Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Uniós norma: méregdrága játékkiállítás gumitéglán?

Szeged - Ismét használják a korábban elkerített játékok nagy részét a szegedi óvodások. Az uniós szabvány csak a köztéri játszóterekre érvényes, de van olyan szakember, aki szerint ott sem kellene ennyire szigorúan venni. Mert a játék célja a gyerek fejlesztése.
November közepén lezárul az a felülvizsgálat, amit minden második évben elvégeznek Szeged játszóterein. A több mint 140 helyszín jelentős részén már EU-szabvány szerinti játékok várják a gyerekeket. Ám még mindig találni elavult játszóeszközöket.

– A gyorsan megoldható problémákat, mint például egy eltört elem kijavítása, a bejelentés után néhány nappal elrendezzük, a régi játszóterek lecserélése azonban az anyagi keretek szűkössége miatt lassan halad – mondta el Molnár László, a városüzemeltetési iroda vezetője. Idén közel 50 millió forintot fordítottak felújításokra, illetve azoknak a játszótereknek az elbontására, amelyeket elavultságuk vagy a környék lakosság-összetételének változása miatt már nem használnak. Ezt a folyamatot a hamarosan lezáruló vizsgálat sem tudja felgyorsítani, viszont nem várhatók ahhoz hasonló intézkedések, mint néhány hete az óvodákban, ahol a szabványnak nem megfelelő eszközöket elkerítették. A történteket – amelyekről lapunkban is beszámoltunk – Kardos Kálmán, az NGSZ igazgatója a dolgok túllihegésének minősítette.

Hinta-palinta. Nem ördögtől való. Fotó: Frank Yvette
Hinta-palinta. Nem ördögtől való.
Fotó: Frank Yvette

„Így tanulnak meg vigyázni magukra!"

Finnországban jártak nemrégiben szegedi oktatási szakemberek. Kardos Kálmán elmesélte: egy 5 éve épült iskola udvarán döbbenten látta, hogy középen egy hatalmas szikla áll, amiről a gyerekek leugrálnak, a játszóeszközök alatt pedig ütéscsillapító burkolat helyett a csupasz föld van. Mivel uniós országként ugyanazok a biztonsági ajánlások vonatkoznak rájuk is, rákérdezett, miért nem a szabvány szerint alakították ki a játszóteret. Mire ezt a választ kapta: így tanulnak meg vigyázni magukra.

– Bár 242 játék „nem megfelelt" minősítést kapott, ez csupán azt jelenti, hogy a hiányosságokat belátható időn belül ki kell javítani. Ezek nagy részét még a szülők is meg tudják tenni. Felesleges volt tehát e játékokat szalaggal elkeríteni. Azóta egyébként már ismét mindet használhatják a gyerekek – összegzett az NGSZ igazgatója. – Kifejezetten balesetveszélyes játékot 20 óvodában találtak az ellenőrök. Ezek elkerítve maradtak, 10 óvodában azonban lecseréljük, mire jön a jó idő, és ismét használják majd a kicsik.

Szintén a szabályok túllihegésének minősítette a Szegeden történteket – csak éppen más szempontból Joó Tibor, aki 10 éve foglalkozik óvodai játszóterek ellenőrzésével. Szerinte Magyarországon egy uniós biztonsági ajánlást kötelező jellegű előírásként értelmeznek, ráadásul olyan területeken is, amelyekre nem vonatkozik. Az emlegetett szabvány ugyanis, amire mindenki hivatkozik, csupán köztéri játszóterekről beszél.

– Ez kicsit olyan, mintha a bordásfalat vagy a felemás korlátot is addig nézegetnék, amíg kiderülne róluk, hogy veszélyesek – fogalmazott a szakember, akinek tapasztalatai szerint az ellenőrök szubjektív megítélésén múlik, hogy egy játék milyen minősítést kap. – Milliméterek döntenek, miközben senkit nem érdekel például a pedagógus véleménye, holott ezek a játékok a gyerekek fejlesztését szolgálják. Ennek köszönhetően ma már az udvarok 50 százalékában nincs például hinta, és a gyerekek nem mászhatnak másfél méternél magasabbra. Méregdrága játékkiállítás gumitéglán – ezt kapják ahelyett, hogy a játszóterük valóban azt a célt szolgálná, amire való: hogy ügyesedjenek.

Olvasóink írták

 • 5. team5 2011. október 29. 05:28
  „Fejéltől bűzlik a hal! Az óvodáknál a korrekt- gyermekeknek is hasznos és előnyös- megoldás keresése helyett az elkerítést választotta a nagytudású vezetés. Ez az egyszerűbb nekik, mert Ők is korlátoltak.”
 • 4. havranek 2011. október 28. 20:57
  „Jó volna ha csak ennyi volna a baj . A magukat szakértőnek kikiáltó lényegében túlélésre játszó hatóságok kihasználva a politikusok érdektelenségét és szakértelem hiányát az EU ra hivatkozva jórészt saját fennmaradásukat szolgáló jogszabályokkal felmérhetetlen károkat okoznak a gazdaságnak . Az általuk mint "szakértők" által előterjesztett és a politikusok által elfogadott előírások szakmai alapon sem kritizálhatók és a "könnyű" ellenőrzésen kívül (értsd bármikor lehet büntetni) semmi reális célt nem szolgálnak ! Volna erre megoldás a szakmai felügyeletet a szakmai szervezetek kezébe kellene adni ! Sajnos ez érthetően nem tetszik a "szakértő" hatóságnak és nem érdekli a minden mással foglalkozó politikusokat !”
 • 3. klj_54 2011. október 28. 16:58
  „Én bejártam Európa összes országát, hála Istennek ott kint nem hivatkoznak marhaságra.
  Azaz, nem zártak be egy játszóteret az Unióra hivatkozva.
  Amúgy a csongrádin a benzinkút mögött gyarapodott a játszótér, köszönet érte!”
 • 2. zoolii 2011. október 28. 15:22
  „Egy kicsit átreformálva a molndást: Sok idióta "szakértő" közt, elvész a gyerek...”
 • 1. deszkás 2011. október 28. 13:14
  „A józan ész itt is hiányzik még akkor is ha hozzáértő mondja.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól látunk, keddig nézünk előre!

Sok kicsi, ugye, mire is megy? A sztenderd programok mellett most viszonyag kevés az "egyéb" ajánlat. Annyi baj legyen! Tovább olvasom