Délmagyar logó

2017. 08. 24. csütörtök - Bertalan 12°C | 27°C Még több cikk.

Utcanevek: nem ismerik a névadókat

Szeged - Helyrajzi szám helyett nevet kapott két tér és hat utca a pénteki szegedi közgyűlésen. A hétvégén Újszegeden járva kiderült, a Marostő városrészben ismét új házak épülnek, de a környéken lakók nem ismerik az új utcák névadóit. A képviselő röplapot használ majd ismeretterjesztésre.
– Kőrösmező? Mi értelme van egy ilyen névnek itt, a Maros közelében? – kérdezte tőlünk a görkorizó Ádámot kerékpáron kísérő édesapja. Elismerte: a Marostő városrész ötödik üteme építésének első élvezői közé tartoznak azzal, hogy az új telkek közötti még sima aszfaltcsíkokon sportolhatnak. De hozzátette: az új házak fölhúzásával együtt járó forgalom növekedésének egyáltalán nem örülnek.

Pénteken döntött a szegedi közgyűlés az Újszeged szélén bővülő Marostő városrész öt új utcájának nevéről. Kőrösmezőnek azért nevezik el a már meglévő Demeter Ferenc utcával párhuzamos közterületet, mert folytatják a hagyományt: a környéken található a Rahó utca. Márpedig Kőrösmező, Kárpátalja legkeletibb, jelentős magyar lakosságú, a Fekete-Tisza völgyében elterülő települése 35 kilométerre van a járási székhely Rahótól, Szeged testvérvárosától.

– Nem örülök, hogy ilyen gyors ütemben folytatódik az építkezés, mert társasházakat is fölhúznak épp az itteni négy családi ház végébe. A mi kertünkbe is belátnak majd az emeletről. Ha ezt tudtam volna akkor, amikor a telket vettem, biztosan másikat választok – panaszolja Mészáros László. A Demeter Ferenc utcai szélső házsorban élő férfi tudja, hogy lakcíme kimondásával egy kertészre emlékezik.

A Kőrösmező utcában már építkeznek. Fotó: Miskolczi Róbert
A Kőrösmező utcában már építkeznek.
Fotó: Miskolczi Róbert

Újszegedhez kötődő személyek lettek az új utcák névadói, erről fórumon tájékoztatták a lakosságot – tudjuk meg a közelben élő Farkasné Pocsai Blankától. A Fidesz önkormányzati képviselője azt tervezi, röplapon is terjeszti majd, hogy például a két rövidebb keresztutca azért lett épp Mayer Miklós, illetve Fiala Antal, mert mindketten faiskolát létesítettek itt.

– Erre jár majd a busz is, azért szélesebb az út – magyarázta a kutyát sétáltató Dobi Sándor. A közeli Fő fasoron lakó férfi még nem hallotta, hogy immár Reizner János az új városrész új főutcájának neve. A piaristáknál tanuló, majd városi főjegyző Reiznert a legtöbben mint a Somogyi-könyvtár és a városi múzeum igazgatóját, helytörténészt ismerik. Az ezzel párhuzamos, de kicsit keskenyebb utca elnevezésével pedig Német Andrásnak, az első hazai veseátültetés műtőorvosának állítunk emléket.

Szőregen és Baktón

Újszegeden, a Temesvári körút 6. és 8. számú ingatlanon megnyílt közterület neve: Barcsay Károly, akit gyógyszerészként, illetve a SZUE első elnökeként is tisztelnek. Szőregen az Ikon sor melletti volt agyagbánya helyén létrejött térről ezentúl mint Monti Sándor parkról beszélünk – Alessandro Monti ezredes az olasz légió élén annyira odaadóan védte seregeinket az 1849. augusztusi szőregi csatában, hogy hálából a nevét már akkor magyarosították. Baktón immár Pihenő park a neve a Szélső sor és a Pihenő utca találkozásánál kialakult köztérnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamburgert teszteltünk

Szeged - Az ismert amerikai szendvicsből nagy a választék, mi a sajtosat kóstoltuk. Tovább olvasom