Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Üresen álló üzletek a szegedi belvárosban

Egyre több az üres üzlethelyiség Szeged történelmi belvárosában. Gyakran cserélődnek a bérlők, sokan befuccsolnak, mert nem tudják kitermelni a 6-12 ezer forintos havi négyzetméterenkénti bérleti díjat. Noha az IKV csak 3200 forintot kér egy négyzetméterért a bérlőjétől, az a sokszorosáért adja tovább.
Messziről ordító „kiadó" táblákat látni Szeged szűk belvárosában, olyan frekventált pontokon, ahol korábban hosszú évekig ugyanolyan profillal működtettek üzletet. A recesszió azonban most már szinte a Kárász utcát is elérte, hiszen a Kölcsey utcában éppúgy találunk üres üzlethelyiséget, mint a Nagy Jenő utcában és a Tisza Lajos körúton. A Kiss Menyhért utcában – szinte a Klauzál téren – is csak nemrégiben költözött bérlő két elárvult üzletbe. Márpedig annál lehangolóbb látvány nincs, mint amikor a város szívében üres, vagy csomagolópapírral letakart kirakatok bámulnak az emberre.

Az üzletek azért cserélnek gyakran gazdát, mert a vállalkozók tönkremennek: ruhaneműből nem tudják kitermelni a magas bérleti díjakat. Ők általában albérlők, azokkal állnak szerződésben, akik a bérleti joggal rendelkeznek, s akik az IKV bérleti díjainak a sokszorosáért adják tovább a négyzetmétereket. Az IKV jelenleg 3200 forintot kér a szűk belvárosban egy négyzetméterért. Információink szerint a Kárász utcán nem ritka, hogy 13 ezer forintot fizet az albérlő. Ez a horribilis összeg azonban csak a sétálóutcára jellemző, kijjebb – a Tisza Lajos körútig bezárólag – 6-7 ezer forint az albérlet négyzetméterenkénti ára.

Az egyik volt ruházati üzletet – amelynek helyére mellesleg turkáló költözött – Remes Krisztina üzemeltette. Decemberben azonban bezárt, mert nem tudta kitermelni a magas bérleti díjat. Egy közeli üzlet volt bérlője – aki nem vállalta nevét – azt mondta, kicsi a forgalom, magasak a bérleti díjak, ő is kénytelen volt megadni magát. Régen egy kereskedő egymillióból tízet csinált, most fordított a helyzet: tízből csinál egyet – magyarázta.

Ha egy átlagos, 80 négyzetméteres üzlettel számolunk, és tegyük fel, hogy „mindössze" 6000 forint a négyzetméterre kialkudott díj, akkor havi közel félmillió forint megy a főbérlő zsebébe. Nagyon sok 3-6 ezer forintos pulóvert kell eladni ahhoz, hogy még az alkalmazott fizetésére, és a villanyszámlára is jusson pénz. A főbérlő a kapott összegből a 3200 forint 30 százalékkal megemelt összegét fizeti az IKV-nak, mivel albérleteztet. De azt még az ingatlankezelő sem tudja, valóban annyiért adják-e tovább a főbérlők az üzletet, amennyit a szerződés szövege tartalmaz.

Németh Istvántól, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatójától azt kérdeztük, miért nem tudja a cég megakadályozni, hogy hatalmas summákért albérleteztessék a bérlők az üzleteket. Azt a választ kaptuk, ha nem engednék meg az albérleteztetést, a vállalkozók akkor is megtalálnák a kiskapukat. Aki nem jelenti be az albérlőjét, annak felmondanak – tette hozzá. És még azt is megjegyezte: el lehet gondolkodni azon, miért éri meg egy-egy vállalkozónak hónapokig kitartani az árat és üresen hagyni az üzlethelyiséget, miközben az IKV-nak fizetnie kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kráter a Kárász utcán

Hat éve, a Kárász utca felújításakor csak megerősítették a csatornát. Most megrepedt egy vízelvezető… Tovább olvasom