Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Unja a medencét? Fürödjön Csongrád megye szabad strandjain!

Szeged - Valóban veszélyesebb a Tisza, mint egy felelőtlen büfés? Hol nagyobb a valószínűsége, hogy fertőzést szedünk össze? Szegedtől Csongrádig bejártuk a „megfigyelt" szabad strandokat.
Csongrád megyében hét kijelölt helyen fürödhetünk felszíni vizekben. A Tiszán, tavakon kijelölt strandok közül az ÁNTSZ nyolcnak vizsgálja a vízmintáját. A sziki szabad vizei mellett az újszegedi partfürdőt, a mártélyi Holt-tiszai, a mindszenti tiszai, a csongrádi Körös-toroki valamint a szentesi szintén tiszai fürdőhelyek vízelemzését végezte el a hatóság. Mint megtudtuk, a felsorolt szabad vizek közös jellemzője, hogy a strand üzemeltetője biztosítja a WC-t, a tusolás lehetőségét, az ivóvizet vagy éppen a szervezett hulladékgyűjtést. És igen, ingyen. A kijelölt szabad strandokon bóják jelzik a mély víz határát, vízőr figyel ránk.

– A vízminőséget három héttel a nyitás előtt ellenőriztetik az üzemeltetők, az eredményt a helyszínen is kifüggesztik – tudtuk meg Kiss Edittől, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Közegészségügyi Osztály vezetőjétől. Elárulta, hogy a szezon alatt háromszor megismétlik a mintavételt, és komoly veszély esetén az ÁNTSZ azonnal bezáratja a strandot. – Összeszedhetünk gyomor- és bélrendszeri fertőzéseket, abban az esetben, ha lenyeljük a vizet. A fürdés után érdemes letusolni – tanácsolta Kiss Edit. Négyéves adatsoraikat megvizsgálva kiderült, hogy míg Szentes, Mártély vize jó, addig Mindszenté és a Körös-toroké kifogásolható. – Az idei mintákban viszont nincs kifogásolható minőségű – jegyezte meg a doktornő. Megtudtuk, az ÁNTSZ honlapján minden bejelentett szabad strand vízminősége elérhető, ellenőrizhető.

A felsorolásunk szinte teljes, egyedül az engedélyre váró Sándorfalva Nádastó Szabadidőparkot hagytuk ki. Aki esetleg a makói Maros-parti fürdőt kérdezné, el kell, hogy szomorítsuk – hivatalosan ott nincs fürdő. Sem Algyőn, de még az ányási strand sem létezik. A szegediek kedvéért eláruljuk, hogy a Partfürdőn kívül nincs Szegeden szabad strand. Tehát sem a Fokán, sem a Sárgán de még a Laposon sincs kijelölt fürdőzésre alkalmas terület.

Végignéztük a megye szabad strandjait – Makótól a csongrádi Körös-torokig. Azért is látogattunk el Makóra, hisz sokak tudatában az él, a Maros-parti strand fürdőhely.

Csongrád megye természetes fürdővizei, szabad strandjai. A makói Marosban nem lehet fürdeni. De van kalandpark a pancsolás helyett. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A kalandparkká átépült makói Maros-parti strandnál épp építették a bejáratot, amikor megérkeztünk. A büféstől megtudtuk, hogy a Maros felett átívelő drótkötélpálya – canopy – is hamarosan beindul, újabb és újabb tusolók, öltözők épülnek. A homokos fövenyél mindössze egyetlen lejárót találhatunk a Marosra – azonban tábla figyelmeztet, hogy nem kijelölt fürdőhely, mindenki csak saját felelősségére merészkedjen a folyóba.

Mártély készen áll a nyitásra. Szombaton indul a szezon. Van itt minden és Szegedtől sincs messze. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A mártélyi Holt-Tiszai szabad strandot nehéz elvéteni, ugyanis újszerű táblák tájékoztatják a vízpartra igyekvőket. Látszik, hogy régóta berendezkedtek a vendéglátásra, hiszen hatalmas parkoló, büfék sokasága és száz méteres homokpad csábítja az uszodában csalódottakat. Még festik a WC-ket, szombaton, június 18-án nyit a strand. A füves, homokos part mellett a hosszú, fás liget is vonzóvá teszi Mártélyt.

