Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 19°C | 29°C Még több cikk.

Uniós kajszi, őszi, körte és alma

Szeged - Az uniós gyümölcsforgalom döntő hányadát adó négy fő fajtára végeztek el országos összeírást a KSH Szegedi Igazgatóságának szakemberei még tavaly – az előzetes eredményeket a minap tették közzé.
E szerint az alma-, a körte-, az őszi- és a kajszibarack-ültetvények területe a 2001. évihez képest csökkent. Nőtt viszont az átlagos méret, ami a termelés koncentrációját jelzi, s pozitív változás az is, hogy a gyümölcsösök „fiatalodtak".

Országosan az ültetvények bruttó területe almánál 15 százalékkal csökkent a 2001. évihez képest, és valamivel 35 ezer hektár alatt marad. A körténél a terület mintegy 28 százalékkal nagyobb az előző felmérésben regisztráltnál, és már megközelíti a 2900 hektárt. A kajszibaracknál valamivel több mint 5200 hektárt kitevő terület 13 százalékkal kisebb a 2001-ben regisztráltnál. A Magyarországon lévő őszibarackosok területe nem éri el az 5800 hektárt, ami 22 százalékkal kisebb az előző felmérés adatánál. A megyénkre oly jellemző gyümölcs esetében a dél-alföldi régióban az országos átlagnál is nagyobb a csökkenés: 3,3 ezerről 2,1 ezer hektárra, de még így is itt van az ország őszibarackosainak több mint egyharmada.

Őszibarackos. A Dél-Alföldön több mint 1200 hektárral csökkent az ültetvények területe hat év alatt. Fotó: Tésik Attila

Az ültetvények száma a 2001. évihez képest 2007-re az alma esetében háromnegyedére, az őszibaracknál kétharmadára, a körténél és a kajszibaracknál pedig négyötödére csökkent. Az átlagos gyümölcsösméret az almásoknál 2,1 hektárról 2,4 hektárra, a körtések esetében 2-ről 3,2-re, a kajszinál 2,4-ről 2,7-re, az őszibarackosok esetében pedig 1,2 hektárról 1,5 hektárra növekedett. Régiónkban az országosan mértnél lényegesen kisebbek az őszibarackosok, átlagos területük 2007-ben mindössze 0,87 hektár volt. Vagyis a kistermelők szerepe még mindig erőteljes a Dél-Alföldön, itt nem volt olyan erős a koncentráció, mint másutt.

A gyümölcsösök kor szerinti összetételét a 24 évnél idősebb ültetvények területének és „súlyának" csökkenése jellemzi. Ez az arány az almánál és a körténél megközelíti a 40 százalékot, míg a kajszi- és az őszibaracknál csak 15 százalék.

Az almások, körtések és őszibarackosok területének alig több mint egynegyede öntözhető – 2007-ben csupán 17-21 százalékát öntözték. A kajszibaracknál ugyanezek az arányok 16, illetve 10 százalék.

80 összeíró, 82 millió forint

Az összeírást az ország „agrárfelelőse", a KSH Szegedi Igazgatósága koordinálta és végeztette el mintegy 80 összeíróval. A június elejétől október közepéig tartó munka során azokat a gyümölcsösöket vették számba, amelyek 1500 négyzetméternél nagyobbak, s minimum 95 százalékos a lefedettségük. Végh Zoltán igazgató korábban az mondta: az összeírás költsége mintegy 82 millió forint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új lakáskódex készül – Három törvény helyett egy lesz

A leváltott közös képviselő még két hónapig „hivatalában" maradhat ügyvivőként – egyebek… Tovább olvasom