Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

Üresek még a rendelők, nincs itt az influenza

Üresek még a rendelők, nincs itt az influenza
Csongrád megye - Egyelőre nincs influenza Csongrád megyében, sőt az egyéb betegségek is visszaszorultak. Ettől függetlenül fontos, hogy védjük magunkat a hideg ellen.
A téli szünet és a nagy hideg jó hatással van az egészségünkre: szinte üresek az orvosi rendelők. A gyerekek még nem betegek, hiszen két napja vannak közösségben, influenza pedig egyelőre nincs.

– Néhány fertőző légúti vírus előfordul, de így is csak közepes a betegforgalom – mondta el Bóna Ramóna háziorvos. Influenzával sem találkoztak még az általunk megkérdezett doktorok. Ez azt jelenti, hogy még mindig nem késő kérni az oltást.

– A nagy hullám már lement novemberben, amikor a vakcinák megérkeztek, de még mindig adjuk – mondta el Kormányos Szilvia háziorvos. – Két hét alatt védettséget biztosít, ami úgy tűnik, még bőven rendelkezésre áll.
Illusztrációk: Scmidt Andrea
Illusztrációk: Schmidt Andrea

A veszélyeztetett csoportokon kívül érdemes a kispapáknak is gondoskodniuk az oltásról – ha apás szülést terveznek, akkor mindenképpen. Ha ugyanis influenzajárvány miatt látogatási tilalmat rendelnek el, csak 2 hétnél régebbi oltási igazolással engedik be őket a klinikára.

A jelenlegi hideg időjárás nem kedvez a járványok terjedésének, hiszen a vírusok nem életképesek fagyban. Ez azonban nem jelenti, hogy nem betegedhetünk meg, a szervezet lehűlése ugyanis elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a tinédzserek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek, a hajléktalanok. Nem árt tudni: a kihűlés veszélye nemcsak a szabad térben áll fenn, hanem belső térben is, ha tartósan 15 fok alatti hőmérsékleten tartózkodunk – ez főleg az idősek, betegek, mozgásukban korlátozottak esetében jelent kiemelt kockázatot.

A betegségeket mindezeken túl megelőzhetjük szervezetünk felkészítésével is. Szakemberek azt javasolják: fogyasszunk ilyenkor több meleg teát, C-vitamin-tartalmú gyümölcsöket, illetve zöldségeket. Aki náthás, köhög, lehetőleg kerülje a zsúfolt közösségi tereket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeméthalmok lepik el a bozótot és csatornát a Göndör soron

Szeméthalmok lepik el a bozótot és csatornát a Göndör soron
Túl sok a gazdája a Göndör sori garázsoknál lévő szeméthalmoknak. Emiatt senki nem viteti el azokat. Tovább olvasom