Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Üres könyv a fiatalok lehetőségeiről

Szeged - Versenyképes munkahelyek Magyarországon friss diplomások részére, különös tekintettel a versenyszférára – e címmel szerkesztett könyvet a szegedi egyetem doktoranduszhallgatója, Jánosi-Mózes Tibor. A kiadvány üres. Politikusoknak küldi el.
– Erőteljes szarkazmussal állok ahhoz, ami ma az országban zajlik. Erről szól az üres könyv – mondta Jánosi-Mózes Tibor. Sokat nem kellett vesződnie legújabb könyvének megírásával, a lapok ugyanis hófehérek benne. A Versenyképes munkahelyek Magyarországon friss diplomások részére, különös tekintettel a versenyszférára című kiadvány a napokban került ki a nyomdából.

– Egyetemistaként egy térségfejlesztő munkacsoportban a regionális munkaerőpiac lehetőségeivel foglalkoztunk a Szegeden végzett fiatal diplomások helyben tartása érdekében. Itt közelebbről megismerkedtünk a munkaerőpiaccal, annak valamennyi ellentmondásával együtt. Ezekben az időkben elterveztem egy sikereket bemutató karrierkötetet, ahol a különös, érdekes eseteket foglaltam volna össze – mesélte Tibor. A geológusként végzett férfi ötlete a munkaerőpiac fokozódó romlása miatt végül okafogyottá vált, az arra szánt pénzből készült ez a könyv. Az üres kötettel az a célja, hogy felhívja a figyelmet a fiatal munkanélküliek problémájára. Szerinte a friss diplomásoknak nem feltétlenül azzal van gondjuk, hogy nem találnak maguknak állást itthon, hanem hogy a versenyképes jövedelem lehetősége az elvégzett munka színvonalától függetlenül sem garantált.

Jánosi-Mózes politikusoknak, munkaügyi hivataloknak küldi el könyvét. Fotó: Frank Yvette
Jánosi-Mózes politikusoknak küldi el könyvét. Korrektúrára nem kellett sokat költenie.
Fotó: Frank Yvette

– Az ellentmondásos helyzetre jól rávilágít az is, hogy miközben komoly kommunikáció folyik az egyetemi végzettség megszerzése mellett, addig a munkaerőpiacnak nincs is szüksége a végzettek jelentős részére – magyarázta a szerző.

A címoldal, a tartalomjegyzék üres pontjai, valamint az utolsó oldalon olvasható kérést leszámítva a könyv valóban teljesen üres. A hátoldalon olvasható kérés értelmében aki megkapja a könyvet, az írja bele, és ossza meg tanácsait a fiatalokkal. – Jegyzetfüzetként is használható, remélem, sok javaslat kerül majd bele – hallottuk Tibortól. A fiatalember 300 példányban nyomtatta ki a könyvet, civil és magántámogatók segítségével, mindenféle politikai háttér nélkül. A kötetet minden párthoz, munkaügyi hivatalhoz, számos politikushoz eljuttatja. Tegnap Matolcsy Györgynemzetgazdasági miniszternek postázta.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. Emberségetavilágnak 2012. augusztus 05. 17:04
  „Eddigi üres könyvek:
  http://habostorta.hu/hu/habostorta/cikkek/napi-ize/bestseller-lett-az-ures-konyv
  Friderikusz első üres könyve:
  Ez egy tiszta jó könyv - szinte üres könyv a magyar boldogságról, 1988-ban jelent meg, 120 ezer példányban kelt el.
  (év milliomos lett belőle)
  Friderikusz második üres könyve idén februárban jelent meg, egy kilós és 4 ezer Ft-ba kerül.”
 • 39. Queenmargareth 2012. augusztus 04. 16:55
  „de kaki...és még ötletesnek látja/-ják.”
 • 38. dodoni 2012. augusztus 04. 14:48
  „Lehetőség a fiatalok előtt? Egy elöregedő országban? Idősgondozó; temetkezési vállalkozó.”
 • 37. TrombiFrédi 2012. augusztus 04. 08:11
  „Kell ez mind a valóságtól egyre jobban elszakadó kormány, mind az önámítást "mesterien művelő" városvezetés részére, mint hű lenyomata a szónoklataik és tetteik között meglévő különbségeknek!!!”
 • 36. v.imre 2012. augusztus 04. 07:30
  „"...- Az ellentmondásos helyzetre jól rávilágít az is, hogy miközben komoly kommunikáció folyik az egyetemi végzettség megszerzése mellett, addig a munkaerőpiacnak nincs is szüksége a végzettek jelentős részére - magyarázta a szerző. ..."

