Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Utcára kerülnek a mosómacik

Szeged - Kilenc mosómedvét nevel a szegedi Nagy Henriette, írtuk júniusban. Az egykor állami gondozott nő most nagy bajba került: november elsejétől felmondták az albérletét, az állatokkal együtt költöznie kell a kis kertes házból.
„Mosómedvéknek és kutyáknak szeretnék adományt gyűjteni: kutyatápot, felszerelést, védőoltást. Szüleim születésem után eldobtak maguktól, 14 éves koromig állami gondozásban nevelkedtem, azóta önállóan tartom el magam. Nő és gyerek létemre 14 évesen már kőműves mellett dolgoztam, a nehéz fizikai munka miatt széthasadt a csigolyám, átestem több gerincműtéten." Így kezdődik a hirdetés, amelyre felfigyeltünk – kiderült: régi ismerős tette ki a belvárosban egy építkezést határoló mobil falra a szívhez szóló kérést.

Nagy Henriettéről júniusban írtuk: az egykori állami gondozott, 41 éves nő kilenc mosómedvét gondoz egy kertes albérletben. Ki tudja, meddig, most ugyanis nagyon nehéz helyzetbe került. November elsejétől felmondták az albérletét, úgy tűnik, a hideg beköszöntével utcára kerül szeretett állataival együtt.

Henriettének az állatokkal együtt a hónap végéig ki kell költöznie albérletéből. Nincs hová menniük. Fotó: Schmidt Andrea
Henriettének az állatokkal együtt a hónap végéig ki kell költöznie albérletéből.
Nincs hová menniük. Fotó: Schmidt Andrea

– Csomagolok, bár fogalmam sincs róla, hol fogok lakni, és mikor lehetek legközelebb együtt a macikkal és a kutyákkal – panaszolta Henriette, amikor felkerestük a kis kertes házban, amely már nem sokáig lehet az otthona. Elmesélte, havi 48 ezer forint rokkantnyugdíjból tartja el a macikat és három rottweilerét. A lakásban közben ember magasságú ketrecben végezte akrobatamutatványait a két legszelídebb mackó: Sydney és a kicsi Pöttöm Panna. A ketreceket, a kifutót maga építette Henriette, de ha tudná, hova költöztesse a kedvenceket, akkor sem lenne, aki elszállítsa a felszerelést.

Henriette nem várja ingyen a segítséget, és jellemző rá, hogy nem magának kér, hanem kedvenceinek. Cserébe szívesen tartana bemutatókat, állatsimogatót gyerekeknek, mozgássérülteknek. Egy szegedi állatfelszerelés-áruházban nagy sikert aratott a kicsik között, és rendszeresen jártak hozzá óvodás csoportok is. – A csigolyáim miatt munkát vállalni nem tudok, a csontjaim is rettenetesen fájnak – mondta szomorúan az egykori állami gondozott, aki korábban versenyszerűen atletizált. Most azonban egyértelmű, hogy orvosi segítségre lenne szüksége – de mint mindig, ezúttal is az állatokért aggódik jobban.

