Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 7°C Még több cikk.

Ünnep volt a Széchenyi téren

Szeged - Egyik ámulatból a másikba estek az augusztus 20-i rendezvénysorozatra kilátogató szegediek a Huszár Mátyás rakparton. Előbb a Magyar Állami Népi Együttes műsora, majd a tűzijáték varázsolta el őket.
– Mikor lesz már a tűzijáték? – türelmetlenkedett egy kisfiú tegnap délelőtt a szegedi belvárosba tartó trolibuszon. Ekkor még jó néhány órát kellett várni az égi tüneményre, de a városban egész nap bőven akadt ünnepi látni-, enni- és innivaló.

Államalapításunk ünnepén a hivatalos megemlékezés nem sokkal dél előtt kezdődött a városházánál az országzászló ünnepélyes felvonásával. Ezt térzene, valamint mazsorettbemutató és a Palotás előzte meg. A lobogó felhúzása alatt egy édesanya augusztus 20-áról, az államalapításról és az új kenyér ünnepéről mesélt kisfiának, aki csillogó szemekkel követte figyelemmel a nemzetiszínű zászló magasba emelkedését, de a Himnuszról azt mondta: kicsit szomorú.

Kenyérszegés Szeged főterén. Fotó: Karnok Csaba
Kenyérszegés Szeged főterén. Fotó: Karnok Csaba

A több száz ünneplő ezután átvonult István és Gizella szobrához, ahol Ujhelyi István országgyűlési képviselő tartott ünnepi beszédet. Azt mondta, hogy a múlt sérelmeibe mártózó népet elsodorja a történelem folyama: tudni kell változni, haladni és a modernitással együtt az országot kormányozni. – A nemzet nem lehet egyéni politikai érdekek játékszere. István és Koppány tudta ezt, de udvartartásuk egy évezred alatt sem tanulta meg. Sajnos ma sem vagyunk különbek – mondta a képviselő. A szegedieket azonban dicsérte: a körülményekhez való józan alkalmazkodásuk mindig erősebb volt a széthúzásnál. Kiss-Rigó László megyés püspök megjegyezte: becsületes munka, erőfeszítés, felelős vezetés, öntudatos együttműködés és szolidaritás nélkül nem boldogulhat az emberiség. Ezután megáldotta az új kenyeret.

A Tisza-parton kelendőek voltak az édességek. Fotó: Karnok Csaba
A Tisza-parton kelendőek voltak az édességek. Fotó: Karnok Csaba

A kánikulában az éttermek, a cukrászdák és a fagyizók is tömve voltak. Az emberek itt hangolódtak rá a délutáni és az esti programokra, amelyek közül a Magyar Állami Népi Együttes Pannon freskó című műsora ejtette leginkább ámulatba a Huszár Mátyás rakpartra a tűzijáték miatt is kilátogató tízezreket. A táncjáték a hagyományokban őrzött dallamokkal – például regösének – jelenítette meg az emberi élet évszakok váltakozásába rejtett szakaszait. Levegőt is alig lehetett kapni a színpad előtt, ahol még a műfajt kevésbé kedvelőknek is leesett az álluk a produkció láttán. Leginkább a Tűzugrás és a Boszorkánytánc varázsolta el az embereket.

A fényt az éjszakában mégis az este kilenckor kezdődő tűzijáték jelentette, ami kicsi és nagy arcára ugyanolyan önfeledt mosolyt varázsolt. A legzajosabb sikert a vízre ugró bombák aratták. Az alig negyedórás látványosság után sokan maradtak a rakparti utcabálon, míg mások az újszegedi grillfesztivál felé vették az irányt.

Ujhelyi István: A nemzet nem lehet egyéni politikai érdekek játékszere. Fotó: Karnok Csaba
Ujhelyi István: A nemzet nem lehet egyéni politikai érdekek játékszere. Fotó: Karnok Csaba

A tűzijáték alatt a szegedi tűzoltóknak egy kocsival ki kellett vonulniuk a Laposra, mert kigyulladt egy kétszer 30 négyzetméteres, száraz avarral borított terület. A tüzet gyorsan eloltották.

A csülkökkel és kolbászokkal való birok után itt is sokan táncra perdültek. A talpalávalót hajnalig húzta lapunk lakodalmas fesztiváljának második helyezettje, a vajdasági Martonosi Révész Együttes.

