Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ünnepi napot ültek Mária tiszteletére

Messze földről is elzarándokoltak a hívek az alsóvárosi Havasboldogasszony nagybúcsúra. A vasárnapi ünnepi mise után hagyományos körmenetre indultak a templom körül, amelynek Mária-kegyképe a legenda szerint csodatévő.
A körmenet a templomtól indult. Fotó: Karnok Csaba
Örvendezzünk mindnyájan az Úrban, ünnepi napot ülvén Szűz Máriának tiszteletére – hangzott az első zsoltár tegnap az alsóvárosi templom szabadtéri nagymiséjén. A Havasboldogasszony nagybúcsúnak kedvezett az időjárás: gyönyörű napfényes időben gyülekezett a hívek többezres tömege, köztük sokan nagycsaládos fiatalok. A misét Gyulay Endre megyés püspök mutatta be.

– Együtt imádkozunk az otthon maradottakért, a betegekért és az elesettekért, aztán közös vasárnapi ebédre megyünk a családdal – mondta a kecskési Tombácz Józsefné, majd a fiába karolva csatlakozott a körmenethez. Nagy Lászlóné úgy fogalmazott, szinte lehetetlen szavakba foglalni, milyen lelki töltést ad egy ilyen szentmise, és mennyire felemelő érzés ilyen nagy tömeggel együtt imádkozni a téren. A hívek közül sokan már szombaton Szegedre zarándokoltak, hogy egész nap imádkozzanak.

Gyulay Endre áldoztatott. Fotó: Karnok Csaba
A nagykanizsaiak, budapestiek és szentesiek az éjszakát is a templomban töltötték.
– Örömöt hozunk egymás lelkébe ilyenkor a fiammal. Ő itt él Szegeden, én meg Gyergyószárhegyről meglátogatom, majd ő visszakísér engem, haza, Hargitába – árulta el az erdélyi Kolcsár Margit. A nyolcvanéves Irénke néni hét évtizede jött be először gyalogszerrel a szegedi búcsúba. Gyerekkorában még Rókabögyösről, később már Ásotthalomról vágott neki a hosszú útnak, keresztekkel, zászlókkal. Üllésen is túlról jött be lánykorától fogva Ocskó Gézáné: – Szombaton indultunk, Dorozsmán megaludtunk a rokonoknál, és vasárnap hajnalban folytattuk utunkat. A mi gyerekeink már el sem tudják, képzelni, micsoda öröm volt ez az ünnep, a Szűzanya vasárnapja – mesélte a nyugdíjas asszony, akit most a fia hozott el a szertartásra autóval.

A körmenet közben visszakanyarodott a templom elé, a hívek térdre borulva könyörgéseket mondtak, majd áhítattal énekelték a talán legkedveltebb magyar Mária-éneket, a Boldogasszony Anyánk kezdetű himnuszt.


Szögedi Segítő Mária

A hagyomány szerint az 1500-as évek közepén a főoltárképet, a csodatévő Szögedi Segítő Máriát a törökök elől – a mai Ady tér helyén – a Csöpörke-tóba rejtették a szerzetesek. Pár évvel később éppen egy török katona találta meg a képet, és adta vissza a barátoknak. A tóba rejtett Mária-alak középkori legendája pedig beépült a néphagyományba. Később is felbukkan, például a pénteki lapszámunkban bemutatott felsővárosi öltöztetős Madonna-szobor történetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalí-kiállítás szeptember 1-jétől a Fekete Házban

A különc festőegyéniség, Salvador Dalí kiállítása szeptember 1-jén nyílik Szegeden. A belváros is… Tovább olvasom