Nyilvánosság

Miután megírtuk az állatbarát nő történetét, szerepelt a két legnagyobb kereskedelmi tévécsatornán és az egyik legolvasottabb bulvárlapban is. Nem segített a nyilvánosság? – érdeklődtünk. – Az emberek azt hiszik, meggazdagodtam a tévés szereplésekből – jött az elkeseredett válasz.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. nemmindenarany 2009. október 25. 22:24
  „Kedves "pozitív"!
  Köszönjük a szép történetbe foglalt tapasztaltakat, de ezt már két újságcikkben is olvashattuk.
  Nem értem, hogy jön ide, hogy éheztem-e vagy fáztam-e valaha, vagy hogy gyerekkoromban a nyári szüneteket - nagymami és táborok helyett - a hagymaföldön kb. 40 fokban - nem napozással - töltöttem. Ahol árnyékot max. a nagyobb gazszálak adtak. Igaz nem zsíros kenyérrel, de egy kis szikkadt kenyérrel, olvad kolbásszal és némi testmeleg vízzel már ki is lehetett bírni estig. Dőzsölni nem tudtunk belőle, de arra elég volt, hogy ne fázzunk télen. De ez kit érdekel?! Nem erről van szó.
  Úgy gondolom, hogy egy felelősség teljes embernek fel kéne tudni mérni, hogy ha ennyire rossz az egészségi állapota és az anyagi helyzete, talán nem kellett volna körülpakolnia magát ennyi állattal. Én is szeretem az állatokat, de csak annyit veszek magamhoz, amennyinek biztosítani tudom a megfelelő körülményeket, mind anyagilag, mind helyileg, s ,,dalolva és csendben nevetgélve" jó étvágyuk végtermékeit eltakarítom. Éppen azért, hogy ne kelljen kétségbeesetten a médiához fordulnom; ne legyek a kedvenceimmel csak egy újságcikk vagy éppen 3-5 perces tv riport.”
 • 25. pozitív 2009. október 25. 19:46
  „Zotty! Honnan veszi, hogy Henriett nem ért az állatokhoz és baj van a lelkükkel is? Ismeri talán Henriettet, vagy ismeretlenül ír ilyet?”
 • 24. Zotty 2009. október 25. 18:48
  „Nagyon szomorú a történet. De még egyszer megkérdezném: hogy kerül egy csomó VADállat egy vadállatok tartásához nem értő emberhez??? Az állatok lelkével ki foglalkozik???”
 • 23. Zotty 2009. október 25. 18:44
  „4. hozzászólás gróf 2009.10.20. 13:11

