Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Utca szeretne lenni a házsor

Szeged - Van egy utca, amit közművesítettek, leaszfaltoztak, emberek közelítik meg rajta az ingatlanaikat Újszegeden. Papíron azonban nem létezik: nincs neve, nem szerepel a térképeken.
Van egy nem létező utca Újszegeden, a Tárogató és a Felső Kikötő sor között, a töltés aljában. Az új híd alatt nyílik a bejárata, az elején ott a zsákutca tábla, de nincs neve, nincsenek benne házszámok sem. Az aszfaltcsík jobb oldalán a Tárogató utca felőli telkek vége, a bal oldalon 6, látszólag elhagyatott ház és telek, szemben, a „zsák" végében a rendezvényház hátsó traktusa. A vak is látja, Újszeged igencsak előkelő része lehetne ez az utca, aranyárban mért négyzetméterárakkal, ha hivatalosan is utca lenne.

De nem az. Az egyik lakó, Tülkösné Orovicz Márta, aki 1993 óta küzd a közterületté nyilvánításért, próbálja elmagyarázni, mi is történt. Kezében dosszié, az az irathalmaz, amit az üggyel kapcsolatban összegyűjtött.
Kiderült: a lakókkal elhatározták, mindenki a telke végéből, jobbról és balról egyaránt, felajánl ingyen az önkormányzatnak annyi négyzetmétert, amennyi középen az utcanyitáshoz kell. Erre azért volt szükség, mert a vízügy nem járulhatott hozzá a töltés felőli közművesítéshez. Partner volt a Szegedi Víziközmű Működtető és Fejlesztő Zrt., amely az újszegedi csatornázást intézte – ezt Novák Gyula vezérigazgató is megerősítette. Minden a legnagyobb egyetértésben zajlott, hisz ki ne akarta volna, hogy a telke a jelenlegi ár sokszorosát érje.

Tülkösné Orovicz Márta 1993 óta küzd a közterületté nyilvánításért. Fotó: Frank Yvette
Tülkösné Orovicz Márta 1993 óta küzd a közterületté nyilvánításért. Fotó: Frank Yvette

A beruházás megvalósult, 2005 augusztusára a semmiből közművesített utca született. Csak éppen azóta sem nyitják meg a vízcsapot. Miért? – Kiderült például – mondja Tülkösné –, hogy kiskorúak nevén telekhányad szerepelt, és a gyámhatóság csaknem egy évig mérlegelte, „megkárosíthatják-e" a gyerekeket a néhány négyzetméter mínusszal.
A legnagyobb falat azonban az, hogy két ingatlan tulajdonlapján bankok jelzálogjogot jegyeztettek be. A hitelek fedezetéül szolgáló telkekkel kapcsolatban pedig új kölcsönszerződéseket kell írni, hiszen azok már nem akkorák, mint eredetileg voltak. Jelenleg ezek a szerződések „intéződnek".

A lakók már nevet is adtak nem létező újszegedi utcájuknak: Barcsay Károlyról, Szeged egyik híres patikusáról szeretnék elkeresztelni – közgyűlési jóváhagyással természetesen.

A Barcsay család

Barcsay Károly (1875–1955) gyógyszerész-dinasztiát alapított Szegeden, ma élő unokája is ilyen diplomát szerzett. A cikkben szereplő utcában lévő egyik telek máig a család tulajdona. A Barcsay-patika a források szerint a Széchenyi tér és a Károlyi utca sarkán állt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Attila volt a börtön csillaga

Szeged - A Szegedi Fegyház és Börtön vendége volt tegnap délután Vajda Attila olimpiai bajnok kenus.… Tovább olvasom