Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Unalmas, idegen helyből a lehetőségek tárháza

Szeged - Porosabb múzeumkép él az egyetemistákban, mint a valóság – tárta fel a Móra-múzeum friss felmérése. Az is kiderült, hogy a tavalyi kiállítások hatására megváltozott a véleményük.
Unalmas, idegen hely volt, ahol gyerekkorukban preparált rókákat, mamutcsontokat vagy költők leveleit nézegették üvegborításban – írták egyetemisták arról, mi jut eszükbe általánosságban, ha a múzeum szót hallják. Kovács-Krassói Anikó múzeumpedagógus és Medgyesi Konstantin sajtóreferens elemezte a hallgatók véleményét, tanulmányuk a Móra-múzeum évkönyvében jelenik meg tavasszal. Az intézmény Múzeumba járás címmel hirdetett kurzust a szegedi egyetemen. Az volt a teljesítés feltétele, hogy a félév során a hallgatók megnézik a múzeum kiállításait, meghallgatják a tárlatvezetéseket, és dolgozatot írnak a tapasztalataikról.

Régészeti homokozó az ősember-kiállításon. Az interaktivitás és a játékos megoldások sikert arattak a legkisebbek és az egyetemisták körében egyaránt. Fotó: Karnoki Csaba
Régészeti homokozó az ősember-kiállításon. Az interaktivitás és a játékos megoldások sikert arattak a legkisebbek és az egyetemisták körében egyaránt. Fotó: Karnoki Csaba

 Utolsó lehetőség

Vasárnap 18 órakor bezár az Örkény-tárlat és a Titanic-kiállítás. Ingyenes tárlatvezetésekkel búcsúztatják a két összeállítást. A Titanicon ma délelőtt fél 11-kor, az Örkény 100+1 kiállításon pedig 11 órakor kezdődnek a vezetések.

Az egyes kiállításokról ugyancsak sommás véleményt fogalmaztak meg az egyetemisták. A májusban nyílt Örkény-kiállítás például kellemes csalódást okozott nekik. Arra számítottak, hogy a Fekete Házban plakátok, könyvek lesznek kiállítva, filmrészleteket vetítenek. Ehelyett izgalmas dobozlabirintussal, tükrös ajtóval találkoztak, és ötletes feladatból tudhatták meg, mi a groteszk. A Vármúzeum októberben nyílt Titanic és Carpathia kiállítása éppen ellenkezőleg, csalódást jelentett. A bemutató helyzeti előnyből indult, hiszen a filmnek köszönhetően a Titanic sztorija beleégett a közös emlékezetbe. A helyszíne is csábító volt, a mutatott anyagot mégsem találták eléggé érdekfeszítőnek. A júliustól decemberig megrendezett Benczúr-kiállítást harmonikusnak ítélték a fiatalok, ám a válaszaikból az is kitűnik, hogy az ő korosztályuknak kevés az ismert név, a szépség – szórakoztatást is igényelnek. A Fekete Ház augusztusban nyílt múmiakiállítása nagy sikert aratott, noha nem tartozott a szerethető összeállítások közé. Az elemzések szerint az volt a titka, hogy jól egyensúlyozott a mumifikálódott holttestek kiváltotta sokkhatás, valamint az emberi történetek és az orvostudományi tanulságok határán. Az ősember-kiállítás annak ellenére mindent vitt az egyetemistáknál, hogy nem ők, hanem a gyerekek voltak a célcsoportja, és az intézmény nem tudott felmutatni valódi ősembermaradványt. A májustól októberig tartó tárlat lett a múzeum legsikeresebb időszaki bemutatója. Az elemzések szerint az interaktivitással nyert, az ötletes játékok segítségével beleélték magukat a mamutvadászatba és a régészeti ásatásba.

A féléves felmérésből a múzeumi szakemberek azt szűrték le, hogy a kiskori rossz tapasztalatok ellenére a hozzáállás formálható. A jó reklámon túl az élményszerű történetmesélés és szórakoztatva tanítás szükséges hozzá.


Számokban


Az Örkény-kiállítást 12 ezer látogató nézte meg, a Titanicot több mint 4000-en, a Benczúrt több mint 20 ezren, a múmiákat 9000-en látták. Az egyértelmű rekorder ősembertárlatra 35 ezren voltak kíváncsiak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

haHÓ vasárnap! Friss hóhelyzet Csongrádban

A megyében minden út járható, bár előfordulhatnak csúszós, jeges szakaszok. Vigyázzanak az úton… Tovább olvasom