Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Ünnepi szeretetcsomagok a karácsonyfa alá

Csongrád megye - A szegényebb sorban élő családokra, idősekre megyénk nagyobb városaiban gondolnak az ünnepek idején. A csongrádi önkormányzat idén szervezett először gyűjtést a rászorulók megsegítésére.

Vásárhelyen évek óta hagyomány a gyermekkarácsony: a város a Fekete Sas Szállóban látja vendégül a rászorulókat. Holnapra és vasárnapra 1550, 2 és 10 év közötti csemete hivatalos, sokuk rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül. Könyveket, édességet kapnak ajándékba – a rendezvényre még várja az önkormányzat a felajánlásokat. A résztvevőket változatos program várja, például kézműves-foglalkozáson ajándékot készíthetnek szeretteiknek. Az ünnepekre a Hódfó Szociális Foglalkoztató dolgozói, illetve a közfoglalkoztatottak, összesen 1100-an 3000 forint értékű ajándékcsomagot kapnak. A hajléktalanokat ebédre látja vendégül a város. A 75 éven felüli lakosok – közel 3400-an – 5000 forintos utalványban részesülnek.

Szentesen több karácsonyi segély- és szeretetakciót indítanak: élen jár a Magyar Vöröskereszt, a Máltai Szeretetszolgálat, a Szabadidős Sportegyesület, a Rotary Club, valamint Ollai Istvánné települési képviselő és csapata; már zajlik a gyűjtés – foglalta össze Csorba Gyula sajtóreferens. Az önkormányzat utóbbi két kezdeményezést mintegy félmillió forinttal támogatja. A rászorulók listáját szomszédok, ismerősök ajánlása alapján állítják össze – a támogatók évről évre fogynak, és egyre kisebb csomagokat adnak.

A megyeszékhelyen, Szegeden több mint 10 éve gondoskodnak a rászorulókról a decemberi időszakban. Az adományok beszerzése megkezdődött – tudtuk meg Novkov Veszelinkától, a szociális iroda vezetőjétől. 2000 csomagot készítenek, egyenként 3700 forint értékben – az akció 7,4 millió forintjába kerül a városnak. Ezeket a szociális intézmények, civilszervezetek ajánlásai alapján osztják szét december 15-étől. A csomagok tartós élelmiszereket, szaloncukrot, ünnepi szalvétát, ananászkonzervet, kávét, kakaót, rizst, kolbászt tartalmaznak.

Makón az adománygyűjtésnek minden évben megvan a kiemelt célcsoportja: gyermekek, fiatalok, idősek. A december 6-i Mikulás-futáson kiválasztottak 10 nagycsaládot: 50 ezer forintos vásárlási utalványt kaptak, és költhették a legszükségesebbekre. Karácsonyváró összejöveteleket mind a hét nyugdíjasklubban tartanak, valamint az ünnephez kapcsolódva adják át a fejenként 40 ezer forintos bébikötvényeket az év második felében született Maros-parti gyerekek részére. Két esztendeje üzemel a „Mikulás makói gyára" a karácsonyi vásárban, ahova a családokban már fölöslegessé vált, de azért jó állapotú ruhákat, játékokat, egyéb használati tárgyakat várják december 22-éig, ezt követően viszik el a rászorulóknak. Egy-két szegényebb famíliában élő diák számítógépet is kap az önkormányzattól.

Csongrád önkormányzata idén először szervez gyűjtést gyermekek, rászoruló családok, hátrányos helyzetű nyugdíjasok megsegítésére Mindenki karácsonya néven – közölte Hajó Edina sajtóreferens. Az adományokat (tartós élelmiszerek, játékok) ma még várja a helyi családsegítő és gyermekjóléti szolgálat, a csomagokat a karácsony előtti héten osztják ki.

Olvasóink írták

  • 1. Együgyű 2011. december 09. 10:13
    „Csongrád önkormányzata idén először szervez gyűjtést gyermekek, rászoruló családok, hátrányos helyzetű nyugdíjasok
    megsegítésére Mindenki karácsonya néven. Annácska néni és társai mennyivel járultak hozzá. Vagy ez is titkosítva lett
    5o évre. Nem a rászoruló, hátrányos helyzetűek kasztját kellene felszámolni? Ki vélekedett is így? Nem adakozni kell,
    hanem ezt a helyzetet felszámolni. Persze nem azt, hogy ez a helyzet maradjon, megváltoztathatlak. Hogyan is?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyógyító zene a klinikán

Gitározni tanítja a szegedi gyermekklinika rákos betegeit Seres Antal. Tovább olvasom