Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Utolsó nyári kortyok a sörkertben

Szeged - Az idei nyár az utolsó, amikor a Somogyi-könyvtár mögötti sörkertben tölthetjük magunkba az árpalét – a területet ugyanis beépítik. A vendégeknek hiányzik majd az egyesek szerint 35 éve működő kocsma hangulata, árai, fekvése – derült ki szombat esti látogatásunkon.
Megszűnik a sörkert, mert a terület tulajdonosa irodaházat építtet a helyére, mélygarázzsal, fitneszteremmel – írtuk egy hónappal ezelőtt, amikor a városi közgyűlés többsége rábólintott a szegediek egy részének csalódást okozó tervre. Azóta a törzsvendégek tisztában vannak vele: ez az utolsó nyár, amikor emelgetik a papírkorsót a Somogyi-könyvtár mögötti betonplaccon.

– Nagyon hiányzik majd, ez a legjobb hely nyáron Szegeden. Jó a hangulata, jó környezetben van, és sokan elférnek – magyarázta a sörkert vonzerejét az „érettségi közben lévő" Pintér Máté, aki szombat este a barátaival sörözött a végnapjait élő szabadtéri óriáskocsmában. Csak második éve járnak ide, mégis hozzájuk nőtt – mondták, miközben a hátuk mögött kivetítőn ment a veszprémi Pick-meccs. Árva Ákos, Urbán Richárd és Pálhegyi Norbert hozzáteszi: fogalmuk sincs, jövőre milyen szabadtéri kocsmába mennek majd, mert Szegeden nincs másik belvárosi placc, ami ennyi embernek helyet adna. Az utcán meg nem akarnak inni, mert azt büntetik – mondják.

A színültig telt sörkert sok éven át megszokott látványától hamarosan búcsúzhatunk. Fotó: Miskolczi Róbert
A színültig telt sörkert sok éven át megszokott látványától hamarosan búcsúzhatunk.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Mindig alig vártuk, hogy kinyisson a sörkert, mert csak előnyei vannak – beszélt elmélyült szotyizás közben Karcsi és Szabolcs. Azt mondták, a friss levegő, a változó társaság és az alacsony árak miatt ragaszkodnak a helyhez – ami ráadásul a belváros közepén van. Buli előtti hangulati alapozásra kiváló – tették hozzá, bár azt még nem tudták, hova mennek szórakozni. – Lehet, hogy később még visszajövünk egy sörre – mondta Karcsi. Vagy kettőre! – kontrázott mosolyogva Szabolcs.

– Már tegnap kinéztük magunknak a helyet, mert nagyon szimpatikusnak tűnt, de akkor nem volt időnk lejönni – beszélt a Gödöllőről osztálykirándulásra érkező Vajda Zsuzsa, Makra Mariann, Skultéti Kitti és Molnár Otília. Azt mondták, a Dóm tér, a fogadalmi templom, a szalámimúzeum és a rengeteg szegedi szobor végignézése után kifejezetten jólesik belemerülni a gödöllőinél nyüzsgőbb szegedi éjszakába. Túlságosan viszont nem tehetik: büntetésből kimenőjük csak éjfélig szól. Pénteken ugyanis néhányan az éjjel egyet sem tartották be – mesélték.

Megszámlálhatatlan mennyiségű sör fogyott itt az évek során. Fotó: Miskolczi Róbert
Megszámlálhatatlan mennyiségű sör fogyott itt az évek során.
Fotó: Miskolczi Róbert