Idill a mindszenti strandot. Hivatalosan június végén nyitnak és csak 20 méteren. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A szentesi tiszai partfürdőig útba ejtettük a mindszenti Tisza szabad strandot. Látszik, hogy még nagyon a szezon elején járunk, alig lézengtek a parton. A homokot kitakarították, új padokat és fajátékokat telepítettek. A meglehetősen rendezett szabad strand hivatalosan június végén nyit. A papírok szerint mindössze húsz méteres kijelölésre váró területtel szemben bő 100–120 méteres kitűnő homokos part várja a strandolókat.

Szentesen már nyitva vannak. Életmentők, tusoló, büfé, mindez az avatatlanoktól eldugva. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Mindszentről Szentesre mentünk – a Tiszai Partfürdőt kerestünk. Kicsit a helyiekre apellál a strand, hiszen a Csongrád felé vezető úton semmi sem jelzi – itt egy tök jó fürdőhely van. A macskaköves út végén egy jobb kanyar után 500 méterre található Tisza parti homokfövenyt sorompó védi. A kerékpárosoknak közel 100 parkolót is kialakítottak. Az életmentő srácoktól megtudtuk, hogy sokan nincsenek tisztában erejükkel, ezért kerülnek bajba az élővizekben. A játékokkal, paddal, szemetessel, tusolóval és büfékkel felszerelt strand a csendessége miatt lehet vonzó. A szentesi strand az ÁNTSZ adatai szerint 100 méteres, ennek megfelelően is táblázták ki. Mint megtudtuk – a 22 fokos Tisza víz már kellemes, jókat lehet úszni a szőke folyóban.

Körös-torok. No comment. 600 méter homokpart, stb, stb. És 600 forintos parkolódíj. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)


Még azoknak is ismerős lehet Körös-torok neve, akik életükben nem mozdultak ki lakásukból. Az idei, árvízmentes időszak miatt hatalmas homokpart alakult ki a Tisza és Körös összefolyásánál. Aki először látja a partot, azt hihetné, hogy alacsony vízállású Balatonra érkezett, hiszen a strandolók a folyó feléig besétálhatnak – és még a fejük is a víz felett marad. Kicsit zavaró, hogy a behajtásért, parkolásért 600 forintot kérnek, nem hisszük, hogy a büfések ezt a bevételt nem tudják kigazdálkodni. A tusolókkal, padokkal felszerelt strand talán Csongrád megye legmenőbb szabad strandja. A fiatalok már megszállták a partot, gyerekeseknek is tökéletes a lassan mélyülő különleges fürdőhely. A hivatalosan is 600 méter hosszú homokparton mindeni megtalálhatja számítását.

A „strandtesztünkből" kimaradt a Sziki. Leginkább azért, mert a szabad strand kategóriába a belépő miatt nem fér bele. A neten fellelhető adatok szerint 1000 forint a felnőtt, 800 a diák, nyugdíjas és 500 a gyerek jegy.

Galéria kép

És ami volt és már nincs. Míg tavaly, amikor a Napfényfürdő épült sebtében megnyílt az újszegedi szabad strand. A Belvárosi hídtól, a kemping irányában található 50 méteres ingyenes fürdője úgy tűnik 2011-re bevégezte. A kerítésre helyezett tacepaó szerint a "A Szabadstrand jelenleg nem üzemel!" Ha a szegedi oldalról nézzük, nem is fog. A fű benőtte a tavaly még homokos partot, nyoma sincs a május elsejei nyitásnak. Az Újszegedi Kemping és Szabadstrand honlapján is felhívják a tiszai fürdőzés tilalmára a figyelmet: "Tiszai tilalom! Figyelem!
A Tiszában való fürdőzés kizárólag az arra kijelölt szabadstrandi részen lehetséges, egyéb helyeken szigorúan tilos!"

A szegediek Szegeden, a Tiszán egyelőre nem fürdőzhetnek. Bár az ÁNTSZ szerint kijelölt, engedélyezett strand, nyitva még sincs.

Mi merre van? Az alábbi felsorolásból megtudhatják, melyik strand merre található és meddig tartanak nyitva.

Sziksósfürdő Naturista Strand és Kemping
(6791 Szeged, Vereshomok dűlő 1.)
megfelelő vízminőség (2011. május 11-i minta)
Szezon: 2011. április 30. – szeptember 18.

