Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Úszik a Tisza a szemétben

Szeged - Ótvaros foltok a Tisza hátán a pillepalackokkal is dúsított uszadékszigetek. Az újabb és újabb árhullámmal érkező csúfság a szegedi belváros szégyenfoltja. Ki a felelős a Szeged főutcájának nevezett folyón ismétlődő környezetszennyezésért? A hatóságok és a Tiszán osztozkodó tulajdonosok egymásra mutogatnak.
Üdítősflakon, egy fél pár strandpapucs, pillepalackok, ágybetét nagyságú szivacsdarab, ki tudja még, hányféle emberi mocsok akadt fönn tegnap Szegednél a tiszai uszadékfákra. A város főutcájának is nevezett, szőke Tiszának becézett folyó hátán éktelenkedő szemétfoltok az úszóházas belvárosi szakaszon, de a boszorkány-szigeti susnyásnál is az emberi felelőtlenségről és környezetszennyezésről árulkodnak.

– Két és fél nap alatt, mióta Szegednél kikötöttünk, egy fél kézilabda-pályányi uszadéksziget gyűlt össze – panaszkodik a szegedi Szabadság úszóházat fenntartó egyesület elnöke.

Klivényi Károly tapasztalatból tudja: a súlyos tehertől csak az árhullám levonultával és csak egy vontatóhajó képes felszabadítani az úszóházat – alkalmanként 200 ezer forintért.

– Egy-egy évben kétszer-négyszer is a mi gondunk a Tisza takarítása, mert a folyópart kezelője, a vízügyi igazgatóság csak ezzel a feltétellel adja bérbe a vízfelületet. A kiadástól csak úgy szabadulhatunk meg, hogy új, kisebb vízsodrású szakaszt keresünk az úszóháznak: reméljük, jövőre már az egykori Szőke Tisza hajó helyén köthetünk ki.

Egy fél kézilabda-pályányi uszadék gyűlt össze két és fél nap alatt a szegedi Szabadság úszóháznál – bökdösi a szemetet Számfira János gondnok. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Tavaly megakadt itt a döglött disznótól és tehéntől kezdve, a hipermarketes emblémájú szatyron át a műanyag palackig mindenféle szemét – elemzi a hulledéközön természetét Számfira János, az úszóház gondnoka.

Magyarországnyi nagyságú a Tisza vízgyűjtő területe, mire Szegedre ér a folyó. De nem is az árhullámokkal szokásosan érkező uszadékfákkal van baj. Az utóbbi tíz év pillepalacktömegével, az illegális hullámtéri szeméthalmokkal, illetve a hirtelen lezúduló árhullámokkal érkező hulladéközönnel egyedül nem képesek megküzdeni a vízügyi igazgatóságok – halljuk Priváckyné Hajdu Zsuzsannától. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője hangsúlyozza: elsősorban az árvíz- és belvízvédelemért felelősek, a folyó takarításával csak akkor foglalkoznak, ha erre külön pénzforrást kapnak, mert a szemétsziget például a hajózást veszélyezteti.

– Undorító a Tisza, de a part se különb – int a folyószéli bokrokban megakadt uszadék és szemét felé a szegedi árvízi emlékműnél tegnap sziesztázó Nagy Attila. A fiatalember elárulja: örök kedvence a Tisza – mindig meglátogatja a „szőkeséget", ha hazajön Szegedre a fővárosból. – Nem csak ukrajnai vagy romániai szemét bűzölög itt – mutatja a kadarkásüveget vagy az egyik hazai sörgyár emblémájával azonosítható sörösdobozt. A Tiszára annyira büszke szegediek is felelősek azért, hogy szégyenletesen koszos a hullámtér és a szőke folyó.

