Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Utolsó mosoly a világhálóról

A jelenlegi, megközelítőleg 1,7 millió iwiw-tag között vannak olyanok, akik regisztrációjuk óta elhunytak. Akadnak közülük, akiknek adatlapjára ismerőseik, családtagjaik haláluk után is belépnek. Másoknak emlékoldalt készítenek tisztelői.
Vannak, akik „benn ragadnak", mások emlékét családjuk, ismerőseik gondozzák haláluk után a kapcsolatépítő portálon. Az iwiwet böngészve jó néhány szegedi illetőségű, tragikus hirtelenséggel elhunyt fiatal egykori fotója mosolyog a böngészőre.

Fennmaradt a kapcsolatépítő portálon a szegedi Sun City együttes frontemberének, Wiegand Gyulának az iwiwes adatlapja, aki tavaly szeptember 3-án hunyt el autóbalesetben Horvátországban. Az utolsó belépés a zenész oldalára nyolc nappal halála után történt. Azóta jelszavával senki nem jelentkezett be a rendszerbe. Ugyanakkor tisztelői – szintén a kapcsolatépítő portálon – létrehoztak egy „Wiegand Gyuszi Emlékklubot", így ápolva a tehetséges muzsikus emlékét. Eddig 288 tagja van. – Nem tudatosan nem vettük le Gyuszi adatlapját, nem is volt időm ezzel foglalkozni. Szerintem nem zavar senkit, vagy ha igen, az mondja el nekem az okát, amiért le kellene venni innen. A belépőkódját egyébként sem tudom. A méltó emlékezésekről, az emlékklubról azt tudom mondani, hogy nagyon jólesik nekem és családom minden tagjának látni, hogy ennyien szerették személyét és munkásságát, ami Gyuszinak az élete volt, amitől lüktetett – fogalmazott Wiegand Tibor, a Sun City egykori énekesének öccse.

A postafiók törlődik

Néhány hete lépte át a hárommilliós határt az egyik legnagyobb hazai ingyenes levelezős programban regisztrált postafiókok száma. Ez a szám az aktívan használt címeket jelöli, tehát nem tartalmazza azokat a postafiókokat, amelyekbe több mint három hónapja nem lépett be tulajdonosa. Ezek ugyanis automatikusan törlődnek. A hárommillió aktív cím mögött felmérések szerint 1,5-1,7 millió felhasználó áll. Az első egymillió postafiók öt év alatt jött létre, az újabb egymillió regisztrálására már csak két évre volt szükség. A két- és hárommillió darab postafiók kialakítása között pedig kevesebb, mint egy év telt el.

Tavaly december 23-án hajnalban három fiatal hip-hop zenész vesztette életét az algyői hídon, amikor kocsijuk megcsúszott a jeges úton, és egy velük szemben közlekedő kisteherautóval ütköztek frontálisan. Egy fellépésről tartottak hazafelé. A balesetben elhunyt 28 éves szegedi S. Csaba (DJ Kwikka) és a hódmezővásárhelyi 26 éves K. Árpád adatlapja szintén megtalálható a portálon. Árpád utoljára a halála előtti napon nézett fel az iwiwre, Csaba oldalán személyes jelszavával karácsony napján jelentkezett be valaki. A szegedi fiatalembernek Hajnal Dániel emlékező adatlapot is készített a portálon. – Kwikkát bulikból ismertem. Fesztiválokon zenélt, én a képet húztam a zene alá. Tulajdonképpen „kollégák voltunk". Fontosnak éreztem létrehozni egy profilt neki, ami olyan mint egy virtuális síremlék. A 21. században élünk, ma minden virtuális. Ez a saját ötletem volt. Azért az emberért, akit ilyen fiatalon elveszítünk és ennyi mindent kaptunk tőle, ez a minimum, amit tehettem. Természetesen mindig őrizni fogom-fogjuk az emlékét – mondta Hajnal Dániel.

Az iwiw üzemeltetői egyébként nem szívesen törölnek, még elhunyt felhasználót sem, mivel az ellentétes a szájt szellemiségével. Ha valaki azonban kifogásol egy-egy adatlapot, akkor annak utánanéznek. Az iwiwnek nagyjából 1,7 millió tagja van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két héten belül kezdődik a kullancsirtás Szegeden

Az enyhe tél miatt a megszokottnál hamarabb és nagyobb számban támadnak a kullancsok Szegeden. A… Tovább olvasom