Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Utca nélkül nem kell a doki

Csongrád megye - Nagyjából félmillió forinttal kevesebb bevételből gazdálkodhat egy nagy kártyaszámú, körzettel nem rendelkező háziorvos, mint a területi ellátási kötelezettséggel praktizáló kollégája. Az egykori üzemorvosokból lett háziorvosok évek óta érzik, hogy ellehetetlenítik őket, az új alapellátási törvénytervezet tovább ront a helyzetükön.
– Küzdünk a mindennapokért, és közben még folyamatosan belénk is rúgnak. A kollégák éppúgy, mint a törvényhozók – foglalta össze a területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok helyzetét Ben-Redouane Gabriella. A „nem körzetes" doktorok – amelyekből Szegeden országos viszonylatban is kiugróan sok, közel harminc van – évek óta harcolnak azért, hogy hasonló jogaik legyenek, mint azoknak a háziorvosoknak, akik lényegében ugyanazt a munkát végzik, mint ők, csak éppen hozzájuk hivatalosan tartoznak utcák.

Ehhez képest azt tapasztalják, hogy lassan teljesen ellehetetlenítik a munkájukat.

Az egészségügyi kormányzat egy korábbi terve szerint ez év végével megszüntették volna a körzettel nem rendelkező háziorvosi praxisokat. Ezt azóta elvetették, az új alapellátási törvénytervezetből azonban világosan látszik, ha nem is direkt, de továbbra is ez a szándék. Abban ugyanis az szerepel, hogy az eddig nekik juttatott kiegészítő díjat a továbbiakban már csak a 600 fő feletti gyermekpraxisok és az 1200 fő feletti felnőttpraxisok kapnák meg, és csak ők lennének azok, akik ugyanolyan kedvezményekre és pályázati lehetőségekre jogosultak, mint a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók. A korábbi jogszabály a havi 78 ezer forint összegű kiegészítő díjat mindkét praxis esetében feleekkora kártyaszámra megadta.

– Nagyjából félmillió forinttal kevesebb pénzből gazdálkodom egy hónapban, mint a körzetes háziorvos kollégám – érzékeltette a különbséget Ben-Redouane Gabriella, aki 1600 betegével ráadásul még jogosult is a kiegészítő díjra.

– A TEK-en kívüli háziorvosok értelemszerűen nem kapnak területi pótlékot, de nem jár nekik a 130 ezer forintos rezsitámogatás és a beeső páciensek után juttatható ambuláns díj sem. Viszont építményadót kell fizetniük, ellentétben a többi háziorvossal. Ha pedig például elromlik az EKG-gépem, vehetek újat félmillió forintért, ugyanis az amortizációt sem kompenzálja senki.

Ben-Redouane Gabriella szerint ellehetetlenítik a munkájukat. Fotó: Karnok Csaba
Ben-Redouane Gabriella szerint ellehetetlenítik a munkájukat. Fotó: Karnok Csaba

Ezek a háziorvosok döntően egykori üzemorvosokból lettek praktizáló doktorok, ezt a szakterületet pedig aki tudta, meg is tartotta. Ben-Redouane Gabriella úgy fogalmazott, a hátrányos megkülönböztetés miatti jövedelemkiesést az üzemorvosi praxis sem kompenzálja, hiába hivatkoznak velük kapcsolatban mindig arra, hogy nekik két helyről van bevételük. Ezért kérték már hónapokkal ezelőtt a TEK nélküli háziorvosok, hogy a formálódó alapellátási törvény őket érintő paragrafusaival kapcsolatosan megtehessék javaslataikat. Ehhez képest szembesültek most az őket ismét rosszabb helyzetbe hozó javaslattal.

– Az országban 350-ről már 220-ra csökkent az ilyen praxisok száma, és ha így folytatódik, továbbiak lesznek kénytelenek bezárni – fogalmazott Józsa Terézia, a TEK nélküli háziorvosok képviselője. Hozzátette: ez esetben az őket választó 260 ezer betegnek, akik bizalmi alapon választották őket, új háziorvos után kell nézniük.

– Tíz éven belül négyezer háziorvos marad az országban, annyira elöregedett ez a szakma. A pályán lévők már most is túlterheltek, mégis ki akarnak venni több száz háziorvost a rendszerből. Olyanokat, akik nem azért dolgoznak területen kívüliként, mert ezt akarták, hanem mert erre volt lehetőségük – például mert nem volt pénzük praxist vásárolni, vagy mert az önkormányzat nem kötött velük szerződést. De ők is közfeladatot látnak el – gyógyítanak. És amikor a pályát kezdték, valószínűleg egyikük sem gondolt volna arra, hogy szándékosan teszik majd egyre nehezebbé a helyzetüket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikerrel zárult az Aperitif

7 nap alatt 11 izgalmas előadást tartottak az Aperitifen, a THEALTER U21 plusz kisfesztiválon a régi zsinagógában. Tovább olvasom