Sziksósfürdő Strand és Kemping
(6791 Szeged, Széksósi út 5500/1.)
megfelelő vízminőség (2011. május 11-i minta)
Szezon: 2011. május 1. – szeptember 30.

Újszegedi Partfürdő Kemping és Szabadstrand
(Tisza folyó bal part 173+785 - 173+835 fkm) (6726 Szeged, 2289/1. 289/115. hrsz.)
nincs elérhető adat
Szezon: 2011. május 1. – szeptember 30.

Mártély Holt – Tiszai szabad strand
(6800 Hódmezővásárhely, 15001/1. hrsz.)
megfelelő vízminőség (2011. június 1-i minta)
Szezon: 2011. június 18. – augusztus 28.

Mindszent Tiszai szabad strand
(6630 Mindszent, Tisza folyó bal part 215+15 – 215+35 fkm)
nincs elérhető adat
Szezon: 2011. június vége – augusztus 28.

Körös – toroki Partfürdő
(5640 Csongrád, Tisza folyó jobb part 243+7 – 243+1 fkm)
megfelelő vízminőség (2011. május 25-i minta)
Szezon: 2011. június 1. – augusztus 31.

Tiszai Partfürdő
(6600 Szentes, Tisza folyó jobb part 238+5 – 238+4 fkm)
megfelelő vízminőség (2011. május 25-i minta)
Szezon: 2011. június 1. – augusztus 31.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. pinkcat25 2011. június 18. 00:18
  „Hurrá!!!!!”
 • 37. uniostudio 2011. június 17. 12:20
  „Szeretném felhívni mindenki figyelmét arra, hogy már nem vár Sándorfalva semmiféle engedélyre, minden engedélyünk megvan, MA, azaz június 17-én, délután 3 órakor hivatalosan is megNYIT a Sándorfalva Nádastó Szabadidő park Csongrád megye legtisztább vizű 18 ha-os természetes strandjával, büfével, öltözővel, zuhanyozóval, kultúrált kiszolgálással, kedvező árakkal. Szeretettel vár mindenkit a strandot üzemeltető önkormányzati cég. Ez egyébként már a múlt héten megjelent a Délmagyarban, nem igazán értem, hogy most miért jelenik meg ezzel ellentétes infó?
  Dr. Kovács Beáta
  Sándorfalva Város jegyzője”
 • 36. ifj. Nagy Gábor 2011. június 17. 11:28
  „A napfényfürdő miatt nincs kijelölt szabadstrand elméletekhez csak annyit kérdeznék, hogy nem évek óta ez a helyzet? mert én úgy emlékszem, hogy de... még bőven nem volt napfényfürdő és már akkor sem voltak kijelölve a szabadstrandok...”
 • 35. szunyi 2011. június 17. 11:21
  „Gimisek voltunk és felsétáltunk a Maros partján egy darabig és szépen úsztunk vissza a Belvárosi hídhoz.
  Jött a vizirendőr és megszólalt: Személyiket kérem.
  A röhögéstül fulladtunk meg majdnem.))”
 • 34. pinkcat25 2011. június 17. 09:49
  „Elég gusztustalan tréfa volt, ha az volt!!!
  De mindenki tudja, hogy minden poénnak van némi igazságalapja!
  Én ezt humorból sem írtam volna le senkinek!
  Pedig van humorérzékem, de hát nem vagyunk egyformák!!!”
 • 33. Smerdis_of_Arshak 2011. június 16. 21:33
  „29. Nórikám 2011.06.16. 15:00

  tényleg ennyire gyökerek vagytok, hogy nem ismeritek a netes kommunikációt? viccelt a gyerek, odatett egy ikszdét.”
 • 32. Smerdis_of_Arshak 2011. június 16. 21:32
  „31. aquila0126 2011.06.16. 18:34

