutott, hogy milyen érdekes lenne egy olyan történetet megírni, amelyben minden szereplő minden egyes másik szereplővel pozitív és negatív konfliktusban van egyszerre – magyarázta az író.

Egy elhúzódó forgatás szabad óráiban vetette papírra a Halálkeringő forgatókönyvét Szabó István. Fotó: Segesvári Csaba
Egy elhúzódó forgatás szabad óráiban vetette papírra a Halálkeringő
forgatókönyvét Szabó István. Fotó: Segesvári Csaba


A történetben önéletrajzi ihletésű, hogy Szabó István is rendőrcsaládban nőtt fel, valamint 10 éve nem látta az édesapját. Azt mondta, hogy ezekre a nyilvánvaló tényekre akkor jött rá, amikor megírta az első verziót és elkezdte azt átdolgozni. A „csinálom, csinálom és sose sikerül" – motívum pedig az elkezdett, majd elhalasztott amerikai forgatás hatása, ez lett Elza (Dobó Kata) karakterének az alapja. Elárulta: a filmben az összes szereplő az ő valamelyik tulajdonságát hordozza. Ezért, amikor azt kérdezik tőle, hogy miről szól a film, akkor egy szóval csak annyit mond: „rólam" – természetesen kissé áttételesen.

Beszélgetés közben néhány táncossal megérkezett Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője - régi ismerősként köszöntötték egymást Szabó Istvánnal. Kiderült: fiatalon eszébe sem jutott, hogy író legyen. Katonai iskolába járt Szolnokon, pilótának készült. Tizenévesen szeretett bele a táncba. Budapestre, majd Franciaországba költözött, levelezőn érettségizett.

- 18 évig táncoltam, 2001 szeptemberében kerültem Szegedre, öt évet töltöttem a társulatnál. A Carmina Buranában léptem fel először, Topolánszky Tamást váltottam. Táncoltam a Carmenben, a Tűzmadárban, a Boleroban és az Új világban is – sorolta a darabokat. Hozzátette: táncosént koreografált, de nemcsak a színházban, pop-együtteseknek is, többek között a VIP nevű formációval dolgozott. Egy koreográfiai jegyzetet annyira „feldúsított", hogy abból regény született 2000-ben. Majd a zenészek unszolására dalszövegeket írt. Dalait például a VIP, Pál Tamás, Lola, Dukai Regina és Zséda előadásában hallhattuk.

- Egyelőre nem szeretnék váltani, maradok a forgatókönyvírásnál – mosolygott a jelenleg szingli fiatalember. Jelenleg egy vígjáték megírásán dolgozik, várhatóan szeptemberben újraindul a horrorfilm forgatása, de távolabbi céljai közt a rendezés is szerepel.

Olvasóink írták

  • 1. FIexsnake 2010. január 21. 19:38
    „olyan is lett:unalmas! ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenháromszor támadtak intézkedő rendőrre

Két éve nyolcszor, tavaly már tizenháromszor támadtak intézkedő rendőrre Csongrád megyében. Kedd délelőtt egy férfi esett neki az őt igazoltatni akaró járőröknek. Tovább olvasom