Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Ünnepen is munka van

Szeged - A családjuk már megszokta, hogy ünnepnap is dolgoznak. Azoknak, akik a hosszú hétvégéken is bemennek a munkahelyükre, talán az lenne a meglepő, ha szabadnapot kapnának ilyenkor. A felszolgáló kötényt köt, a szemétszállító cseréli a konténereket, a villamosvezető pedig ilyenkor is csenget.
Vendéglátós, villamosvezető, szemétszállító – három olyan munkakör, akiknek akkor is kell dolgozniuk, amikor más napokig lógathatja a lábát. A vasutasok, a mentősök, a rendőrök, a cukrászok és a pékek is azért dolgoznak ilyenkor is, hogy a többiek kellemesen tölthessék a szabadnapjaikat.

– Mára megszoktam, hogy a hosszú hétvégéken is be kell jönni dolgozni. Az első években rosszabb volt, de akkor a három lányom is kisebb volt – árulta el Hidi Sándorné, aki már 22 éve dolgozik villamosvezetőként Szegeden. Most, hogy a legfiatalabb lánya is 18 éves, már ő sem igényli, hogy az édesanyja otthon legyen vele.

A szemétszállítás egyetlen napra sem állhat le Szegeden.
A szemétszállítás egyetlen napra sem állhat le Szegeden.

 Vendéglátósszezon

Három és fél éve dolgozik a vendéglátásban a 21 éves Gulyás Viktória. A Port Royal étterem felszolgálójának furcsa lenne, ha nem kellene dolgoznia a hétvégén. Amikor valamilyen városi rendezvény van, akár ötszörösére is nőhet náluk a forgalom, mint más hétvégéken. Nem meglepő: ilyenkor a jatt is több. – A sok vendég és a rengeteg rendelés miatt gyorsabban telik az idő. Ráadásul ilyenkor mindenki dolgozik, és a közös munka összekovácsolja a csapatot – magyarázta. A csinos felszolgáló párja szintén a vendéglátásban dolgozik, ezért nincs köztük konfliktus a munkás hétvégék miatt. Viktória elárulta, hogy mint mindenki a szakmában, ő is megbecsüli, ha kap egy szabad szombatot vagy vasárnapot.

– A hosszú hétvége napjain ritkább a menetrend, ezért nyugisabb a munka is. Az utazóközönség pedig fiatalabb – magyarázta a villamosvezető a tarjáni végállomáson.

A műszakpótlék kárpótolja a szabadnapokat Horváth János szerint. Az 55 éves férfi egy konténerszállító autón dolgozik egész nap, a mostani hétvégén is. Azt mondta, az a fontos, hogy van munkája, a család pedig már megszokta, hogy ilyenkor is mennie kell. – Egész nap egyedül dolgozom. Az autóban eszem, és ott is pihenek. Ha unatkozom, zenét hallgatok vagy a központi rádión beszélek a kollégákkal – mesélte Horváth János.

Három és fél éve dolgozik a vendéglátásban a 21 éves Gulyás Viktória. A Port Royal étterem felszolgálójának furcsa lenne, ha nem kellene dolgoznia a hétvégén. Amikor valamilyen városi rendezvény van, akár ötszörösére is nőhet náluk a forgalom, mint más hétvégéken. Nem meglepő: ilyenkor a jatt is több.

– A sok vendég és a rengeteg rendelés miatt gyorsabban telik az idő. Ráadásul ilyenkor mindenki dolgozik, és a közös munka összekovácsolja a csapatot – magyarázta. A csinos felszolgáló párja szintén a vendéglátásban dolgozik, ezért nincs köztük konfliktus a munkás hétvégék miatt. Viktória elárulta, hogy mint mindenki a szakmában, ő is megbecsüli, ha kap egy szabad szombatot vagy vasárnapot.

Olvasóink írták

 • 3. seawasp 2009. augusztus 23. 05:11
  „Ja! A mezei tolvajok is, a boltiak is - szóval nem csak a kukások! :-D”
 • 2. Délmagyar.hu 2009. augusztus 22. 06:14
  „::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Na és én is dolgoztam, dolgozom....
  ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::”
 • 1. KolompárRómeó 2009. augusztus 21. 18:27
  „Le a kalappal! A szükség nagy úr. Én csak azért melóztam tegnap is, ma is, meg holnap is megyek, mert itt nem ünnep aug. 20 :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó szezont zárnak a szegedi strandok

Szeged - Kiugróan jó eredményekkel zárták az idei strandszezont a szegedi szabad, illetve fizetős fürdőhelyek. Tovább olvasom