Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Ünnepélyes tanévnyitó a Szegedi Tudományegyetemen

Szeged - A diáksághoz közvetlen szavakkal szólva nyitotta meg a 2010–2011. évi tanévet a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus. A szombaton a TIK-ben tartott bensőséges ünnepségen az elsőévesek esküt tettek az SZTE jelmondata, a „veritas, virtus, libertas" jegyében.
Talárt öltő professzori kar vonult, fekete-fehér ünneplős fiatalok siettek szombaton délelőtt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjába. Az ottani ünnepéllyel kezdődött a Tisza-parti univerzitás 30 ezer diákja és 7500 dolgozója számára az új tanév. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével – többek között – az ELTE és a debreceni egyetem rektora, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke.

– A tanévnyitó a hétköznapi élet szilveszterének-újévének felel meg. Ilyenkor visszatekintünk a közelmúltra, és fogadalmakat teszünk az előttünk álló időszakra – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus ünnepi beszédében. A kutatóegyetemi cím elnyerését említette a rektor a közelmúlt egyik legfontosabb eredményének. – Ez egy folyamat, nem dőlhetünk hátra, mert nem a Duna–Tisza köze leghíresebb egyeteme kíván lenni az SZTE, hanem nemzetközi téren elismert, versenyképes intézmény – hangsúlyozta. A rektor szólt a veszteségekről is: a váratlanul elhunyt Kiricsi Imre rektorhelyettes emléke előtt egyperces néma felállással tisztelegtek a tanévnyitón megjelentek.

A szombaton a TIK-ben tartott bensőséges ünnepségen az elsőévesek esküt tettek az SZTE jelmondata, a „veritas, virtus, libertas jegyében. Fotó: Frank Yvette
A szombaton a TIK-ben tartott bensőséges ünnepségen az elsőévesek esküt tettek az SZTE jelmondata, a „veritas, virtus, libertas" jegyében. Fotó: Frank Yvette

Megújul az egyetem Dugonics téri központi épülete, épül a mérnöki kar laboregyüttese és az új klinikai tömb, Szegedre kerül a szuperlézer – mutatta be az ünneplő közönségnek a legjelentősebb beruházásokat is az SZTE keresztmetszetét adó kisfilm.

– Népszerűségben idén is megtartotta pozícióit az SZTE – emlékeztetett a rektor az elsőévesekhez fordulva. A gólyákat a professzorok közül elsőként szólította „kedves fiatal kollégáimnak", amikor hangsúlyozta: az értelmiségivé válás útjára léptek. Az egyetemen segítséget kaphatnak ahhoz, hogy megtalálják a tanulás és a gondolkodás összhangját, amely alapján az életben boldogulhatnak. – Az SZTE jó és erős egyetem. Hírnevének öregbítése közös felelősség, mert a jó oktatói kar és az ambiciózus, tehetséges diákság komponense adja az egyetem minőségét.
Szabó Gábor rektor kezet fogott az egyetem új polgáraival, az első évfolyamos hallgatókkal. Fotó: Frank Yvette (galéria)

A hagyományoknak megfelelően az egyetemi polgárokat köszöntötte Szeged polgármestere is. Botka László hangsúlyozta: Szeged és egyetemének sorsa 90 éve összefonódott, a város és az itteni univerzitás együtt lehet sikeres. Kiemelte, hogy Szegedet a legdinamikusabban fejlődő magyarországi nagyvárossá teszi az elmúlt időszakban itt felhasználható 220 milliárd forintos, zömében uniós forrású beruházásözön, illetve az a tény, hogy az SZTE hazánk leginkább gyarapodó felsőoktatási intézménye. Köszönetet mondott az előző rektornak, Szabó Gábor professzornak, és elismerését fejezte ki a jelenlegi rektor, Szabó Gábor akadémikus tevékenységéért. Közös sikernek nevezte, hogy Szegedre került az európai lézerközpont. Bejelentette: Szeged elnyerte azt az uniós pénzforrást, amelynek köszönhetően az SZTE újjászülető központi épületéhez méltóan renoválhatják majd környezetét, a Dugonics teret. A gólyáknak azt kívánta: életükben meghatározóak legyen a Szegeden eltöltött évek!

Kézfogások

Az egyetemi tanévnyitón kitüntetéseket adtak át. Záróaktusként az SZTE jelmondata, a „veritas, virtus, libertas", vagyis az „igazság, bátorság, szabadság" szellemében fogadalmat tett elsőéves hallgatók képviselőit a rektor kézfogásával fogadta egyetemi polgárrá.

Olvasóink írták

 • 9. allegro 2010. szeptember 08. 06:43
  „8. hozzászólás rézike 2010.09.07. 07:29

  "A mai fiatalok érzelmileg később érnek, egy 18 éves " felnőtt " ma olyan szinten van, mint 20 évvel ezelőtt egy 14 éves."

