Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Ünnepkor is lesz elég mentős Csongrád megyében

Szeged - Több mint a duplájára nőtt a csúszós utak miatt az ellátott törések száma a szegedi traumatológiai klinikán az elmúlt héten. A mentőknél is nagyobb a forgalom, karácsonykor az epegörcsök, öngyilkosságok és égési sérülések száma emelkedik meg.
Több mint egy hete síkosak az utak, csúsznak az utcák a lefagyott hó és jég miatt Csongrád megyében. A megváltozott útviszonyokhoz nehezen alkalmazkodnak a közlekedők – tanúsítja a szegedi traumatológiai klinika és a megyei mentőszolgálat jelentősen megnövekedett forgalma.

– Az elcsúszások miatt nagyjából 50-70 százalékkal megemelkedett a boka-, csukló- és csípőtáji törések száma az elmúlt héten, de súlyos autóbaleset sérültjeit is kellett már ellátnunk azóta – tudtuk meg Varga Endrétől, a szegedi traumatológiai klinika vezetőhelyettesétől. A professzor elmondta: annyi a sérült, hogy nehezen, a volt II-es kórház baleseti sebészetét is bevonva tudják csak elhelyezni őket. Ezért akit csak lehet – főként a csuklótörötteket –, az ellátás után hazaengednek.

– Ugrásszerűen megnőtt az első faggyal a baleseti riasztásaink száma, az emberek csak mostanában kezdenek alkalmazkodni a csúszós utakhoz. A kéz- és lábtörések mellett a páralecsapódás miatti gépkocsi-kisodródások sérültjeit kellett jellemzően ellátnunk – mondta el Mulati Árpád. Az OMSZ Csongrád megyei mentési irányítási csoportvezetője kiemelte: Szeged közelében a sándorfalvi út a legveszélyesebb csúszósság szempontjából, ilyenkor ott szinte mindig előfordul baleset.

Karácsonykor a nehéz magyar konyha miatt jellemzően az epés panaszok ugranak meg. A szakember azt ajánlja: akinek ilyen gondjai vannak, inkább mondjon le a pörköltről, töltött káposztáról, halászléről. Több ilyenkor a magányos emberek között az öngyilkossági kísérlet is, és előfordul, hogy karácsonyfatüzek sérültjeihez riasztják őket.

A vezető azt mondja, kapacitásukat az igényekhez szabják. Így – bár ez az egyik nagy szabadságolási időszak és szeptember óta létszámstop van a mentőknél – elegendő munkatársuk dolgozik, szükség esetén pedig behívható a többi kolléga is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határtalan bolyongás a szomszédoknál

Szeged - A csütörtök éjszakai határnyitással bárki szabadon utazhat Európa schengeni tagországaiban, ha már a külső határokon belül van. Tovább olvasom