  Micsoda sírás-rívás folyik az ellenzéki pártok részéről amiatt, hogy a kormány kurtította az állami finanszirozású helyek nagyságát a felsőoktatásban, ugyanakkor legalább annyi hallgató vesz részt ugyanott önköltséges alapon, senki által nem kényszerítve. Mert, még mindig, csak a diploma legyen meg, hogy könnyebben érvényesülhessenek az életben. Ami a rendszerváltozás eltelt 25 évében már egészen más, mint volt a szocializmusban, ahol az államnak kötelezően munkahelyet kellett biztosítani mindenki számára. Ha kellett, ha nem. A kritikusok, a politikusok tudják egyáltalán, hogy azóta már nem a mindenkori kormánynak kell és van lehetősége munkahelyet teremteni. Ha úgy tenne, az EU hülye bürokratái fellépnek ez ellen. Lásdd a MALÉV esetét. Csak a bankokba lehet tömni az adófizetők pénzét, hogy még többet sajtoljanak ki belőlük. Ostoba világban élünk. Lám, még az egyetemi hallgató sem érti a helyzetet. Kritizál, amit még a média is felfúj.”
 • 35. anzseliza 2012. augusztus 04. 01:07
  „25.partizánok
  "Aki tényleg akar dolgozni, az talál munkát..."

  Hát ez nagyon tetszik!
  Ja, főleg ha az illetőnek teljesen más szakképzettsége/i/ vannak, mert 20-30 évvel ezelőtt nem gondolta, hogy 45-50kg-os, törékeny nőként, esetleg kisgyerekes anyukaként szegecselőnek, gépkezelőnek vagy éppen hegesztőnek kellett volna tanulnia!!!
  Más ötleted, munkahely ajánlatod nincs véletlenül??? Több munkanélküli ismerősöm, kisgyermekes anyuka-társam nevében kérdezem.”
 • 34. tucat 2012. augusztus 03. 19:12
  „Jaj, drága Macs! Hogy te milyen egyszerűen reális és jóhiszemű vagy (szinte mindig :))! Tápláló Tejmirigy Erdélyt és a felvidéki bányákat siratja most, tágabb értelemben pedig a régi, nagy Magyarországot. Bizonyára ebben, a folytonos, önmagába forduló, acsarkodó gyászolásban látja a jövő ígéretét, mint sajnos sokan mások is.
  Ne szívd magadba az ingerült, adrenalinnal telített (anya-? :D) tejet, ha jól akarsz aludni! Az ilyen táplálék izomkontrakciót okoz a kisdednek is, elvonva az oxigént az agyától. A következmények..., mondjuk így: nem előnyösek, nem kívánatosak. ;)
  Bocs! :) ({) Így rendben, ugye? ;) :)

  Mellesleg ez a kiadvány, így, ahogy van, a benne bemutatni kívánt körülmények között, máris hasznosabb, mintha a létező esélyeket taglalná. Valójában meg hát, éppen ezt teszi a maga módján, s mint ilyen, akár közpénzből is készülhetett volna, hisz közérdekű. Mégse került a köznek közvetlenül semmibe. A srác diplomája igen, de ő éppen e közbefektetést szeretné kamatoztatni a köznek is, csak hát, nem leli a helyét e honban. A kicsiben. Lehet, hogy tágít a határokon ő is. Kár a maradó köznek, de neki talán nem.
  Hát, így.”
 • 33. X_Y 2012. augusztus 03. 19:04
  „29. Csecs 2012.08.03. 16:04
  "28: de a diplomája árát az én adómból is vonják. "

  Mennyi adót fizetsz - esetleg éppen semmit??