Olvasóink írták

 • 13. kekecke 2008. augusztus 21. 17:09
  „szeged még Magyarországon van , vagy már elcsatolták ?”
 • 12. halmossy 2008. augusztus 21. 16:05
  „Bocsánat, nem a Délmagyart, csak a kpmmenteket.”
 • 11. halmossy 2008. augusztus 21. 16:04
  „halmossy 2008.08.21 11:16
  Nolám, nolám, Hiller lépett az ügyben. (Lehet, hogy olvassák a Délmagyart?)”
 • 10. tora 2008. augusztus 21. 12:25
  „Apuka, az igaz, hogy én nem loptam annyit életemben a közösből, mint ez a senkiházi. De mindenképpen igaz, hogy hasonló a hasonlónak örül. Így te is.:)”
 • 9. halmossy 2008. augusztus 21. 11:16
  „Erről például miért nincs megemlékezés, eléggé kerek évfordulóról van pedig szó:
  Csehországban és Szlovákiában a prágai tavasz eltiprására emlékeznek. Negyven évvel ezelőtt ezen a napon a hajnali órákban a Szovjetunió és a Varsói Szerződés további négy tagállamának tankjai átlépték a csehszlovák határt, hogy fegyverrel tiporják le a prágai tavasz néven ismertté vált reformfolyamatot.

  A szomszédos ország lerohanásához a magyar kommunista vezetés is csatlakozott. A magyar tankok ősszel távoztak, a szovjetek még két évtizedig maradtak. A prágai megemlékezésen beszédet mond Václav Klaus cseh államfő, a Vencel téren pedig több órás ,,hadijáték" keretében idézik fel a megszállás első napját. HírTV-nyomán”
 • 8. kerekperec 2008. augusztus 21. 11:11
  „Az utóbbi hír (csontváza) - bármily hihetetlen - az alábbi helyen is elérhető: http://kuruc.info/r/1/27095/”
 • 7. kerekperec 2008. augusztus 21. 11:03
  „Azért Kósa Lajos sem az a lúzertípus Apuka1:
  http://barikad.hu/node/17056”
 • 6. kerekperec 2008. augusztus 21. 10:59
  „Hát kedves apuka1, Széles Gábor azért vitte valamire! Mit is mondott Tiszakécskén? Íme:
  "A rendezvény legfajsúlyosabb részében Széles Gábor, lapunk tulajdonosa szólt a jelenlevőkhöz. Egy új, lopakodó, de még pusztítóbb Trianon veszélyéről, a magyar falvak elsorvasztásáról, a magyar vidék napjainkban zajló kivéreztetéséről beszélt, hozzátéve, hogy borzalmas sorsra juttatta a politikai baloldal a hazai cigányságot is. Munkanélküli segélyen tartotta ezt a csaknem egymilliós kisebbséget, mélyszegénységbe és kilátástalanságba taszítva ezzel. A cigányok munkához juttatása nélkül még csak remény sincs az ország talpra állítására. Széles Gábor beszélt a hazánkban burjánzó korrupcióról, amely a szó szoros értelmében tönkreteszi a magyar gazdaságot, vele együtt pedig feneketlen mélységbe löki a társadalom morálját. A mostani kormány pedig nem tesz ellene semmit. Mit is tenne? Érdemes lenne egyszer megvizsgálni, mivel is foglalkozik tulajdonképpen a Gyurcsány-kabinet - mondta Széles Gábor. "A tolvajlással?" - kérdezte az egybegyűlteket." (Magyar Hírlap)”
 • 5. apuka1 2008. augusztus 21. 09:37
  „Tora, maci52!
  Nekem az Újhelyi jobban bejön, mint Ti. Talán féltékenyek vagytok, hogy Ti nem vittétek semmire? Egyébként az Újhelyi sem egy grál lovag, de nálatok különb!”
 • 4. tora 2008. augusztus 21. 08:19
  „Igazad van, maci! Ez a lüke a történelemhez is ostoba, mert nem ugatna bele,.DE az AIDS oktatástól a lopásig mindennek a mestere már, mint egy Mekk mester.”
 • 3. Lyoola 2008. augusztus 21. 07:45
  „Gratulálok az ünnepség szervezőinek! Örömmel tölt el, hogy ha lassan-lassan újra értékes produkciók kerülnek színpadra augusztus 20-án is. A Magyar Állami Népi Együttes műsorával remélhetőleg egy kedvező folyamat indul el, és a jövőben is az ünnephez méltó előadásokat láthatunk. Lassan azért csak elmúlik a Győzikés, Kiszel Tündés, Fásy mulatós világ.”
 • 2. vagy 2008. augusztus 21. 07:31
  „te viszont maga vagy a báj, a kellem, az emelkedettség...”
 • 1. maci52 2008. augusztus 21. 06:54
  „Ez a tetves,unszimpatikus,kommcsiivadék ugat,kirugott Cuslág fattyú,30-éves fejjel szétlopta az agyát.Semmi máshoz nem ért csak becsmérelni,rágalmazni,köpködni,közben saját zsebét megtömni.Undorító hogy ilyenek pofáznak nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Anna-csomóponton még 20-án is dolgoztak

Szeged - Az Anna-kút építői dolgoztak az ünnepen, hogy tartsák a határidőt, máskülönben napi 15… Tovább olvasom