Sok bába közt elvész a gyerek

Mint ahogy sok bába közt elvész a gyerek, a Tisza vesztét a sok tulajdonos okozhatja. A szegedi szakasz tisztaságáért ötféle felelőst is megnevezhetünk: a mellvédtől az úttestig a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., onnan a Tisza medréig a vízügy, de a fizetett parkolókban a Szepark, a hullámtéri ligetesben az erdőgazdaság, az üdülőterületen pedig magánszemélyek felelnek a Tiszáért. A környezetvédelmi felügyelőség akkor úszik a képbe, ha a vízminőség romlik, vagy bizonyíthatóan felelősségre vonható a szemetelő. Egy-egy alkalommal, tavaly például a Föld napján összefognak a Tiszán osztozók, és közösen takarítanak. A múlt évben csak a szegedi környezetgazdálkodási cég ezzel megbízott alkalmazottai 260, egy úttisztító gépe 104 napon át dolgozott, így 2 millió 994 ezer forintot költöttek a Tisza-part takarítására.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. ujakropolisz 2009. április 21. 15:04
  „Kedves Mindenki!

  Mi hétvégére, április 25. szombaton szervezünk egy szemétszedést a Boszorkány-szigeten. Akinek van kedve részt venni benne találkozzunk 10 órakor az Árvízi emlékműnél. Gumikesztyűről, szemeteszsákról mi gondoskodunk.

  Bővebb információ: http://www.ujakropolisz.hu/esemeny/szemetszedesi-akcio-szegeden-0

  Új Akropolisz Kulturális Közhasznú Egyesület”
 • 34. kakoszeged 2009. április 10. 08:58
  „Nem értem, hogy mitől ekkora ez a probléma! A szemetet össze kell szedni!
  Szervezzünk egy önkéntest, ahova minden szegedi (és nem szegedi) eljöhet szemetet szedni. Akinek van csónakja, az azzal, akinek nincs az a partról szedi. Én mennék tuti.
  És óriási hírverést ennek a napnak, ne csak olyan utólagosat, amilyenek az eddigi ilyen napokról szóltak! Előtte egy hónappal Dm, DM online, Rádió88, plakátok...persze mindent ingyen...a szedést, a hirdetéseket!
  Megszervezzem?”
 • 33. török 2009. április 09. 20:26
  „Ivy: fogd ezt is Botkára, mintha Szeged lenne a Tiszán Szegedi összegyűlt szemét egyedüli oka.

  Emberek, talán nem kellene annyit szemetelni, hanem szelektíven gyűjteni, csikket nem eldobni, visszaváltható üveges lónyálat és üveges, nem dobozos sört venni stb.”
 • 32. moonka 2009. április 09. 16:06
  „Rohadt -Buzi Románok!!”
 • 31. magyarock1 2009. április 09. 15:10
  „Tavaly Erdélyben nyaraltam,jártam román lakta részen is.Na ott elképesztő állapotokat láttam a folyópartokon,pillepalack meg szeméthegyek mindenütt,a bocskorosok meg ott piknikeltek a dzsuva közepén. Laposra már csak sörözni járok.”
 • 30. PSissy 2009. április 09. 14:40
  „Nem csak a szemét a gond. A Maros egyszerűen szennyvíz csatorna lett. Lásd: fotókiállítás vasútállomás.
  Erdélyben (Romániában) nincs szennyvízkezelés, csak annyi, hogy a kifolyó megy a Marosba. Tízen évvel ezelőtt láttam egy műholdfotót Szegedről, a Maros kb. a határig nem keveredett a Tiszával. Szerintem ma is hasonló lehet a helyzet. Akik pedig a Laposra járnak strandolni, nos, kimennek Gyálarétre is a szennyvíz tisztítóhoz? Mert a Tisza belső ívén Erdély szennyvize van, abban locsiznak. Hajrá!”
 • 29. vuk 2009. április 09. 11:04
  „A Temzen Londonban pl. vannak olyan mesterseges szigetecskek, amiknek pont az a feladatuk, hogy az ilyen szemetek fennakadjanak rajtuk. Idonkent osszeszedig beloluk. Ilyeneket miert nem telepitenek? Vagy legalabb a hajokon, uszohazakon fennakadokat ingyen eltavolithatnak... Igy viszont, mivel senkinek sem eri meg, probalnak inkabb minel kevesebb szememtet megakasztani. Ez igy jo?..”
 • 28. waterbear 2009. április 09. 10:43
  „23. hozzászólás frakk 2009.04.09. 08:13