  Érdekes. Németországban az egyetem/főiskola ingyenes - csak évenként pár száz EUR adminisztrációs díj van. Mégsem pampog senki ha valaki a diploma után külföldre megy, szabadidejében sportol, könyvet szerkeszt, zenekarban játszik.

  Tipikus irigység, főleg azok részéről akik azért nem szereztek diplomát, mert "intellektuális kihívásokkal küzdenek" :)”
 • 32. vári 2012. augusztus 03. 16:59
  „29. Csecs

  Oké, te fizetted a diplomáját... De ennek mi köze ahhoz, hogy mit csinál a szabadidejében?
  Ti. a könyvet a szabadidejében készítette.”
 • 31. placcs 2012. augusztus 03. 16:50
  „Kedves Tibor, erőltetett poén volt, nem volt vicces. A sokezer oldalnyi papírral mennyi fa halálát okoztad? Mégis mi a szöszt tanultál te GEOLÓGUS éveken át? Szerintem csak szégyelld magad, ha meg annyira dolgoznál, lehet menni szőlőt szedni.”
 • 30. macs 2012. augusztus 03. 16:43
  „29. Csecs,
  "Amióta az értékesebb bányavidékeinket szétosztották különféle ceruzával rajzolt államocskáknak, a geológusok élettere is beszűkült..."
  Tudsz példát mondani? mert lehet, hogy elkerülte a figyelmemet. Én inkább arról tudok, hogy a bányákat bezárták, mert nagyon magas önköltséggel, gazdaságtalanul tudnak termelni. A mázai bányászat se bizonyult sikeresnek. Szóval, hogy van?”
 • 29. Csecs 2012. augusztus 03. 16:04
  „28: de a diplomája árát az én adómból is vonják. A Phd-s ösztöníj pedig több, mint egyik-másikunk fizetése. Az pedig, hogy mekkora esély van egy zsíros állásra kezdő geológusként, nem a mindenkori kormány hibája. Amióta az értékesebb bányavidékeinket szétosztották különféle ceruzával rajzolt államocskáknak, a geológusok élettere is beszűkült...”
 • 28. vári 2012. augusztus 03. 15:08
  „Csecs
  "És erre kap az adónkból Phd-s ösztöndíjat ez a szépreményű karótámaszték!"

  Mielőtt nekiállsz pattogni, tán érdemes volna elolvasnod a cikket: "A fiatalember 300 példányban nyomtatta ki a könyvet, civil és magántámogatók segítségével, mindenféle politikai háttér nélkül."
  Magántámogatók. NEM a te pénzed.”
 • 27. Kraivan 2012. augusztus 03. 14:32
  „"Egyetemre meg tényleg csak a legjobbak menjenek és olyan szakokra, aminek tényleg van életszerűsége. Ne időtöltés, lötyögés, meg "majd lesz valami" időszak legyen."

  Ezek a lötyögések egy gazdasági kiskapuért vannak.
  A diákokat jobban megéri foglalkoztatni, mert a cégek adókedvezménnyel dolgoztathatják az állandós munkával szemben. Ugyanazt a munkát végeztetik el, ugyanazért a nettó fizetésért (vagy akár többért, mert a kedvezmény miatt előszeretettel priorizálják délutáni, hétvégi és ünnepnapokra), de a dolgozó kevesebbet fizet.

