Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ünnepi ételek és a hagyomány

Szeged - A szilveszterhez ma is rengeteg babona, móka és hagyomány kapcsolódik. A menüből nem maradhat ki a malachús, a lencse, a virsli és a pezsgő, hiszen a hiedelmek szerint az év utolsó, illetve első napján fogyasztott ételek meghatározzák, milyen lesz az új esztendő.
A szilveszteri időszakra jut Magyarországon az éves virslifogyasztás egyötöde. Hogy milyen hagyományt követve kerül minden évben a tányérra, csak sejteni lehet. Az első virslit 1805. október 15-én készítette egy osztrák hentesmester, Johann Georg Lahner, aki Frankfurtban tanulta szakmáját. Üzletét már Bécsben nyitotta meg, mert a frankfurti húsipari szabályok nem engedték a marha- és a sertéshús keverését, pedig ez volt a virsli lényege. Frankfurti kollégái ugyan már a XIII. században elkészítették ennek elődjét, a frankfurtert, de ahhoz csak egy állat húsát használták fel. A virslit II. Ferenc császár is szerette, állítólag mindig ugyanabból a vendéglőből hozatta a finom falatokat egy korsó osztrák sörrel együtt.

– Valószínű, hogy az Osztrák–Magyar Monarchia területén ezért lett népszerű a virsli, főleg a polgári körökben. A parasztok újév napján disznótorost fogyasztottak, a városiak a hurka-kolbászt pótolhatták ezzel – vélekedett Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum Néprajzi Osztályának vezetője.

A Picknél rekord mennyiségű virsli készült szilveszterre. Fotó: MTI/Rosta Tibor
A Picknél rekord mennyiségű virsli készült szilveszterre.
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Ismeretei szerint az újévi sertéshúsevésnek évszázados hagyományai vannak Európa-szerte. Mivel a disznó orral előre túr, a lendületet, a haladást látták benne. Ezzel szemben csirkét nem fogyasztottak ezen a napon, mert lábbal hátra kapar. Az olaszok disznólábat és disznósajtot esznek szilveszterkor, a spanyolok pedig tizenkét szem szőlőt, hogy boldog legyen az év minden hónapja. A világ szinte minden országában esznek szemes ételt, lencsét, borsót vagy rizst a gazdagság jelképeként. A parasztoknál ez a termésre vonatkozott, a városiaknál inkább az anyagiakra. Van, aki a gazdagság reményében a sok pikkely miatt halat fogyaszt, mások szerint ezzel elúszik a szerencse.

Az éjféli koccintás is a gazdagság utáni vágyból ered. A pezsgő, amit Dom Perignon francia szerzetes az 1600-as évek végén állított borból elő, nagyon sokáig csak a leggazdagabbak itala volt. A XIX. század közepéig palackonként készítették, egy üveg pezsgő elkészítése pedig 2-3 évbe telt. Később már tartályokban gyártották, így lényegesen olcsóbb lett. Mégis luxuscikként maradt meg tudatunkban, és úgy hisszük, ha drága italt iszunk az új év első perceiben, a folytatás is fényűző lesz. Úgy legyen.

Olvasóink írták

 • 5. flexsnake 2010. január 02. 17:08
  „1. az hulladék pont ugyanolyan mint nevesebb cégek terméke :) Más a cimke az összetétel ugyanaz, zsír víz aroma nesze virsli :D
  Egyébként nem tudom mi azzal a baj hogy virslit készítenek a vegetáriánusoknak is?”
 • 4. floridaimagyar 2010. január 01. 22:27
  „3-as ; annyi lencse utan szerintem a mellekhelyisegben telt haz lenne. Az ujevet ott unnepelne a csalad”
 • 3. gróf 2010. január 01. 14:27
  „2!
  Mert csak annyit esztek amennyi szinten tart...30 kg-t kell. Fejenként.”
 • 2. kincsecske 2010. január 01. 08:31
  „Hát nálunk évek óta lencse is van szilveszterkor, meg virsli is. Mégse leszünk gazdagabbak soha. Lehet valami mégis csak el van rontva az ünnepi menüben.... :D”
 • 1. PipiczGabor 2009. december 31. 16:03
  „A csirkének a nyaka és a háta nagyon finom ünnepei falat nem beszélve a szárnyáról és a faráról.Felejthetetlen még a TESCOs gazgaságos /más néven hulladék/ virsli, csak 200 Ft kilója, tényleg kostóld meg egyszer hátha rákapsz, hiszen válság van, tudod!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

2009 színese: képtár a ruhatárban

Szeged - A legszínesebb szegedi közintézményt kerestük 2009-ben, s ez nem volt könnyű a világválság… Tovább olvasom