  A 8.-ban kiszámolta az általad is felvetett összeget, érdekes az eredmény:-)))”
 • 27. Lakos 2009. április 09. 10:39
  „Tudja valaki miért parkol az úszóház a rakpart közepén? Baromi ronda önmagában is, de így az uszadékkal gusztustalan. Nagyon ürültem amikor elvitték a másikat a híd túloldaláról. Remélem ez is eltűnik hamarosan, és itt is visszakapjuk a látványt.”
 • 26. IVY 2009. április 09. 10:22
  „Kiszedni és Vodka háza elé borítani az egészet!!!! :D:D”
 • 25. Popipárna 2009. április 09. 10:11
  „"így 2 millió 994 ezer forintot költöttek a Tisza-part takarítására. "
  ne bassz, de nem a melós kapta, ugye? :D vagy minden nap vettek nekik lapátot meg seprűt? Újra meg újra?
  Őszintés mi az az összeg? Mikor okoskáink jutalmakból többet kapnak csak alanyi jogon, ugye?
  Kht-nak nem értem miért sír a szája, a Tisza nem tartozik a hatáskörébe? Akkor meg talán ne fényképezgessünk, rendeljünk be pár melóst mellé a vízimentő vagy vízirendőr szarom le ki, és lehet kiszedni a pille palackot hajóról. Sötétebbek szigorúan csak úszva. :D
  Vagy ez gondot jelent? Az uszadék többi részét majd elintézi a vontatóhajó.
  Engem felháborít bassza meg, hogy egymásra tologatják a társaságok a felelősséget. Büdös a munka.
  Egyik se csinálja meg, el lehet ballagni a vezető pozícióból:
  Tolerancia- 1es
  Megoldóképesség- 1es
  Leülhet!”
 • 24. katuska1955 2009. április 09. 09:44
  „Szégyen a város vezetőinek!!!!! A gyermekeket arra tanítjuk,hogy ne hazudjanak!!!! A város vezetői meg folyamatosan......! Mikor lesz vége??? Mikor lesz fedett uszoda??? Legalább ne egy napon jelenne meg, hogy kialakítják a szabad strandot a Tiszán... A másik cikk pedig fényképpel mutatja, hogy milyen mocskos a Tisza! Szerintem, már az embereket állatoknak nézik, hogy ilyen vizet ajánlanak fürdőzésre!!!Szerintem még az állatokat sem engedi be egy jóravaló gazda!!! A vezetésnek nem szól sem a ANTSZ, sem az Unió, sem az ország sportfelügyelete!!! Mi történik itt? Hazugság, pénz, hazugság, PÉNZ,PÉNZ,PÉNZ,PÉNZ!!!!!!!!!!! KÁNIKULAI NAPON KIVÁNOK AZ ORSZÁG ÖSSZEG ÖSZZES VEZETŐJÉNEK 40 FOKOS DÓRA VIZBEN, MOCSKOS TISZÁBAN, ÉS 1 TÚLZSÚFOLT USZODÁBAN VALÓ ÚSZÁST!!Kivélet azoknak akik a gomba árát fel akarták használni, új fedett uszoda épitésére, csak valakik nem engedték!!!! PÉNZ PÉNZ PÉNZ PÉNZ!!!!!!
  Mondok egy jó ötletet: A Tiszai partfürdőt télen is nyitva kellene hagyni, ússzanak a szegediek a jeges Tiszában!!!!!!”
 • 23. frakk 2009. április 09. 08:13
  „A szemetelés mindig is felháborított, bármely formájában is. Ha eldobnak előttem egy papírzsepit biztosan rászólok az állatra , hogy elvesztette ezt a papírdarabkát, vegye már észre magát a bunkó. Romániában és ukrajnában dózerokkal nyomják a Tiszába a szemetet, ezért a magyar hatóságok is felelősek. Egy hatóságnak az a dolga, hogy minden formában tiltakozzon. Az Eu parlamenti képviselők mit is csinálnak jó dolgukban??? Szóval lehetne csökkenteni a külföldről érkező szemetet. Más kérdés, talán mi is többet tehetnénk. Az ártér, ha fokozatosan mélyülő rendezett lenne ( azaz nem aljnövényekkel burjánzó, és a töltés közelében nem mélyedne) akkor hamarabb levonulna a szemét.
