Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Unokájának szépíti a várost Erzsi

Szeged - Télen kevesebb a szemét Szeged utcáin, mégis bőven van munka a közterületeken. Beálltunk: hajnalban keltünk, mínusz nyolc fokban csikkeket sepertünk a Kárász utcán, fagyos szélben kertészkedtünk a Ballagitó soron.
– Nem fog így fázni? – nézett végig rajtam egyik leendő kollégám reggel hatkor a Madách utcában. Mínusz nyolc fok volt. Azt gondoltam, hogy a három zokni és a két pulóver a télikabát alatt elég meleg lesz. Az én csoportomnak a Kárász utcán és a Dugonics téren kellett seperni – reggeliig. Tegnap hajnalban beálltam a szegedi környezetgazdálkodási cég állandó alkalmazottai és közmunkásai közé.

Velem együtt öten láttunk neki a sétálóutcának. A csapat férfi tagja, Feri ürítette a kukákat. Mire az utca végére ért, három nagy zsák telt meg. Mi, lányok seperni kezdtünk. Papír zsebkendőket, csikkeket. A gyorsétterem közelében volt a legtöbb szemét: a felmosóvizet az utcára öntötték, a belefagyott szalvétákat nem tudtuk kiszedni a jégből.

– Az emberek lenézik a munkánkat, pedig ha nem lennénk, egy hét alatt ellepné Szegedet a szemét – mondta Tünde. Elárulták: a kutyásokkal sok baj van, nem szedik össze az ebek ürülékét. A buli utáni reggeleken, a házfalak tövében szétterülő hányásfoltok felseprése sem leányálom. Nekem szerencsém volt: télen ebből is kevesebb van.

A belváros Szeged egyik legszemetesebb része. Fotó: Miskolczi Róbert
A belváros Szeged egyik legszemetesebb része.
Fotó: Miskolczi Róbert

Hét óra körül már a Dugonics téren dolgoztunk. Ébredezett a város, egyre többen indultak munkába. Mi pedig Győzikéről és a közelgő reggeliről beszélgettünk, valamint arról, mi mindent találtak már „kollégáim" az utcán, munka közben: bugyit és melltartót, használt óvszert, pénztárcát, mobiltelefont. Az értékeket leadják – olykor megköszöni a tulajdonos.

Fél nyolc után visszamentünk a „bázisra". Reggeli, egy-két pohár forró tea, és indultunk megint – a Ballagitó sorra. Nemrég 3800 facsemetét ültettek ide.

– A kertészkedés, virágültetés a legjobb. Jó látni, milyen széppé tesszük a várost – mondta Erzsike, miközben munkásnadrágja zsebéből előhalászta az unokája fényképét. Szerinte az unokája biztosan látni fogja a felnőtt fákat.

Délre teljesen átfagytam. Örültem, hogy leléphettem.

Emberek az utcákon

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. alkalmazásában jelenleg 120 állandó munkás tartja rendben a szegedi utcákat. Mellettük még körülbelül 200-an dolgoznak: szociális segélyezettek, a munkaügyi központ közvetítésével kaptak munkát.

Olvasóink írták

 • 4. szamika 2009. február 25. 11:14
  „szerintem,aki bármilyen kárt csinál,pénzbüntetés járna érte--még ha csak szemetel is!lehet,hogy nem volna ennyi szemetelő-károkozó!”
 • 3. Luckatosh 2009. február 22. 14:03
  „Es akkor meg azt nem is reszleteztek hogy pontossan milyen is levakarni az odafagyott ondot a kapualjakrol!”
 • 2. egal 2009. február 21. 14:31
  „A legrondább hely Szegeden ,a Belvárosban a Dugonics tér. Tessék egyszer arra menni este, rögtön kiderül,hogy kik szemetelik tele. Egyben kissé félelmetes is esténként a tér.”
 • 1. Renya 2009. február 20. 21:15
  „Hát igen!!Hihetetlen, hogy olyan emberek élnek ebben a városban, országban akik mit sem vesznek a körülöttük lévő mocsokról!! Egy- két ember próbálna valamit tenni ez ellen, de hiába. Hiábavaló a reggeli fagyoskodás, hogy a városunk szebb legyen, ha mások ezt semmibe veszi. Látom én is nap mint nap, hogy kb 2 lépésre lenne a kuka, de mégis a földre dobják le a szemetet.. Miért lenne olyan nehéz a kukába kidobni a szemetet???!! Nem is beszélve arról, hogy abba nem gondolnak bele, hogy ezt nem csak a kinézetért és a látványért csinálják, hanem a rengeteg baktérium és vírus ellen is teszik. Zsebkendők, óvszerek, tűz akik szanaszét hevernek az úton, és abba nem gondolnak bele, hogy akár a saját szülei vagy netán tán a saját gyermeke is elkaphatja a baktériumot amit széthagynak. Hihetetlen milyen világan élünk. És az ilyen emberek mondják a párt vezetőkre is, hogy mit kellene helyrehozni meg megjavítani, mikor a saját már meglévő és tiszta dolgainkra nem tudunk vigyázni???!!Szégyen!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

1989. február: párttitkár-püspök találkozó

Szeged - Meglepően rövid az emlékezetünk. Ezért 2009-ben, a rendszerváltás 20. évében hónapról… Tovább olvasom