Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Ünnepelje Szeged és a gyermekek napját!

Csongrád megye – Itt az első igazán komoly szabadtéri hétvége: Szeged napi rendezvények, gyermeknap és akkor még a rengeteg „egyéb" programról nem is beszéltünk.
A Borfesztivál programjait itt, a Gasztroudvar rendezvényeit ezen az oldalon, a a Dóm téri kavalkád részleteit itt, a nemzetiségi találkozóét itt érhetik el.

Hídi vásár
Belvárosi híd, Híd utca, Oskola utca, szombat–vasárnap
A hídi vásár igazi különlegesség, mindemellett az egyik legnagyobb hazai kézműves-seregszemle és -bemutató. Szegeden évente egy alkalommal varázsolják ide ezt a hangulatot a szervezők. A színes forgatagban magyarországi, illetve Kárpát-medencei mesteremberek, kézművesek, iparművészek kínálják portékáikat a forgalom elől lezárt Belvárosi hídon. Újabban a vásár a Híd utcát és az Oskola utcát is „ellepi", ezen a két napon összeér a Széchenyi téri borfesztivállal és a Dóm téri kavalkáddal, ahol további programlehetőségek kínálkoznak. Idén három napra az Oskola utcát is átnevezzük Szegedikum utcává, hiszen itt azok a szegedi civilszervezetek, vállalkozók mutatkoznak be, akik valamilyen formában Szegedhez kötődnek vagy köthetők.

Kult korner
Péntek, 20.00 Risky Silence – Búsi Dávid és Poroszlay Kristóf akusztikus koncertje, 21.30 C-Wosh és a Funk Crew, 22.30 Rádió MI DJ-k.
Szombat, 20.00 Krapulax & Bellepomme, 21.30 Zeninjam, 22.30 Rádió MI DJ-k.
Vasárnap, 20.00 Görög táncház az Akropolis együttessel, 22.00 Rádió MI DJ-k.

Dóm téri hadi tábor
Szombat 9.50–10.00: Szemle, megnyitó, 10.00–11.30 Felvonulás a városban, 11.30 Középkori fitnesz  12.00 Egyperces néma főhajtás a mindenkori hős katonák emlékére, 12.10–14.00 „Miképp főztek eleink?"l, 13.00 A Szent Imre-szobor megkoszorúzása, 14.00 A Hollószárny Lovagrend bemutatója, 14.30 Dux Ruizorum – A Szent Imre Testőrség bemutatója, 15.00 Hagyományőrző csapatok közötti erőpróba, 16.00 A „Battle of Nations" Magyarországi csapatának szegedi tagjai tartanak látványos haditorna-bemutatót, 17.00 A Magyar Agár Hagyományőrség előadása, 18.00 Csatajelenet , 20.00 Fáklyás felvonulás a Klauzál térre, 21.00 Tábortűz, éneklés, mulatozás hajnalig. Folyamatos programok a téren 11.30-tól: Középkori tábori élet megtekintése, rajzolás, középkori játszóház.
Vasárnap 8.00–12.00 Középkori tábori élet, 10.00 Elfeledett szentjeink.  13.00 Felvonulás a belvárosban, 14.00 Bemutató a Dóm téri nagyszínpadon, 15.00–17.00 Táncház a Klauzál téren, tűzijáték.

Gyermeknapi rendezvények

Szombat
Szeged gyermeknapját az Agórában rendezik, a részletes programot itt találják meg.

Csanádpalota
A főtéren szombaton délután fél 1-től fél 6-ig vidámpark és tallérvadászat várja a gyerekeket, közben bemutatót tart a rendőrség és a határőrség. Este hattól a Buborék gyermekzenekar, fél 8-tól pedig az Unisex együttes ad koncertet.

Ferencszállás
A gyermeknap alkalmából sütisütő versenyt tartanak a faluházban. A szervezők várják minden nagymama és anyuka, valamint külön kategóriában gyerekek nevezését. A díjakat gyerek zsűri fogja odaítélni. Közben délelőtt 10 órától folyamatosan légváras csúszda, ugrálóvár, aszfaltrajzverseny, kerékpáros ügyességi pálya, kézműves-foglalkozások, testfestés és lovaglás várja a gyerekeket, akik egy-egy vattacukrot is kapnak ajándékba.

