Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Űrutazó Vasarely-kép Szegeden

Szeged - A gyerekkorunkban legendássá vált Grätzer József-féle Sicc-könyv játékos ábráit idézte az első Szegedre érkezett Vasarely-kép, amikor pénteken a Móra-múzeum képzőművészeti osztályvezetője, Szabó Tamás kicsomagolta – úgy káprázott a szemünk.
A gyerekkorunkban legendássá vált Grätzer József-féle Sicc-könyv játékos ábráit idézte az első Szegedre érkezett Vasarely-kép, amikor tegnap a Móra-múzeum képzőművészeti osztályvezetője, Szabó Tamás kicsomagolta – úgy káprázott a szemünk. A magyar származású festő, Victor Vasarely Világűr című szitanyomata azért olyan különleges, mert űrutazást tett. 1982. június 24-én Jean-Loup Chrétien, az első francia űrhajós vitte fel a bőröndjében a Szojuz T–6 fedélzetén a Szaljut–7 űrállomásra a Franciaországban élő mester másik 153 alkotásával. A francia és a bázison dolgozó két szovjet űrúr – Vlagyimir Dzsanibekov és Alekszandr Ivancsenkov – írta alá a képeket, és rákerült a Szojuz–T űrhajó és az UNESCO pecsétje.

A 18 milliót érő nyomatot Szabó Tamás csomagolta ki Zombori István múzeumigazgató társaságában. Fotó: Frank Yvette

A szakemberek nem ismernek más hasonló „űrművet", sőt mondhatjuk, az űrhajós grafikák közül is csupán ez az egyetlen került elő. A többi kering valahol. Ezt az egyet személyesen Vasarely mestertől kapta a legjelentősebb magyar gyűjtő, Csepei Tibor, becslése szerint 100 ezer dollárt – 18 millió forintot – ér. Ő nem rejti véka alá a Világűrt, hanem utaztatja. Most a téli havazások miatt nehezen, de egy bulgáriai kiállításról landolt Szegeden egy autó csomagtartójában, hogy a február közepén nyíló Vasarely-tárlat fő attrakciója lehessen. Talán inkább egy rakétával kellett volna megint fellőni?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Büntethetnek, ha nincsen házszám

Szeged - Sok szegedi magánházról hiányzik a házszám. Pedig még az sem lenne elég, hogy van: mindig jól látható helyre kell felszerelni. Aki ezt elmulasztja, szabálysértést követ el. Tovább olvasom