  Vajon miért? Hadd tanulgassanak csak, 20 évvel ezelőtt az érettségizőket , sőt a náluk fiatalabb szakmunkás végzettségűeket bedobták a "sakálok közé" dolgozni! A rendszerváltással az élet is olyanná vált, mint ha sakálok közé kerültünk volna már mi is, legyen munkád, ami ma van, holnap nincs, vállalj gyereket, de járjál egyetemre (munka mellett természetesen) is mellette és fizesd is ki azt (is). Aztán csodálkoznak miért született ilyen kevés gyerek...de tegyél félre az ő taníttatására is, meg gondolj a nyugdíjadra is, a következő generációk meg hadd tanulgassanak harmincéves korukig a nyakunkon.

  A drága pici virágszálak, akiket elfújna a szél rögtön, ha kitennék a csúnya világba...vajon miért ilyenek? De lehet, hogy örgödi a kör, mert fentiek miatt nem nevelődtek valóban érzelmileg, maradt a számítógépes v. televíziós család- és életpályamodell játék, jó esetben.
  Egyébiránt én magam is megkezdem a sokadik új tanévet, munka mellett és túlórák mellett járok el vizsgázni is. Ha én megtudom így csinálni, akkor egy nappalisnak nem lehet nagy kunszt elvégezni, és még így is csak 30-40% kap diplomát? Ez jó hír lenne, különösen azért, mert már mindenit beengednek a tömegképzésbe (ezzel együtt a nálunk jóval gyengébbek is tanulhatnak velünk párhuzamban tömegével ingyen már egy bő évtizede..). Szegeden azért kétlem, múltheti cikk létszámadatai alapján az ide bejutók majd mindegyike lediplomázik.

  "Az állam úgyis csak azokat tartja el, akinek a tanulmányi eredménye jó. A többi fizet." - ez inkorrekt megállapítás, csak tendenciájában igaz. Mert fizetnek és fizettek a húsz éve érettségizettek is, hogy továbbtanulhassanak munka mellett. Elvétve ma már bekerülhetnek államilag támogatottan is, a gyakorlatban még annál is kevesebb valószínűséggel.”
 • 8. rézike 2010. szeptember 07. 07:29
  „Nem. Mert ennek nagy része lemorzsolódik egyrészt a tanulmányi költségek, másrészt a tanulmányi eredmény miatt. A most indulók 30-40 % -a marad a valódi értelmiség.
  A mai fiatalok érzelmileg később érnek, egy 18 éves " felnőtt " ma olyan szinten van, mint 20 évvel ezelőtt egy 14 éves. Ha az érettségizőket kiraknánk a sakálok közé, összeomlanának. Nincs abban semmi baj, ha sokáig tanulnak.
  Az állam úgyis csak azokat tartja el, akinek a tanulmányi eredménye jó. A többi fizet. És sehol sincs leírva, hogy nem fog diploma után kétkezi munkát vállalni. Szerinted a sok büfé szakos hol helyezkedik el ?”
 • 7. Naiv 2010. szeptember 07. 01:27
  „"hangsúlyozta: az értelmiségivé válás útjára léptek... " Bizony, kell nekünk a sok okoska, hadd vigyék Országunkat abba az irányba, amerre elódeik...Közben megszűnik lassan a kétkezi munkások képzése, hiszen nincsenek megfizetve, ergo, "inkább" tovább tanulnak a fiatalok, még, ha nem is lesz lehetőségük elhelyezkedni....Oan vicc szerű ez....Nem?”
 • 6. x 2010. szeptember 06. 22:57
  „http://www.delmagyar.hu/forum/a_talar_hasznalata/21/2942/?action=kifejt”
 • 5. rézike 2010. szeptember 06. 21:12
  „Sok sikert kívánok drága pici gólyáinknak. Sosem baj, ha az ember örök életen át képezi magát, csak tudja hol a helye az életben. Kívánom, hogy boldogok legyenek.”
 • 4. 1131 2010. szeptember 06. 17:48
  „miért kell ilyen furcsa szerelés a fejeseknek ???”
 • 3. 10karakter 2010. szeptember 06. 17:46
  „ebben a hétésfélezerben benne van - többek között - a klinikák minden dolgozója is.”
 • 2. szilléri 2010. szeptember 06. 15:05
  „30000/7500=4 tanuló
  Hát ???? Gondoljunk bele ! Az egyéb kiszolgálók: portás, takarító, őrző-védő, udvaros stb. személyzet már ki lett szervezve!
  Ideális estben egy a háromhoz az arány!

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Nevel%C3%A9s_%C3%A9s_oktat%C3%A1s_az_%C3%B3kori_R%C3%B3m%C3%A1ban

  Futószalagon gyártjuk a haszont6alan potenciális munkanélküli értelmiségieket. ( nem sorolom fel illendőségből)
  Arról nem beszélve, hogy bizonyos képzések pl. tanár képzés pediglen kezdenek megszűnni!”
 • 1. achilleus 2010. szeptember 06. 11:04
  „A tanévnyitó az alábbi beszámoló végén lévő linkre kattintva teljes terjedelmében megtekinthető:
  http://www.u-szeged.hu/hirek/2010-szeptember/harmincezer-hallgato?objectParentFolderId=1191”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy polgármesterjelölt

Vasárnap nyilvántartásba vett még két polgármesterjelöltet a városi választási bizottság, így Szegeden négyen indulnak. Tovább olvasom