Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Ünnepi vásárlás – egérrel

Itthon is egyre népszerűbb az ajándékok beszerzésére a gyorsabb internetes rendelés a bevásárlóközponti tolongás helyett. A weben szinte bármi megrendelhető – a szegedi cégek például könyvet küldenek Japánba, vagy New Yorkból szervezve bútorozzák az itthoni lakást.
A szeretet ünnepére készülve az emberek jelentős része egyre stresszesebb, ingerültebb az ajándékbeszerzés közben tapasztalható iszonytató tömeg, sorállás és udvariatlanság miatt. Így egyre többen választanak kényelmesebb megoldást itthon is a fenyőfa alá valók megvásárlására.

Csipkebugyitól a gumiabroncsig

A fejlettebb informatikai kultúrájú országokban már jó ideje sokan internetes boltokban, webáruházakban szerzik be a szükséges dolgokat – néhány egérkattintással. Az ilyen profilú szolgáltatók száma hazánkban is növekszik, amit az is jól mutat, hogy az internetes vásárlás címszóra a legnépszerűbb keresőoldal csak itthonról majdnem húszezer találatot jelez. Ráklikkelve néhányra, kiderül: a különféle méretű, fazonú csipkebugyiktól kezdve a DVD-ken és koncertjegyeken át a gumiabroncsig gyakorlatilag bármit beletehetünk virtuális kosarunkba. Ráadásul az on-line bevásárlóközpontok árait a karosszékben ülve is összehasonlíthatjuk.

Szegedi könyvek – japán diákoknak

A szegedi székhelyű webes könyváruház, az antikvarium.hu négy éve érhető el a világ minden, internetkapcsolattal rendelkező helyéről, oldalairól nyolcvannyolcezer különböző könyvet lehet megrendelni. Mint Chovanetz Balázs ügyvezető elmondta, az internetes piac hatalmas előnye, hogy nincs korlátozva térben, így rengeteg magyar nyelvű könyvet rendelnek tőlük Európán kívül az USA-ban és Kanadában élő magyar kolóniák is. Brazíliában egy misszionárius szervez magyar könyvtárat, amihez tőlük rendel „alapanyagot", Japánban pedig a magyar tanszékek diákjai vásárolnak náluk. Összesen hetven országba szállítanak. A magyar vásárlókra jellemző korábbi bizalmatlanság már a múlté, amit a cégvezető azzal magyaráz, hogy fiatalodik a fogyasztói réteg. Utánvétellel fizetnek a vásárlók, a világ más részein bevett bankkártyás megoldást ugyanis a hazai bankok jelenleg nem támogatják: túl drága nekik az ehhez szükséges internetes biztonságtechnika. Mint mondja, legalább 3-4 év, mire elérik a webes vásárlók azt a nagyságrendet, hogy a bankoknak megérje elkezdeni a visszaéléseket kizáró fejlesztéseket.

New Yorkból rendelt garnitúra

Több száz pozitív visszajelzés olvasható a szegedi Kanapé Bútorüzlet honlapján, akik szintén vesznek föl internetes rendeléseket. Mint Zsolnai Tibor üzletvezető elmondta, tőlük az egész országból rendelnek bútort weben. Honlapjukat elsősorban olyan prospektusnak tartja, amelyből a vásárlók az árakról, a minőségről és a méretekről tájékozódhatnak. A határok náluk is csak virtuálisak: volt már ügyfelük, aki New Yorkból rendelt ülőgarnitúrát, hogy mire visszaköltözik Magyarországra, bútorozott lakás várja. Más Svájcból szervezte meg, hogy szülei új bútort kapjanak karácsonyra. Az ünnepi forgalom webáruházukban láthatóan megnő – akár ötven százalékkal is a többi hónaphoz képest. A négy év alatt megszerzett vevői bizalomnak köszönhetően előre, banki átutalással fizet mindenki – a bankkártyát jelenleg ő sem tartja biztonságos megoldásnak.


Biztonság

– Ne vásároljunk olyan webáruházból, ahol nem tájékoztatnak a vásárlási feltételekről, a jótállásról, nincs a cég székhelye, telephelye, adószáma és telefonos, illetve e-mailes elérhetősége föltüntetve – mondta Pálkúti Istvánné, a Csongrád Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőség vezetője. Hozzátette: a csomag átvételétől számított 8 napon belül a vevő elállhat a vásárlástól, és így visszakaphatja pénzét, ha nem bontotta ki azt. Biztonsági okokból a weblapot is mentsük el – ha netán a megrendelés konkrétumait a későbbiekben bizonyítanunk kellene. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rendelő adóssága és lyukas zsákja

Közel hatvanmillió forinttal csökkentette fél év alatt a szegedi rendelőintézet adósságállományát az… Tovább olvasom