Vasárnap
Napfényfürdő Aquapolis
11.00–18.00: A délelőtti vízi programok helyszíne a csúszdaparkban található rózsaszín torony melletti gyermekmedence. A délutáni vízi programok helyszíne a kinti SZUE élménymedence. 11-től játékos vízi bemelegítés, majd vízi vetélkedők a csúszdaparkban. 12.30-tól csúszdaversenyek, 16 órától vízi vetélkedők a SZUE élménymedencénél. 17 órától szárazföldi vetélkedők a SZUE zöldövezetben. 17.30–18.00: csúszdaversenyek. Az animációs gyermekprogramokra a Napfényfürdő játszóházában lehet jelentkezni. Itt kreatív alkotóház lesz délelőtt 11 órától. 12 év alatti gyermekeknek egész nap ingyenes a belépés, illetve a gyermekprogramokon való részvételért sem kell fizetni.

Színpadon

Szegedi Nemzeti Színház
Május 25., szombat, 18.00: Dömötör-gála.
Május 26., vasárnap, 19.00: Anconai szerelmesek – zenés komédia, a Turay Ida Színház vendégjátéka.

Kisszínház
Május 25., szombat, 15.00: Boldogtalanok.
Május 26., vasárnap, 19.00: Boldogtalanok.

Pinceszínház
Május 26., vasárnap, 19.30: Balázs Béla: Halálos fiatalság, a Szegedi Egyetemi Színház bemutató előadása.

Vadaspark
9.00: Valódi játszó- és élménypark várja a gyerekeket. A hagyományokhoz híven sokféle programból választhatnak kicsik és nagyok, az állatsimogatástól a bábelőadáson át a különféle játszóházi tevékenységekig. Egész nap lesz lehetőség testközeli barátságba kerülni szőrös, pikkelyes és kitines állatokkal a tengerimalactól a madagaszkári Duméril-boán át a bütykös csótányig. Vendégül látják a Déli Aprót és a Délmagyarország Breki gyermekmagazinját, lesz legó, Csillagösvény (Ópusztaszer), Regio és Játékdzsungel játszóház. 10.30-kor és 15 órakor is lesz fókatréning a megújult Zoo Típusú Találkozások program keretében. 14.30-kor kezdődik a Kövér Béla Bábszínház „Micsoda madár ez?" című előadása. Ezen kívül a Waldorf-iskola tanárai és szülői, valamint a Déli Apró munkatársai közreműködésével többállomásos, játékos akadályversenyen vehet részt mindenki, aki szereti az izgalmakat. A legügyesebbek értékes ajándékokat is nyerhetnek. E napon sorsolják ki és díjazzák a „Borjúfókák és társaik" címmel gyermekeknek és fiataloknak kiírt legó állatépítő verseny – amelyre még bárki nevezhet, mert a határidő május 23., 18.00 óra – legjobb, legötletesebb darabjait.

Hódmezővásárhely
Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a 20 éves Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány rendezvényén 9 órától programok a Dr. Rapcsák András utcán felállított színpadon: a Kankalin néptáncegyüttes gyermektánccsoportjának előadása, Nagy Lili gyermekdalokat énekel, a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar mesék betétdalait játssza. 10 órakor megnyitó, 10.45-től a Cibere Meseszínház Három együgyű leány, majd a Városi Fúvószenekar előadása. 12.00–13.00: mesevetítés a művelődési központ aulájában, ezt követően a Léghajó Meseszínház A fejszekása című előadása. 13.45-kor a Gyermekek a gyermekekért rajzpályázat eredményhirdetése. 14 órától Mutasd meg magad! címmel egykori koraszülöttek előadása, utána flashmob. A délután folyamán még sok érdekes program várja az érdeklődőket. A nap háziasszonya: Szinetár Dóra. A gyermeknap egyetlen programja sem marad el, eső esetén a BMFK-ba várják az érdeklődőket.

Csongrád
Vasárnap 14 órától színes gyermeknapi forgatag várja a kicsiket és nagyokat a művelődési központban.

