Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Utcára kerülhetnek a kiskertekben lakók

Csongrád megye - Ezekben a hetekben esik le a zártkertek haszonélvezőinél is a tantusz: ha a kiskertnek és a rajta álló vityillónak nem tulajdonosai, akkor a jogukat december 31-éig törlik. Aki életvitelszerűen lakik kiskertben, akár utcára is kerülhet.
– Családunk levelet kapott a földhivataltól, hogy a dorozsmai kiskertünkkel kapcsolatban szolgáltassunk adatokat: kik azok a személyek, akiknek a haszonélvezetét ráírattuk a birtokra – mesélte egy olvasónk. – Nos, azok a személyek mi vagyunk a férjemmel. Nagyon egyszerű a történetünk: nem született gyermekünk, ezért 20 évvel ezelőtt úgy gondoltuk, az újonnan vásárolt kiskertet eleve egyetlen unokaöccsünkre, leendő örökösünkre, a testvérem gyerekére íratjuk. Mi pedig haszonélvezők lettünk. Ennek két oka volt, az egyik, hogy valóban mi használtuk, tavasztól őszig kint éltünk, a másik, hogy ha az unokaöcsénk felnőtt korában véletlenül „megbolondulna", például el akarná kártyázni a telket, akkor ezt ne tehesse meg.

Kiskertek a Sándorfalvi úton. A haszonélvezetről is faggatják a tulajdonosaokat. Fotó: Schmidt Andrea
Kiskertek a Sándorfalvi úton. A haszonélvezetről is faggatják a tulajdonosaokat. Fotó: Schmidt Andrea

Zsebszerződések miatt

Állítólag a nyugat-dunántúli zsebszerződések miatt írták bele a földtörvénybe a nem közeli hozzátartozók haszonélvezeti jogának törlését, ami viszont most mindenki mást is érint. Az osztrák gazdák egy része ugyanis haszonélvezetet íratott rá a földekre, a szerződések költségeit előre kifizették. Most kártérítés nélkül veszíthetik el jogaikat. Hogy hány ilyen eset van, senki se tudja, becslések szerint a hazai termőterület legfeljebb 5 százalékáról lehet szó.
A házaspár a május 1. óta hatályos új földtörvény következtében most úgy jár, hogy törlik a haszonélvezeti jogát. A földtörvényben ugyanis az áll, hogy csak közeli hozzátartozónak lehet haszonélvezete a termőföldeken, és az ebbe a kategóriába sorolt külterületi zártkerteken is. Ők pedig nem közeli hozzátartozók.

– Igen, jók az információk, a földhivatalok kiértesítik a tulajdonosokat, és nyilatkozatot, adatokat kérnek tőlük – válaszolta kérdéseinkre Kertész József, a Szegedi Ügyvédi Kamara elnöke. – Aki haszonélvezőként nem közeli hozzátartozó, annak a jogát december 31-éig hivatalból törlik. Elvben május 1. óta tudni lehetett, hogy erre sor kerül, hiszen ott áll a földtörvényben, de az emberek nyilván nem olvasták el az utolsó betűig a jogszabályt.

A Ptk. szerint csak a házastárs, a saját, nevelt vagy örökbefogadott gyermek, a testvér, az unoka, a felmenők közül pedig a szülők jöhetnek számításba közeli hozzátartozóként. A panaszosok, vagyis a nagybácsi és a nagynéni haszonélvezetét törölni fogják, a telekkel kapcsolatban a jövőben minden unokaöccsük jóindulatán múlik. Nem közvetlen hozzátartozó az az élettárs sem, akinek erről nincs papírja. A földtörvény ráadásul maximálja a haszonélvezet idejét: nem tarthat holtig.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyugdíj-rendszer: ragaszkodnak a kasszájukhoz

Veszélyben a maradék magán-nyugdíjpénztári befizetések, mintegy 62 ezer ember 200 milliárd forintja. Kedd este több ezren tüntettek Budapesten a „manyup" mellett. Varga Mihály már nyugtat. Tovább olvasom