  Így emiatt (is) van rengeteg egyetemista: tartós munkanélküli vagy? Iratkozz be valami olcsó tanfolyamra, és "azonnal lesz" munkád.”
 • 26. Apátfalvi** 2012. augusztus 03. 14:09
  „24.

  Hülyegyerek :DD”
 • 25. partizánok 2012. augusztus 03. 13:21
  „12. Naca 2012.08.03. 11:13
  "Egyetemre meg tényleg csak a legjobbak menjenek és olyan szakokra, aminek tényleg van életszerűsége. Ne időtöltés, lötyögés, meg "majd lesz valami" időszak legyen.

  Végre egy értelmes hozzászóló.
  Egyetértek veled!

  Aki nem csak figyelemfelkeltéssel foglalkozik, hanem reggel hajlandó felkelni is ,aki tényleg akar dolgozni az talál munkát és még jól is kereshet, MAGYARORSZÁGON.
  Aki kéri küldöm a linket:

  CNC gépkezelő ,Szegecselő munkatárs(legalább 8 általános iskolai végzettség,),
  Hegesztő ,IT Help Desk Agent (Deutsch),...

  Viszont van egy rossz hírem is.
  Itt bizony DOLGOZNI is kell!!!!!!!!!!”
 • 24. Csecs 2012. augusztus 03. 13:18
  „Apátfalvi <moderálva>!
  Írd meg a vélemeényedet, tedd be egy borítékba és küldd el annak, akit érdekel. Mert itt senkit sem! Menj vissza a talponállóba és ott fröcsögj a többi lezüllöt kádárproli haverodnak! Ide emberek járnak, nem olyanok, mint te.”
 • 23. Kraivan 2012. augusztus 03. 13:12
  „19:
  Az a baj h 6 éve aktívan vitatjuk ismerősökkel a világmegváltást gazdaságilag.

  Mire jutottunk? Megoldást sokat látunk.
  Meg tudjuk valósítani? Nem.
  Matek: ha 60ezer ft a fizetésed, amiből 90ezer a létminimális fenntartásra megy el, akkor hány évi megtakarítás után tudsz nyitni egy 4 milliós alacsony költségvetésű, rizikós vállalkozást, amivel a mai korrupt világban bár kétséges az életben maradásod, de TALÁn javíthatnál a helyzeten.

  A válaszokat a kommentekben ki lehet fejteni.

  Hiába tépjük a szánkat. A sok vezető szerintetek azért veszi fel a milliós fizetést és a milliárdos támogatásokat h a lakosságot fejlesszék?
  Kit érdekel ha megrohad a népség ha tejben-vajban fürdik és egyéb jóságban tengeti napjait?
  Aki meg a lakosságért tenne valamit az azonnal közellenség hazánkban.

  A lakosság meg fél.
  Kapaszkodnak a lángoló szalmaszálba, mert a kihasznált éhbér több mint a hajléktalan nyomor még mindig.
  Továbbá senki se akar mártír lenni.
  Hőbörögni? jól láttuk mennyit ér. Egy szétvert fővárost, amit majd megunnak.
  Magyarország lakossága ki van égve. aki teheti kimegy. aki maradt az meg ki van égve.”
 • 22. macs 2012. augusztus 03. 13:08
  „Számomra a javasolt cikk legfontosabb gondolata a következő:
  "Rengeteg olyan cég került ekkoriban versenyelőnybe ami "normális" versenykörnyezetben idejekorán kiszelektálódott volna."”
 • 21. catroot 2012. augusztus 03. 13:06
  „18. Apátfalvi** 2012.08.03. 11:59

  "miért lennének neki "elvbarátai""

  Gondolom vaslogikával kikövetkeztette a Jánosi-Mózes vezetéknévből. Ehhez is csak külön gratulálok.”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedé lesz a legmodernebb sürgősségi

Látványos szakaszába érkezett az új sürgősségi betegellátó osztály kivitelezése. Tovább olvasom