  hát ha neked az a normális, akkor én már semmin sem csodálkozom :)”
 • 31. aquila0126 2011. június 16. 18:34
  „Egyetlen normális strandolási lehetőség maradt, amit talán havonta egyszer a többség megengedhet magának, a Sziki. Csak ne volna olyan rohadt messze.”
 • 30. stunde80 2011. június 16. 15:18
  „Miért lakunk itt a Tisza mellett ha nem lehet lemenni?De ki fog 200 embert megbüntetni mert belemegy a Tiszába?Hogy legyen jó immunrendszere a gyereknek ha nem találkozik egyéb bacikal ?Inkább a Tisza mint a belepisilós,agyonklórozott ,méregdrága medencés helyek!Én utoljára akkor voltam az usziba mikor suliba jártam és kötelezően-és persze ingyen!!!- mehettünk!Amúgy nem tudom kinek van az Aquapolis mert nekünk biztos nem!Azért néha lehetne ingyen(vagy jelképes összegért)azoknak is akik nem tehetik meg hogy használják bár melóznak, gyereket nevelnek és örülnek ha hónap végén van kenyérre való nem hogy ilyen helyekre eljussanak!IGEN IS KI A TISZÁRA MINDENKI!MI MEGYÜNK KI A 4 GYEREKKEL!!!!ÉLJEN A TISZA!!!!!!”
 • 29. Nórikám 2011. június 16. 15:00
  „17: északmagyar: elég gusztustalan a hozzászólásod, egyáltalán hogy mersz ilyet leírni? Képzeld el, én is-igaz vagy 30 éve Bükk fürdőn herpeszt szedtem össze! Nem csak én, több ismerősöm is! Mellőz az ízléstelen megjegyzéseidet!. Egyébként én attól az időpottól egyetlen közös medencébe bele nem teszem a lábam! Gyerekként szinte a Tiszán laktam, a környékbeliekkel, soha egyikünknek sem volt semmi baja.”
 • 28. Smerdis_of_Arshak 2011. június 16. 14:33
  „20. pinkcat25 2011.06.16. 13:03

  szerintem csak viccelt. ismered ezeket a jeleket:

  :)))

  ????”
 • 27. queenmargareth 2011. június 16. 14:25
  „na, akkor most rohadtul nem könnyítette itt meg senki a helyzetem:)Továbbra is tanácstalan vagyok.
  Azt hiszem marad a fürdőkád:(egy gyenge immunrendszerű úgy látszik sehol sem fürödhet.”
 • 26. Ebgondolat 2011. június 16. 14:14
  „Én inkább a tengerben fürdök....”
 • 25. zsuzsmo 2011. június 16. 14:08
  „A sándorfalvin egyszer voltunk családosan, 2007 nyarán, ez az egy alkalom akkora mély nyomot hagyott bennünk, hogy még a hideg is kiráz, amikor rágondolok. Az egész család jópár napig nem tudott 5 méternél messzebre menni a toalettől..... Azt hittem kiszáradnak a gyerekek..
  Pedig semmit sem ettünk, és a vizet se ittuk a bányatóból. A "gyerek-vályú" olyan bűzös volt, hogy senki se mert belemenni, marha-trágya illata volt....
  Akármennyire is fejlesztik, mi soha többet nem látogatjuk meg.”
 • 24. bélás 2011. június 16. 14:02
  „úgy hallottam, h a Sárgán a part nagyon meredek, nincs elpanírozva..
  cáfolja meg valaki aki tudja pontosan”
 • 23. pinkcat25 2011. június 16. 13:59
  „Kössz Dema!
  Volt aki ezt cáfolta.....”
 • 22. dublini 2011. június 16. 13:10
  „Na igen... a hires jó öreg Sárga.....
  Ott tanulgattam úszni egész kis koromban, amikor még egy törölközönyi helyet is nehéz volt találni szombet délelött 11-töl...”
 • 21. Dema 2011. június 16. 13:04
  „16. pinkcat25
  Igazad van! Irány a Sárga”
 • 20. pinkcat25 2011. június 16. 13:03
  „17.
  Nem tán mórahalmi vagy?
  vagy a fürdő jól megfizetett dolgozója?
  Miért kell embereket gyanúsítanod?
  Vagy csak alapból vagy ekkora tahó??!!!
  Ja, egyébként mindenki magából indul ki, ugye?????????”
 • 19. pinkcat25 2011. június 16. 12:58
  „SWIFTMAN!!!!

  Ez a régi jó sándorfalvi bányató lesz!!!!!
  Még egy éves volt a fiam, vele is oda jártunk míg el nem hanyagolták.....
  Soha semmi bajunk nem volt....örülni fogok ha újra nyit...még belépővel is.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Július 1.: munkaszüneti nap az egészségügyben

Szeged - A Semmelweis Napon, azaz július elsején munkaszüneti napi rend szerint dolgoznak a szegedi… Tovább olvasom