Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Ünnepi ellenőrzést tartanak a fogyasztóvédők

Szeged - A nagyobb áruházakat ellenőrzik fokozottabban a fogyasztóvédők idén az ünnepek előtt, de a karácsonyi vásárok árusait is szemmel tartják.
Fokozott ellenőrzést tartanak a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársai az ünnepi készülődés idején. Idén a nagyobb áruházakat ellenőrzik átfogóbban, mert itt egy helyen szinte mindent meg lehet vásárolni, ezért a hipermarketekben a legnagyobb a forgalom. Az általános szempontok mellett különös figyelmet fordítanak az ártájékoztatásra: egyértelműen feltüntették-e az eladási árat és az egységárat, nagy hangsúlyt fektetve az akciós termékekre. Az árfeltüntetés valóságát is ellenőrzik, vagyis azt, hogy valóban a kiírt áron számolják-e fel a terméket.

A veszélyes termékek is előtérbe kerülnek, ilyenek például a karácsonyfát díszítő vagy kültéri fényfüzérek. A műszaki cikkek forgalma is megnövekszik, ezért ezeket is ellenőrzik a fogyasztóvédők. A gyerekjátékok esetében azt figyelik, van-e közöttük olyan, amelyik nem forgalmazható, vagy gyanús, hogy az előírások alapján nem forgalmazható - tudta meg a delmagyar.hu dr. Vincze Anikótól, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Csongrád megyei Kirendeltségének osztályvezetőjétől.

A hipermarketek mellett a karácsonyi vásárok árusait is - hasonló szempontok szerint - fokozottan ellenőrzik. Olyan kereskedőnél ajánlott vásárolni, amelyik beazonosítható, vagyis feltünteti, hogy hol van a székhelye, ahol - nyugta ellenében, szükség esetén - kicserélhetjük a megvásárolt terméket.

A játékokat is fokozottan ellenőrzik. Illusztráció: Domonkos Sándor
A játékokat is fokozottan ellenőrzik. Illusztráció: Domonkos Sándor


Az internetes vásárlás is egyre népszerűbb. A szolgáltató azonosító adatait fel kell tüntetni, mert - ha úgy alakul - ezen a címen tudunk később reklamálni. Fontos tudni, hogy az interneten vásárolt termékeket 8 munkanapon belül bármilyen indok nélkül visszaküldhet a vásárló, ha nem felel meg számára a termék (a megfelelő feltételek mellett).

Csere-bere

A karácsonyi bevásárlás miatt megnövekedő forgalom fokozott figyelmet igényel a kereskedők, szolgáltatók részéről egyaránt. Az ajándéknak szánt termék esetében tájékozódni kell arról, hogy az eladó az alkalomra való tekintettel vállalja-e annak kicserélését, akkor is ha az hibátlan, csak épp a színe, a mérete vagy a márkája nem tetszik a megajándékozottnak, esetleg már több is van belőle a családban.

A szokásos jótállási szabályok alapján minden kereskedőnek ki kell cserélnie a hibás árut akkor, ha a vásárláskor a vevő nem tudott a hibáról. Ez a közhiedelemmel ellentétben az akciós termékekre is vonatkozik. Nem helyes az a kereskedői magatartás, amely gyakran az "akciós árut nem cserélünk" feliratként is megjelenik. Fontos tehát, hogy egy adott hiba miatt leértékelt termék cseréjét emiatt ugyan a vásárló nem kérheti, más olyan hiba miatt - amelyről a vásárláskor nem tudott - viszont élhet az említett jogával. A csere iránti igény a vásárlást követően három munkanapon belül a vásárlás helyén érvényesíthető, és ekkor a vállalkozás nem utasíthatja el azt az aránytalan többletköltségre való hivatkozással a javítást felajánlva.

A jogszabályok nem segítik a vásárlót, ha hibátlan árut szeretne kicserélni. Ilyenkor csak a kereskedő jóindulatán múlik, hogy a bizonylattal együtt visszahozott ajándékot kicseréli-e másik fajtájúra, típusúra, vagy esetleg levásárolhatják az árát az üzletben.

A karácsonyi vásárok árusait is ellenőrzik. Illusztráció: Domonkos Sándor
A karácsonyi vásárok árusait is ellenőrzik. Illusztráció: Domonkos Sándor


Egyre több kereskedő alkalmaz olyan fogyasztóbarát intézkedést, hogy karácsony után egy meghatározott időszakban a korábban megvásárolt - egyes cikkek esetén bontatlan és sérülésmentes csomagolású -, nem használt termékek esetében is lehetőséget ad a cserére, vagy az áru értékének levásárlásra, ha a termék hibátlan, továbbá a termék kicserélésére a javítás helyett, ha a termék hibája csak a karácsonyi ünnepi használatba vétel során válik ismertté.

A vásárlók tájékoztatását illetően: a fogyasztót a megfelelő és valós információkkal kell ellátni, hogy ne téves feltevésben vásároljanak, hanem legyenek olyan helyzetben, hogy az akaratuknak megfelelő, valós információkon alapuló döntést hozhassanak.

Karácsonyi ajándék hitelből

Előfordul, hogy valaki áruhitelből, fogyasztói hitelből veszi meg az ajándékokat a fa alá. Többféle módon juthatunk ilyen jellegű hitelhez, a leggyakoribb az az eset, amikor az áruházban kitelepült hitelközvetítőnél a vásárláskor megkötjük a hitelszerződést is, ha vittük magunkkal a hiteligényléshez szükséges iratokat. A másik gyakori eset, amikor termékbemutatón veszünk részt és ott töltjük ki a szükséges papírokat, és pár nappal később kapunk választ a pénzintézettől.