  Légyszíves olvasd el akkor a december 1. és március 1. közötti kilakoltatásokat tiltó bírósági végrehajtásról szóló törvényt-”
 • 22. pozitív 2009. október 25. 14:39
  „Megtudtam Henriett telefonszámát és beszéltem Vele. Szeretne Szegeden maradni az állataival, az egészségi állapota és az orvosok, kezelések miatt. Egyébként a gerincműtétei miatt visszamaradt fájdalmai csak egy része a fizikai, testi fájdalmaknak. A kéz, csont és más degeneratív, mozgásszervi bajok, valamint belső szervi problémák egyenként is nagy fájdalommal járnak, összeadódva meg pláne. Gondolom ezeket is tudta ,,nemmindenarany" és ,,hmmm". Talán ebből adódhat az agresszivitás (nemmindenarany). Nekem 23 éve volt egy betegségem, aminek most is viselem a következményeit. Akkor egy papírlapot felemelni és megtartani is hatalmas fizikai küzdelem volt. De ez más betegség, mint Henrietté. Ha valaki volt állatkertben, láthatta, hallhatta amikor az állatok összevesznek, milyen a viselkedésük, hangjuk (nemmindenarany). Ahogy Henriett mondta, a mosómedvék helye, kifutója, akár napi tízszer, vagy többször is takarítva vannak. Ugyanis, ha a dolgukat végzik, rögtön elkezdik mosómozdulatokkal gyúrni a technikai maradványokat és előszeretettel felkenni, ahová csak lehet. Tehát igyekszik Henriett maximális tisztaságot és higiéniát tartani, még az edényüket is minden alkalommal fertőtleníti. Biztosan ,,nemmindenarany" ezt dalolva és csendben nevetgélve tenné. Ja és a macikat is fürdeti ilyenkor, mint a gyereket pelenkázáskor. A kutyák is rendszeresen fürdetve vannak és a száradási időt megtörölgetve a házban töltik. Tehát vigyáz rá, hogy meg ne fázzanak az állatai. Ilyet az állatkertben nem csinálnak. Pesten, ahol van mosómedve, biztos nem. A kutyák és a mosómedvék helyei hőszigeteltek és eső ellen védettek. Visszatérve a bérleményhez. Ahonnan most ki kell költöznie egy kb. 30nm-es ház. Segítség nélkül már ennek fenntartása sem menne. Tegnap elmentem Szegedre és személyesen is meggyőződtem a leírtakról, éppen a délutáni etetéskor érkeztem. Kéz fájdalma miatt alig tudta fogni és megtartani az etető edényeket. Henriettel hosszasan beszélgettem, azt mondta, olyan helyet keres, mivel pénze nincsen, ahol a kert, a ház gondozásáért ott lakhatna. Valószínűleg van Szeged valamelyik kiskert részén olyan téliesített kis ház, amit nem használnak most, és lehet, hogy évekig még, amit oda tudnának adni Neki hosszú távú használatra. Van valaki, akinek csak nyűg fenntartani kiskertjét, viszont eladni nem akarja? Akkor segítsen, hívja fel Henriettet. ,,Nemmindenarany" és ,,hmmm" irományából süt a gonoszság. Gyanítom, hogy nem éheztek még igazán, nem éltek zsíros kenyéren, vagy még azon sem, esetleg ételízesítős üres levesen, mint sokszor Henriett! És nem fáztak télen a lakásban, mert nem tudták fizetni a fütést! Ja és az állatok egyáltalán nem voltak agresszívak, sem a mosómedvék sem a rottweilerek . Úgy bújtak a gazdihoz simogatás és szeretet reményében, mintha az anyjuk lenne.”
 • 21. flexsnake 2009. október 23. 19:46
  „20. ha szóltál volna szaladtam volna hogy hátbarúgjalak :D”
 • 20. IVY 2009. október 22. 13:50
  „Rajtam sem segített a kutya sem, mégis túléltem.
  Pedig már a negyediken álltam, az ablakban.”
 • 19. farkasjucus 2009. október 21. 19:23
  „Aki pedig szeretne segíteni a hölgyen, annak szívesen megadjuk Henriette elérhetőségét, amennyiben betelefonál a szerkesztőségbe. Egy nyilvános fórumra nem teszünk fel telefonszámot.”
 • 18. farkasjucus 2009. október 21. 18:58
  „Kedves nemmindenarany! Többször jártam Henriettnél, még többször beszéltünk személyesen és telefonon. Bár nem vagyok pszichológus, sem pszichiáter, erősen kétlem, hogy személyiségzavaros lenne. Semmi jelét nem mutatta. Az állatok pedig félnének tőle, ha rosszul bánna velük, ezek a macik ellenben szeretik a gazdájukat, látszott rajtuk. A vadidegenekkel - velem és fotós kollégámmal - pedig vajon miért nem agresszívek a rotik? Talán mert amúgy sem azok? Egyébként Henriette nem szeretne megválni az állataitól, és többet törődik velük, mint saját magával. Orvosra tényleg szüksége van, de a gerince és nem az agya miatt. A szerző”
 • 17. Hmmm... 2009. október 21. 16:29
  „A 16-os hozzaszolo megjegyzesen erdemes lenne elgondolkodni. Nyilvanvalo, hogy Henriettenek komoly anyagi es lelki problemai vannak. A ketto osszefuggesben van es egyre nehezebbe teszi a helyzetet. Szerintem az allatoknak helyet kell keresni, Ot magat pedig ha lehet atmenetilag valami otthonba lenne jo elhelyezni. Bizonyara tiltakozna ellene, de egy napkozis foglalkoztato tokeletes megoldas lehetne. Az anyagi gondokon segitene nemi kis kiegeszito fizetes, pszichikailag pedig a napkozbeni szocializalodas oldhatna maganyossagabol eredo problemait.”
 • 16. nemmindenarany 2009. október 21. 14:55
  „Szerintem a hölgynek nem csak anyagi segítségre van szüksége, hanem orvosira is, és itt nem a gerinc sérülésére gondolok, hanem a személyiségzavarára és agresszivitására. Bár ezt csak a baktóiak tudják, tapasztalják. Hála Istennek én már nem lakom ott, s nem hallom reggelente vagy este, ahogyan szidja - nem akármilyen hangnemben - az állatokat. És szegény macik ahogy visítottak néha... Nem is akarok belegondolni mit is csinálhatott még velük. A kutyákról nem is beszélve, azokból is csak úgy sütött az agresszivitás, amin persze nem csodálkozom, mivel a kutya olyan, amilyennek a gazdája neveli.
  Szóval kedves olvasók van min és van mit segíteni! Nem egyszerű, de HAJRÁ!”
 • 15. IVY 2009. október 21. 14:40
  „Sajnálatodból még nem lesz fedél a feje fölött.
  A mosómacikat pedig éhes kóbor kutyák fogják széttépni.
  Nosza! Fogadd örökbe! :)”
 • 14. AngelEye 2009. október 21. 11:45
  „Ennyi rossz indulatú embert mint ahányan ide írnak(tisztelet a kivételeknek!)ez elég undorító!Én nagyon sajnálom ezt a szegény nőt nem lehetett valami könnyű élete!”
 • 13. maz 2009. október 21. 11:13
  „nem egy egyszeri pezadomanyozas kell ide innkab megelhetest kellene csinalni ijen sok mackobol”
 • 12. IVY 2009. október 21. 10:51
  „Tessék a macikat felajánlani a Vadasparknak!
  Ott szakkezekbe kerülnek és esetleg gondoskodnának arról, hogy különböző állatkerteknek, vadasparkoknak adják oda őket.
  Nem bírom az ilyen hisztit. Albérletet pedig talál ezret a városban. Kis kertes, hétvégi házasat is, ahová a kutyát is viheti magával.
  Adakozást neki? Ugyan már kéreeem!!!!”
 • 11. gróf 2009. október 20. 20:11
  „Tisztelt Pippen! Továbbra is az a véleményem, hogy a saját ingatlanomból nem kilakoltatok ha elküldöm az albérlőt, csak szerződést bontok. Ha nincs szerződés, akkor önkényes lakásfoglaló, és a mínusz 30 fokban is kilakoltatható. Az önkormányzati kilakoltatás is bonyolult, és tele van kivétellel.

