Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

Uszadékár borítja be a Tiszát

Szeged - Veszélyesen sok uszadék lépi át csütörtökön a Tiszán a megyehatárt. A szemétszőnyeg hétvégén éri el Szegedet. Az árhullámot ugyancsak hétvégén várják a vízügyesek, 5 méteres tetőzéssel.
Nagy mennyiségű uszadékot hoz csütörtökön megyénk területére az áradó Tisza. Az Ukrajnában vízbe mosott uszadék és kommunális hulladék a vízügyi előrejelzések szerint szombaton éri el Szegedet. Ukrán oldalon semmilyen duzzasztómű nincs, ami feltartóztatná az úszó szemetet, ezért ott nem tudják „lehalászni". A tiszalöki és kiskörei védműnél meg azért kellett továbbengedni, mert a hirtelen jött olvadás és csapadék okozta rendkívüli árhullámot csak így lehetett kezelni. Máskor, alacsonyabb víznél darukkal és jégtörőkkel avatkoznak be – tájékoztatott Fejes Lőrinc, a kiskörei duzzasztó létesítményvezetője. Jelenleg két futballpályányi, több méter vastagon összeállt uszadékot sodornak a hullámok, ami a Tisza alsóbb szakaszain kisebb szigetekre bontva érkezik. A 20 méteres szálfától a flakonokig mindent találni benne.

A Szegedre érkező szemétszőnyeg első hírmondói. Fotó: Schmidt Andrea
A Szegedre érkező szemétszőnyeg első hírmondói.
Fotó: Schmidt Andrea

Az Atikivözig igazgatója, Dobi László elmondta, értesítették a part menti létesítményeket, hogy a hajókat és csónakokat, stégeket, úszóházakat a szokásosnál is stabilabban rögzítsék. Ezeknek az úszóműveknek nem kötötték ki idén a partbérlési szerződésben, hogy kötelező elvontatni azokat kikötőbe, de előírtak jég- és uszadékmentesítési kötelezettséget.

Az árhullám várhatóan az uszadékszőnyeggel együtt ér Szegedre, és 500 centiméterrel tetőzik. Ez messze elmarad a rakpart szintjétől, ami 560–580 centi. A napokban sok csapadékra számítanak a szakemberek a Maros és Körös vízgyűjtőterületén, emiatt a két folyón is árhullám jön a hét végén.

Szegeden hétfőn kezdik szedni a szemetet a parton – a tavaly kötött egyezség értelmében – a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és az Atikövizig munkatársai.

Olvasóink írták

 • 4. theseus 2009. december 31. 10:43
  „"Az árhullám várhatóan az uszadékszőnyeggel együtt ér Szegedre, és 500 centiméterrel tetőzik. Ez messze elmarad a rakpart szintjétől, ami 560-580 centi."

  Szerintem bőven meglesz a 6 méteres szint, úgyhogy jut majd a szemétből a rakpartra is. Szép látvánnyal kezdődik majd az új év. Bár ne lenne igazam.”
 • 3. flexsnake 2009. december 30. 23:44
  „3. nem onnan jön, a fizikai szemetet a folyó ilyen távon már partradobja. ez bizony hellyi képződmény :) Vagy az ukránok veszik a magyar kólát? :D Ugyan... ezt itt helyben rakták össze, majd lemegy és ledobja a boszorkány mögé. Minek ezen témázni?”
 • 2. kispanda84 2009. december 30. 23:13
  „Már nem az első eset az,hogy ukrajnából jön a szemét....
  kicsit ez érdekes..,nem???
  Miért nem tudnak ott valamit csinálni??”
 • 1. JungHeinrich 2009. december 30. 20:31
  „...régen a tiszavirág volt amire rendszert lehetett építeni,ma az éves szemétszőnyeg.Asszem van még pár dolog amihez alkalmazkodni kell a jövőben...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Éjszakai buszjáratok szilveszterkor

December 31-én a Tisza Volán Zrt. és a Szegedi Közlekedési Kft. helyi járatai a munkaszüneti nap menetrendje szerint közlekednek. Tovább olvasom