Móra-emléknap

Szombaton Szeged-Szentmihályon, a Wesley János Általános Iskola és Középiskolában, Szeged belvárosában és a Belvárosi temetőben.
10.00: Gyülekező a Gárdonyi utca 6. szám alatt, majd megnyitó, kiállítás, gálaműsor és a levelezőverseny eredményhirdetése, ebéd. 13.00 órától Vészits Andrea, az író dédunokájának Anzix a búzamezőkről című filmjét vetítik. Móra szellemi örökségének aktualitásáról Péter László irodalomtörténész beszélget. Szeged belvárosában 13.00 órától városnéző barangolásra várják a Wesley-intézmények tanulóit és pedagógusait. 15.30 órakor a Belvárosi temetőben koszorúzzák Móra Ferenc sírját.

„Egyéb kiegészítők"

Szombaton reggel 8 órától kezdetét veszi az Aréna Drink Dorozsmai Futófesztivál Kiskundorozsmán, a Jerney János Általános Iskolánál.

Toronynyitással várnak minden érdeklődőt a szegedi dóm város felőli tornyába tíztől délután ötig. Feljutás a templomon keresztül. A kilátó látogatása 700 forint adomány ellenében lehetséges, hat évnél fiatalabb gyerekeknek a toronylátogatás ingyenes.

Új kiállítás nyílik a Művészetek hídján a Mars téri piacon Szanka József gyűjteményéből Mód László néprajzkutató közreműködésével. A tárgyak a tanyai és a régi polgári világot idézik fel a látogatók számára. A kiállítás június 30-áig tekinthető meg.

A Napsugaras Tájházban tíz órától Kézműves V. – minden, ami zsák. A foglalkozáson a gyerekekkel zsákanyagból zsákbabát készítenek, és zsákképeket hímeznek. A foglalkozás ára: 300 Ft/fő.

Makón, a Návay Lajos téren (a Víztoronynál) Hagymás grillfesztivált rendeznek reggel kilenctől este tízig. Reggel lovas felvonulással indul a fesztivál, ezt követően kezdődik a sütőverseny 100 grillsütővel és 30 kemencével. A versenyre jelentkezni lehet a helyszínen, illetve a 62/511-040-es és a 30/375-7434-es telefonszámon. A színpadon többek között fellép a Magna Cum Laude, a Tihanyi Vándorszínpad, valamint a fesztivál házigazdája, Lajsz András, „a mixerek királya".

Vasárnap az új zsinagógában este héttől a Gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar és a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar közös nagykórusának koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők az új zsinagóga felavatásának 110. évfordulója alkalmából. Közreműködik: Emődi Ildikó énekművész, Rázga Áron zongorakísérő.

* * *

Temesvári túra

Indulás május 25-én szombaton reggel hétkor a Diófa vendéglőtől. A résztvevők mikrobusszal jutnak a 312 ezer lakosú bánáti nagyvárosba. Láthatják Temesváron a felújított várat, a Szépművészeti Múzeum értékes festményeit, a nyüzsgő Losonczy tér barokk épületeit, a Hunyadi Várkastélyt és Dózsa György kivégzésének emlékművét, de sétálhatnak a párizsi hangulatot idéző Béga-parton is, az otthon maradottakat pedig a piacon vásárolt igazi juhtúróval kápráztathatják el. Jelentkezés: Dósa Endre, 30/838-9450.

* * *

A Közéleti Kávéházban

Szombat, Pick Söröző és Étterem, 15.00: Peller Anna, a Hangok királynője és a Magyarország hangja díj kitüntetettjének zenés műsora.
Vasárnap, Móra Ferenc Múzeum, 17.00: Tavaszi hárfanapok – ifjú hárfaművészek kamarahangversenye.

* * *

Kezdődik a horgászszezon

A Salakoson szombaton nyolc órától: a Móra Ferenc Horgászegyesület megrendezi hagyományos évadnyitó horgászversenyét a Salakoson. Találkozás, nevezés 6.30-tól a Csőnél.
Vasárnap fél kilenctől: Jubileumi, X. Gyermeknapi Horgászverseny az 1999-ben és az azután született gyermekek számára, szintén a Salakoson. Találkozó és nevezés a Csőnél 7.30-tól. Minden gyermek díjat kap!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testépítésben magyar bajnok

Nem készült rá, hogy magyar bajnok lesz, így nem vett jegyet, és nem utazik az Európa-bajnokságra Kránicz Lilla. Tovább olvasom