– Már régóta benne volt a levegőben, hogy vége lesz. Tiszteletben kell tartani a tulajdonos döntését, akármennyi ideje, pénze, energiája, érzelme is van benne az embernek – beszélt a pénztárgépet ütögető Erdősi Róbert. Azt mondja, egyes törzsvendégei azt mesélik, már 35 éve működik azon a helyen vendéglátóhely. Miközben a területet hat éve bérlő és a sörkertet üzemeltető férfi villámgyorsan adta össze az árakat, a húszméteres sor sehogy sem akart csökkeni, és a padok is kezdtek betelni. – Most még nincs is nagy őrület. Ünnepnapokon ezren is lehetnek itt, bár akkor már csak úgy férnek el, mint a heringek – mesélte. Ilyenkor mindenki irigyel, de amikor esik, senki sem – tette hozzá. Azt még nem tudja, meddig tart majd nyitva, de a bérleti szerződése szeptember végéig szól. Addig még biztosan beülhetünk egy-két korsóra meg némi baráti csevelyre egy újabb eltűnő, legendás szegedi vendéglátóhelyre.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Levó 2008. május 22. 10:19
  „neeeeeeee! csak sörcit neeeeeeeee!”
 • 35. Antiserver 2008. május 20. 00:08
  „Hát sajnálom nagyon a dolgot. Jókat sörözgettünk ott anno a haverokkal. Igaz mostmár egyetem óta máshova járunk.”
 • 34. staropramen lezak 2008. május 19. 22:50
  „m.gabor
  6 korsó prágai csapolású sörtől meg 3 feles szilvától semmi bajom, ha ezt itthon iszom meg, akkor másnap brutál másnap...”
 • 33. m.gabor 2008. május 19. 22:01
  „biztosssss a sör miatt hányt! :D :D
  mondta is, hogy beteg volt tőle...
  nemtom, egyébként húsz sörtől én is beteg vagyok, lehet az a legfaszább friss cseh sör is :)”
 • 32. akutt 2008. május 19. 21:45
  „26 Egy Szegedi beivott beszólt piásan a pultba, botrányt csinált és mivel elkezdett botrányt csinálni a biztonságiak kitették, ahol összeokádta a szemközti lámpaoszlopot...nos ennyi a balul sikerült történet:-P”
 • 31. mattill 2008. május 19. 19:03
  „És akkor nehogy azt hidd, hogy nagy hülyeséget mondtál am! ;-) A pince oldala már le van betonozva, ott lehetne mélygarázs, a tetejére pedig gyorsan növő nagylombú fákat, meg sövényeket bokrokat telepítve, a szabadon maradó részt leszórva gyöngykaviccsal, egy nem is akármilyen szabadtéri vendéglátóhelyet lehetne itt létrehozni. És a fentiek megvalósítása után nem is lehetne azon rinyálni, hogy ááá csak koszos beton az egész.. :D”
 • 30. m.gabor 2008. május 19. 18:46
  „téééényleg, legyen a centrum gödör helyén egy új bazinagy sörkert :D”
 • 29. mattill 2008. május 19. 18:31
  „Jut eszembe, régen volt Újszegeden a Ligetben is egy nagyon jó sörkert, ahova jó volt kiülni, de azt annó felgyújtották, és azóta ebek harmincadjára van hagyva. Pedig ott az árnyékban szabadtéren nagyon jó helyen volt. Ahelyett sincs semmi Újszegeden. Sőt a Liget is Csak egy nagy fás rész lassan, ami már csak árnyékaegykori önmagának, hiába tesznek megmentéséért, felújításáért nagyon sokat :( És ne jöjjön nekem senki a SZIN-nel, az nem az én világom és ráadásul drága is..”
 • 28. zsofi 2008. május 19. 17:45
  „Pontosan! A Centrum mögötti telek senkit nem zavar? Azt miért nem lehet beépíteni? Jah, tudom: szegény patkánykák és egerek elvesztenék az otthonukat:(”
 • 27. mattill 2008. május 19. 17:38
  „1.Sohasem lettem beteg az ottani sörtől, sőt senkiről nem tudok, aki emiatt betegedett volna meg.