A jogszabály részletesen felsorolja azokat az adatokat melyről a szerződés megkötését megelőzően tájékoztatni kell a fogyasztót. Ilyenek például a hitel típusa, teljes összege, futamideje, termék megnevezése, kamata, thm, a fogyasztó által fizetendő teljes összeg, törlesztőrészletek száma, gyakorisága, a hitelhez kapcsolódó valamennyi díj, jutalék, késedelmi kamat, fizetés elmulasztásának következményei, elállási jog, előtörlesztéshez való jog.

Mindenképpen előre kell ezekről az adatokról informálódni, és nem csak azt az egy reklámszöveget elolvasni, miszerint az adott hitel kamatmentes, hiszen ettől még terhelhet minket kezelési költség, egyéb díj, melyek már nem teszik annyira vonzóvá az adott hitelkonstrukciót.

Fontos azt is tudni, hogy ha elállunk a termék értékesítésére vonatkozó szerződéstől, akkor ez az elállás felbontja a hitelszerződést is, tehát az eredeti állapotot kell visszaállítani, a terméket vissza kell szolgáltatnunk, míg a befizetett összegeket vissza kell kapnunk. Ugyanígy hibás teljesítés, vagy késedelmes teljesítés esetén lehetőségünk van visszatartani az esedékessé váló törlesztést, addig amíg nem rendeződik a panaszunk. Ennek egyetlen feltétele van, hogy a visszatartási jog gyakorlását megalapozó körülményekről papíron vagy más tartós adathordozón igazolható módon tájékoztassuk a hitelezőt.

Fogyasztói hitel esetén minden esetben élhetünk az előtörlesztés lehetőségével is, ezzel is csökkentve a járulékos fizetési kötelezettségünket, hiszen ilyenkor a hitelező csökkenti a hitel teljes díját az előtörlesztett részlet vonatkozásában a hitelkamattal és hitelkamaton kívüli minden egyéb ellenszolgáltatással.

Olvasóink írták

 • 9. varadipal 2010. december 13. 14:30
  „8., Ki kiváncsi a vallásodra?”
 • 8. keresztény 2010. december 12. 16:58
  „A "pocsék boltok" első helyezettje szerintem mégiscsak a Retek utcai Match áruház lenne! Ha épp nem üres a polc, akkor a zöldséges pulton rohad a levesnek való, messziről bűzlik vagy látványosan feketéllik a zacskóban. A tejespultnál vagy büdös van, vagy az épp akciós áru nincs (persze csak az akció idejére!). A hűtős áruk hűtőpultba pakolás előtt órákig állnak a fűtött üzletben a raklapon. Az a kevés hűtött húsáru pedig gyakran büdös, ami természetesen a csomagolásnak köszönhetően már csak a hazaszállítás, esetleg a főzési előkészületek után derül ki. Hát igen, nem muszáj itt vásárolni, vagy ha mégis ajánlatos rögtön a vásárlás után felbontani/felnyitni/beleharapni/megkóstolni az árut. (Ha meg akarja spórolni az ember az otthoni bosszúságot és az áru visszavitelét!)”
 • 7. deszkás 2010. december 12. 14:10
  „A Corában pedig a Cora kártyája van e? kérdéssel "bombáznak" miközben az árcédula elfelejtődik,eredmény: garancia nélküli ajándék.”
 • 6. norad 2010. december 12. 10:14
  „Szíves figyelmükbe ajánlom móravároson a TAKKO-t, ahol a pénztárnál magasabb árat fizettetnek a vevővel mint ami az árcédulán van, és ha a szemfüles vásárló ezt észreveszi, a pénztáros Mancika csak a vállát vonogatja
  még csak egy elnézést sem képes kinyögni!”
 • 5. poor2 2010. december 12. 08:36
  „Spar- Csak neked mikuláscsoki... Augusztusban lejárt...”
 • 4. Nórikám 2010. december 11. 18:36
  „Tegnap este a tv-ben láttam, hogy egy kereskedő kukacos csokit árult, 8 éve lejárt a szavatossága!! Érdemes nagyon megnézni! Én magam többször kaptam olyan dobozos bonbont, amit feltehetőleg szupermarketben "akcióban" vásároltak, nem győztem kidobálni, olyanok voltak. Azóta minden rokont és ismerőst megkértem, nekem soha ne hozzanak édességet. Egyébként is vigyázni kell cukromra, így még sértődés sem lett belőle.”
 • 3. varadipal 2010. december 11. 18:10
  „Az ünnepi ellenőrzés alkalmából az ellenőrök feldíszitett virágos kocsival, ünneplőben, zászlóval és virslivel mennek ellenőrizni, majd pezsgőt is isznak.Az ünnepnek meg kell adni a módját.Most már csak az nem derült ki, hogy mit ünnepelnek? Csak nem a firkász médiakommunikációs diplomáját?”
 • 2. jozko 2010. december 11. 16:21
  „Bizony előfordul!

  Ámbár ez tanulságosan mutatja, hova vezetne az áron alul adott /például ártámogatott/ áruk forgalmazása,
  vagy a fedezet nélküli pénzkibocsájtás!”
 • 1. papsajt 2010. december 11. 16:05
  „Akkor lehet ellenőrizni:
  ami akciós a hipermarketekben, azok a termékek az adott héten biztosan nem kaphatók!!!

  pl a Cora-ban Darling kutyatáp 200Ft/kg. Végig ki volt írva, hogy bocsi a szállító hibájából nem jött meg.
  akciós a csirkemell, nincs egy darab sem...

  pl most hétvégén Tesco WellDone zsíroldó 649Ft, de nincs egy darab sem.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kölcsey utcában vérző fejű fiatalembert találtak - szemtanút keresnek

Szegeden a Kölcsey utcában a járdán vérző fejű fiatalembert találtak a járókelők 2010. október 03-án… Tovább olvasom