Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 22°C | 35°C Még több cikk.

Utak csomópontjában

A Szeged és Algyő között tegnap fölavatott, kiváló földrajzi adottságokkal rendelkező Jura Ipari Park és Logisztikai Központ máris élettel teli, de új lehetőségeket is kínál. A 71 hektáros területre az eddigiek mellé új cégek betelepülését, illetve barna- vagy zöldmezős beruházásokat várnak.
Máris körülbelül negyven vállalkozás otthona az algyői Jura ipari park – mutatja a cégtáblákat Ormay Tamás ügyvezető igazgató Fotó: Schmidt Andrea
Már születésekor, a tegnapi avató ünnepségen bemutathatta életképességét a Szeged és Algyő között a 47-es út mellett található Jura Ipari Park és Logisztikai Központ. – Eddig is ipari parkhoz hasonlóképpen működtettük a területet – magyarázta Ormay Tamás, az ingatlanforgalmazással és üzemeltetéssel foglalkozó Algyő Park Kft. ügyvezető igazgatója.

Jura

Az algyői ipari park Jura elnevezése egyrészt fölidézi a földtörténeti korszakot, vagyis a több mint 170 millió évvel ezelőtti időszakot, amikor dinoszauruszok és páfrányok uralták a szárazföldet, s így utal az algyői égő aranyra, a Szeged határában lelt kőolaj és földgázkincsre is. Ugyanakkor eszünkbe juttatja a fekete aranyat felszínre hozó vállalat, az NKFV igazgatóját, Juratovics Aladárt is – magyarázta Ormay Tamás.  
A Jura nemcsak az Algyő térségéből folyamatosan kivonuló Mol Rt. által kihasználatlanul hagyott területeket hasznosítja, hanem zöld- és barnamezős beruházási lehetőséget is biztosít. A betelepülő vállalkozásoknak felújított irodákat és üzemcsarnokokat kínál. Inkubátorház is: az itteni cégek által közösen fenntartott és igénybe vehető szolgáltatásokat nyújt.

– A parkon belüli információs rendszer elkészítésekor a gyakorlatban is kipróbáltam, milyen erő rejlik az itteni cégek együttműködésében: az egyik lézerrel méretre vágta a fémlemezeket, a másik megtervezte, a harmadik festette a föliratot, a negyedik a fölszerelést végezte – mutatta a Jura logóját Ormay Tamás. – A tudásalapú gazdaságfejlesztésből már most is szerepet vállal a park. Például itteni cég adott megbízást a DEAK-nak, az egyik egyetemi tudásközpontnak az olajjal szennyezett víz tisztítására.

Kiváló adottságokkal rendelkezik a terület. Egyik oldalát a 47-es út határolja, a másikat az ipari vágánnyal rendelkező vasút, de az ipari park területéhez közel kanyarodik majd az M43-as is, melyen az M5-öst és az országhatárt lehet elérni. Az egykori kőolajipari vállalat építette ki az itteni úthálózatot, az üzemcsarnokokat, az energetikai rendszert, a szociális létesítményeket. A most ipari parkká nyilvánított 30 hektárnyi terület akár 90 hektárosra is bővíthető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műhibaperben nyert az egyetem

Jogerősen is pert nyert a Szegedi Tudományegyetem egy műhibaperben. A felperesek 10 millió forintot… Tovább olvasom