Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Üres asztalokhoz költöznek a kofák

Üres asztalokhoz költöznek a kofák
Szeged - Február második felében fejezik be a szegedi Mars téri nagycsarnok padlóburkolatának felújítását. A munkálatokat ezen a héten kezdték, szakaszonként haladnak. Azokat a kofákat, akiknek az asztala alatt csiszolják a burkolatot, ideiglenesen más helyekre költöztetik.
A piacot 2010-ben adták át

A Szeged éléskamrájának nevezett Mars téri piacot több ütemben újították fel. A rekonstrukciós pályázatot 1996-ban a Tér és Forma Kft. terve nyerte meg, az építkezéshez 2005-ben fogtak hozzá. 2006 tavaszán átadták az élelmiszert árusító vállalkozók Irén nevű és a ruházattal foglalkozó árusok Anna elnevezésű kiscsarnokát mintegy 540 millió forintból. A nagycsarnokhoz 2010 elejétől épült: ez a fejlesztés része volt a 3,3 milliárd forintos uniós forrásból is megvalósult belváros-rehabilitációs pályázatnak. A nagycsarnok külön 1,3 milliárd forintba került, 2010-ben avatták, erről lapunkban tudósítottunk (Átadták a Mars téri nagycsarnokot, 2010. szeptember 14.).
– Megtalálnak a vevők, keresik az ősz fejemet, igaz, nem is költöztem nagyon messzire az eredeti helyemről – mondta Kakuk Attila. – Ez is fontos, mivel van egy olyan szokás, hogy az emberek nem akarnak sokat sétálni. Ezért megértem azoknak a panaszát is, akik véletlenül az asztalsor végére kerülnek.

– Is-is, jó is, rossz is, hogy új helyen árusítok – fogalmazott Tandari Sándor. – Nagy baj nincs, de azért szeretnék minél előbb visszamenni.

Miért kell felújítani az 5 és fél évvel ezelőtt átadott Nagycsarnokot? Németh István, a Szegedi Városkép és Piac Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a kivitelező Merkbau Kft. 5 éves garanciát vállalt, amely 2015 decemberében járt le. Akkor bejárták az épületet, és egyetlen hibát találtak: megkopott a padlóburkolat, és a színét is elveszítette.

– Fel kell csiszolni a padlóburkolatot, és egy új, impregnált védőréteget rávinni, ami visszaadja az átadáskori fényét – magyarázta Németh István.
Üres asztalokhoz költöznek a kofák. Fotó: Kuklis István (galéria)
– A kivitelező azért most végzi el a garanciális munkát, mert nem szerette volna akadályozni a karácsonyi forgalmat. Most januárban kevesebb a vásárló. Hogy senkit se érjenek károk, a felújítást szakaszokra bontottuk, az asztalos területen négy ütemben, egymás után zárunk le részeket. A belváros felé eső négyzetméterekről az árusok az üres asztalokra, hátrébb költöztek. Az üzletek előtti sávot is négy szakaszban újítjuk fel, de a boltoknak nem kell bezárniuk, mivel a munka éjszaka zajlik. Egy-egy szakasz felújítása 5-5 napig tart, a rend február második felében áll helyre. Az árusítás addig is zavartalan.

Voltak kofák, akik úgy döntöttek, hogy nem "nyitnak ki" erre az 5 napra, nekik elengedik az időarányos bérleti díjat. Akik más asztalhoz költöztek, azoknak 50 százalékos kedvezményt adtak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

30 kilót akar leadni a 17 éves Ricsi

30 kilót akar leadni a 17 éves Ricsi
2468 induló, 16 ezer 445 leadott kiló – tizennégy év alatt minden értelemben hatalmas tömegeket mozgatott meg a Városi Fogyókúraverseny. Tovább olvasom