  Vesmás úr meg álmodjon milliárdokba kerülő gumi partfalról, Tiszafőutcáról. Sőt építsünk a Tisza legszűkebb pontjára (Belvárosi híd) még nagyobb körbástyát, hogy a szemét azon is fenn akadjon. Ár esetén a körbástyával eltorlaszolt Tisza végre elönthetné a kárászutcát is, pillepalackal megpakolva a belvárost.
  Balkáni bunkók ez kell nektek.”
 • 22. p!b 2009. április 09. 07:00
  „Azért, hogy a Tisza évről évre szennyezettebb az nem igaz. Nem a pillepalack meg az évente 20 döglött disznó szennyezi a Tiszát hanem az ipari mocsok amit beletolnak, viszont egyáltalán nem is látszik. Árvíz idején megjelenik a szemét, amit az ártérbe raknak. De mivel egyre kevesebb a gyár, így az ipari mocskot sem engedik így bele. Sokkal szennyezettebb volt 10-20 éve mint most. Vajon miért van újra tiszavirágzás?
  Sajnos mi sem Tiszteljük a Tiszát, de nagyrészét a szemétnek "megörököljük". Tavaly nyáron Ukrajnából 2 napig úgy úszott a pillepalack, hogy befedte a vízfelszínt http://pergetes.gportal.hu/portal/pergetes/image/gallery/1218833033_46.jpg és ez a kép még nem a legdurvább állapotot adja vissza.”
 • 21. hazaipalya 2009. április 09. 06:22
  „most olvastam el a cikket: "A Tiszára annyira büszke szegediek is felelősek azért, hogy szégyenletesen koszos a hullámtér és a szőke folyó." kedves noname paparazzi én méf egy db flakkont se dobtam a tiszaba és nem is tervezem!tehát kikérem magamnak az ijen általánositást!!!! persze aki életében nem dolgozott egy percet se az ir ijeneket.saját kis liberális álomvilágában éldegél . szánalmas?”
 • 20. hazaipalya 2009. április 09. 06:17
  „nem elterelni kel a szemetet hanem kiemelni a folyobol . fleex te hany éves is vagy hogy ilyen baomsagokat irsz nap mint nap?”
 • 19. laura21 2009. április 08. 23:13
  „ÉS A LEGDURVÁBB: MOST AZT AKARJÁK MAJD, H A TISZÁBA FÜRÖDJÜNK...
  DÖGLÖTT MALAC + TEHÉN, ÉS AMIÉRT NINCS SZUE, FELÚJÍTANAK EGY KIS RÉSZLEGET, ÉS OTT LEHET SZABADSTRANDOLNI... NEVETSÉGES:S DE MÉGSEM TUDOK NEVETNI! EZEN KÍVÜL NYERTEM A NÉVADÓJÁTÉKON 50 ALKALMAS BÉRLETET AZ ÉPÜLŐ NAPFÉNYFÜRDŐBE. ÁRULJÁK MÁR EL, H MIKOR KAPOM MEG!!!!:@”
 • 18. lopicigazsi 2009. április 08. 23:00
  „Környezetszennyezés ellenzőknek:
  www.afal.hu
  _____________________________
  a MÁS fül alatt....”
 • 17. geza 2009. április 08. 21:59
  „Takarítás: segíííííj helyett lehetne foglalkoztatni embereket”
 • 16. webcreativ 2009. április 08. 21:20
  „nem is tudom... én már 10-12 éve bele sem megyek a Tiszába úszkálni, mert évről-évre koszosabb. Gondolj bele ugranál egy fejest a vízbe, de nem ön össze mert "lepattansz" a víz tetején úszkáló műanyag flakonok miatt :-))”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válogatás nélkül a válogatottba

Szeged - Vegyes háztartási szemét és lomok ugyanúgy kerülnek a szelektív gyűjtőkbe Szegeden, mint PET-palack, papír- és fémdoboz. Tovább olvasom