Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Utcára mennek a gimnazisták

Szeged, Szentes – Nem engedték az ülősztrájkot, ezért vonulnak az utcára.
– Mivel nem engedélyezték a szegedi középiskolák számára ülősztrájkok megtartását, ezért kedden demonstrációt tartunk több szegedi középiskola részvételével a felsőoktatási keretszámok drasztikus csökkentése ellen – írta közleményében. Szentesen kedd délután 2.30-tól békés demonstrációt tartanak a középiskolások a Kossuth téren.

Tüntetnek az egyetemisták is, a szegedi hallgatói önkormányzat szerda délután 4.30-ra hirdetett megmozdulást a kormányhivatal elé, a Rákóczi térre. Előtte délután 3-kor a Miérthallgatók demonstrálnak, a TIK-nél várnak mindenkit egy városi sétára, amely a Rákóczi téren végződik.

Vasárnap ugyanakor Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter már azt közölte: semmifajta tandíj bevezetésére nem hajlandó a kormány, nem készül erre, és nem is látja azt szükségesnek. – A kormány a tanulmányi költségek teljes állami fedezetéért azt várja el a felsőoktatásba bekerülő hallgatóktól, hogy szerezzenek diplomát, és nyilvánítsák ki szándékukat, hogy Magyarországon akarnak dolgozni – magyarázta. Megerősítette, hogy megszüntetik a keretszámrendszert, így a minőségi követelményeket teljesítő diákok bekerülhetnek a felsőoktatásba, ha pedig vállalják, hogy a diplomaszerzés után Magyarországon dolgoznak, az állam a teljes képzési költségüket kifizeti.

A tüntetéseket szervező diákokat nem befolyásolta a bejelentés – a demonstrációk nem maradnak el.

* * *

72 óra

A Magyar Helsinki Bizottság emberjogi szervezet közleményében arra hívja fel a fiatalok figyelmét, hogy a békés gyülekezéshez való jog az egyik legerősebben védett alapjog, annak korlátozására rendkívül szűk körben kerülhet csak jogszerűen sor. A gyülekezéseket főszabály szerint 72 órával azok megtartása előtt be kell jelenteni a városi rendőrkapitányságon. A bejelentés elmaradása nem lehet a gyülekezés feloszlatásának oka, viszont a gyülekezést szervező tartozik a mulasztásért szabálysértési felelősséggel. A kormányhivatalokban való tüntetés is a gyülekezési jog hatálya alá tartozik. Abban az esetben, ha a gyülekezés nem zavarja a hivatal működési rendjét, és az ügyfélforgalom számára nyitva álló időben kerül rá sor, a gyülekezés feloszlatására nincs lehetőség.

Olvasóink írták

 • 6. maci53 2012. december 17. 18:11
  „Legalább letapossák a havat,mert ezek tanulni nem szeretnek,nem is akarnak csak az apjuk-anyjuk pici fiai.”
 • 5. békaügetés 2012. december 17. 16:06
  „Az a baj,hogy mindig csak a jogaikat hangoztatják a kötelességüket meg nem tudják.Sajnos hiteltelenek ezek a gyerekek,mert azt sem tudják ,hogy miért is kell tüntetni? Jó buli ,nekik ez ennyit jelent.”
 • 4. csergemerge 2012. december 17. 12:09
  „A tüntetéseket szervező diákokat nem befolyásolta a bejelentés - a demonstrációk nem maradnak el.

  ...ebből is látszik, hogy ezeknek a demonstrációknak semmi közük a valósághoz...”
 • 3. benq 2012. december 17. 10:09
  „1. aas 2012.12.17. 07:42
  kiskorú gyerek felelősségre vonása jogilag nehézkesebb :-)
  meg ez egy jó buli számukra... :-)
  aztán kitudja milyen focihuligánok csapódnak a bandához délutánra :-)”
 • 2. Atlasz 2012. december 17. 10:04
  „1. aas : "Szégyen, hogy nem a szüleik háborognak, hanem az amúgy is hanyatló tudásukat csökkentik tovább."
  Így igaz, Kedves Szülő! Legalább volt honnan hanyatlani! A jövendő szülők csak a fülkeforradalom szintjéről tehetik...”
 • 1. aas 2012. december 17. 07:42
  „Szégyen, hogy nem a szüleik háborognak, hanem az amúgy is hanyatló tudásukat csökkentik tovább. Nem öntudatoskodniuk kellene hanem megtanulni viselkedni. Milyen jogon sztrájkol 1 kiskorú gyerek??? Szülői engedélyt kértek az iskolák? Nem hiszem. Itt jön ki, hogy az embereknek fogalmuk sincs a jogaikról!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a 937 millióból épült mórahalmi városközpontot

Szombaton adták át Mórahalom új, 937 millió forintból felépült városközpontját, amely a polgármesteri és a járási hivatalnak is helyet ad. Tovább olvasom