  http://www.kisalfold.hu/hirek/a_tiltas_ellenere_telen_is_folytatodnak_a_kilakoltatasok/1080026/”
 • 10. CID 2009. október 20. 20:11
  „grófnak, és Hmmm-nek is van némi igazsága . Sajnálom a hölgyet, rajta sajna nem segít ha beírják a bankszámlaszámát, vagy gyűjtést szerveznének neki.”
 • 9. zongorista 2009. október 20. 18:57
  „Egyetértek Emivel..!
  Elérhetőség!
  Plusz: DM is segíthene !”
 • 8. Pippen 2009. október 20. 18:15
  „Tisztelt "gróf"részlet a múlt évi Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara egyik cikkéből.
  "Krejniker Miklós, a kamara elnöke elmondta: a kilakoltatási tilalom a magánszemélyek, valamint az önkormányzatok ingatlanjaira vonatkozik. Hozzátette: a szervezet ezzel nem csak az eddig megszokottak szerint jár el, de az intézkedés az Európai Unió joggyakorlatának is megfelel."
  Valószínűnek tartom hogy a rendeletet idén is megújítják.
  Sajnos ez egy ilyen ország a saját tulajdonod felett nem mindig te rendelkezel!Sajnálom én is őket ,de ha tulajnak sincs választása hát ez van.”
 • 7. Nornora 2009. október 20. 18:06
  „Én nagyon szívesen befogadnám a mosómacikat. :)”
26 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruandában nem mészárolnak - megfélemlítenek

Szilvási József teológus a népirtás sújtotta közép-afrikai Ruanda fővárosában alapított egyetemet, amelynek tavaszig a rektora volt. Tovább olvasom