Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Üres osztályokat is találtunk a megyében

Üres osztályokat is találtunk a megyében
Csongrád megye - Csongrád megyében kevés iskolában volt látványos eredménye a Nem leszek suliban kezdeményezésnek. Országszerte több osztály is teljesen kiürült hétfőn a tanárok támogatásának jeleként, nálunk kevés ilyen akadt. A makói József Attila Gimnáziumban csak a diákok ötöde ment iskolába - több olyan osztály is volt, amelyikből mindenki otthon maradt.
Menni vagy nem menni – sok családban ez volt hétfőn a kérdés az iskola kapcsán. Február 29-ére hirdette meg egy szegedi édesanya a Nem leszek suliban mozgalmat, mely néhány nap alatt országos méretűre duzzadt és több mint 50 ezer támogatója lett. A szülők azzal fejezték ki, hogy kiállnak  a pedagógusok követelései mellett, hogy demonstratív jelleggel ezen a napon távol tartották gyerekeiket az iskolától.
Volt, ahol ilyen kevés diáknak tartottak tegnap órát a tanárok  Fotó: Frank Yvette
Volt, ahol ilyen kevés diáknak tartottak órát a tanárok.
Fotó: Frank Yvette

Mit csináltak, akik nem iskolában voltak?

Az ország minden pontjáról beküldött szelfik alapján úgy tűnik, rendkívül változatos volt, ki hogyan töltötte iskola nélkül a hétfői tanítási napot. Sokan egyszerűen csak tévéztek, számítógépeztek otthon, mások süteményt sütöttek vagy éppen kihasználták a félárú fürdőnapot és elmentek pancsolni. Volt azonban, aki adományt vitt gyerekeivel a felszabadult időben, és olyan is, aki otthon is tanult. Voltak szervezett programok is: a fővárosi Studió K színházban például gyerekmegőrzést vállaltak, egyik kedvencünk pedig az az apuka volt, aki szintén a fővárosban növénybiológia órát tartott az osztálytársak számára saját műhelyében.
Hogy pontosan mennyien hiányoztak végül az oktatási intézményekből, arról szinte lehetetlen statisztikát készíteni. Az esemény Facebook-oldalára mindenesetre folyamatosan érkeztek a szelfik otthon lévő vagy más elfoglaltságot talált diákokról, illetve helyzetjelentések az iskolákból. Több városból is jelezték, hogy teljes osztályok hiányoznak, Csongrád megyei beszámolókat azonban nem találtunk sem itt, sem az Index gyűjtésében. Saját Facebook-oldalunkra, a delmagyar.hu-ra is inkább azok írtak, akik elvitték gyereküket az iskolába.

Néhány szegedi oktatási intézmény környékére egyébként mi is elnéztünk reggel: ugyanolyan nyüzsgést láttunk, mint bármelyik másik tanítási napon. Kérdésünkre pedig az igazgatók a legtöbb helyen azt mondták: bár szinte minden osztályból hiányoztak páran, nem volt jelentős a távol maradók száma. Az akció ráadásul egybe esett az influenzaszezonnal, illetve a felvételikkel is, így az sem derült ki biztosan, hogy mi miatt maradt távol, aki hétfőn nem ment iskolába.

Egy szegedi általános iskoláról tudtuk meg, hogy viszonylag nagyobb létszámban álltak a kezdeményezés mellé: a Gedóiban a szülők az egyik osztályból jelezték is, hogy mindannyian otthon maradnak. Kissné Szamosközi Brigitta intézményvezető elmondta: végül közülük is megjelent néhány tanuló hétfő reggel. Az iskolában egyébként összesen 140 tanuló ült be reggel a padba, 238 pedig hiányzott.

Középiskolák közül a Szegedi SZC Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolája volt, ami látványosan megfogyatkozott hétfőn: Deák Attila intézményvezető tájékoztatása szerint ott nagyjából 180 diák marad távol, két osztály pedig teljesen kiürült. A Radnóti Miklós Kísérleti Gimnáziumban is volt olyan osztály, ahol közel 70 százalékos volt a hiányzók aránya, ott azonban ez volt a kirívó. A többi osztályban már nem volt ilyen magas a távol maradók száma.
 
Fotó: Szabó Imre
Trauer János fizika-informatika szakos tanár. egyedül ült az osztályteremben.
Fotó: Szabó Imre


Üres maradt több osztály

A diákok ötöde ment csak iskolába hétfőn a makói József Attila Gimnáziumban, amely a KLIK-hez tartozik. A 426-ból mindössze 85 diák jelent meg – tájékoztatta lapunkat az igazgató, Rója István. Több olyan osztály is volt, amelyikből minden gyerek otthon maradt. Benyitottunk az egyik osztályterembe – üres volt, leszámítva, hogy a katedránál ott ült Trauer János fizika-informatika szakos tanár. Az ugyancsak állami Makói Általános Iskolában viszont, amelynek két tagintézménye van, nem hiányoztak többen az átlagosnál – tájékoztatott Borkáné Dudás Mónika intézményvezető. Csak azok a nyolcadikosok maradtak távol, akiket felvételi elbeszélgetésre hívtak be, illetve néhány beteg, jellemzően influenza miatt. A két tagintézménybe összesen 567 tanuló jár. A város többi iskolája nem a tankerülethez tartozik, hanem egyházi vagy minisztériumi fenntartású.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyenparkoló és hajléktalantanya a Bertalan híd alatt

Ingyenparkoló és hajléktalantanya a Bertalan híd alatt
Szeged - Egyelőre inkább a város elhanyagolt vakfoltjának tűnik a Bertalan híd szegedi lába körüli… Tovább olvasom