  2. Vizezik a sört? A sör maláta és víz keveréke ha nem tudnád. Az hogy rosszul állítják be a csapolót már más kérdés.
  3. Érdekes én még azt sem tudtam, hogy ott biztonsági emberek is vannak! Miért is kellett volna találkoznom velük? Kiültem ismerőseimmel, elbeszélgettem, főleg a szabadtéri előadások előtt. Soha nem csináltam semmi rosszat, így aztán nem is volt bajom a biztonsági emberekkel.
  Jahh, haát ha valaki megfeledkezett magáról és tört zúzott ordibált, az meg ne csodálkozzon ha találkozott velük. Ez volt a feladatuk, ha ugyan ténylerg voltak, mert én tényleg még csak nem is találkoztam velük..
  4. Tudom jól, hogy ott van a Vírág terasza, meg egyéb olyan helyeké, ahol 300ft alatt nemigen lehet még kávét sem kapni, de az nem az átlagpolgárnak van kitalálva. Legalábbis én annak érzem magam és nincs pénzem 5-600 forintos vagy még drágább sörökre. Már csak a híd alatt van még hely, ami még elfogadható, de oda meg kevesen férnek nyáron.”
 • 26. Egy szegedi 2008. május 19. 17:22
  „Talán ha nem vizeznék a sört, talán ha nem lett volna beteg valamely ismerősöm minden évben a romlott sörtől, talán, ha nem lettek volna föld bunkók a biztonságinak nevezett embörök ott, talán, talán, talán akkor sajnálnám...”
 • 25. sörissza 2008. május 19. 17:22
  „amig egyetemista voltam, és néha-néha leültünk a sörkertbe egy-két sörre, nagyon tetszett a hely... aztán már dolgoztam, és ekkor pár évig albérletben laktam szemben a sörkerttel, az óvoda fölött a 10 emeletesben... és rohadtul utáltam, hogy hajnalig nem lehetett aludni nyáron nyitott ablak mellett, mert folyt a buli, meg az ordibálás. vagyis nem mindegy honnan nézzük a kérdést. szerintem aki meg akar inni pár korsóval, ezután is fog találni a belvárosban helyet magának igénye szerint. az ottlakók pedig biztosan fellélegeznek majd.”
 • 24. Pipicz Gabor 2008. május 19. 17:15
  „En emlekszem, mindig is volt a Dom ter kornyeken szabadteri kocsma.Persze lehet azon vitatkozni, hogy milyen a szinvolnal, de a mai szegenysegben sokaknak erre van penze es nem meregdraga ettermekre, kavezokra es pubokra.Irodahaz ugyben csak annyit, hogy inkabb Szeged szegyenet /Centrum Aruhaz melletti godor, ami tobb mint negyed evszazada ronditja a belvarost/ kellene felszamolni es oda epiteni irodahazakat, bevasarlokozpotot, stb.”
 • 23. zsofi 2008. május 19. 16:27
  „varosi:

  Te beszélsz igénytelenségről? Elég csak a hozzászólásod 4. szavára pillantani..

  Sajnálom a sörkertet. Nem színvonalas, vizezett a sör, de jó a társaság, sok ember együtt. Nem lesz dohányfüstös a ruhám. Persze ott van néhány más teraszos hely, de pl.a Corso teraszára nem ülnék ki szívesen, feszélyezve érezném magamat. Remélem kitalálnak valamiylen alternatívát, szerintem nagy üzlet lenne!”
 • 22. m.gabor 2008. május 19. 16:22
  „de mondjuk tudjuk, aki nem operába, drága étterembe, bálba jár, vagy otthon ül a seggén, az már csak állat lehet, aki tör, zúz, üvöltözik és mindenhova odahugyozik. aha. persze.”
 • 21. m.gabor 2008. május 19. 16:20
  „varosi: lehet, hogy épp az irodaház dolgozói is le fognak majd meló után menni valahova sörözni és ők is körbehugyozzák a várost :))”
 • 20. dugótér 2008. május 19. 16:02
  „PWR!

  A Millenium kávézó mellett :) Ahol múlt héten a színpad volt.”
 • 19. PWR 2008. május 19. 15:48
  „Valaki meg tudná mondani hogy hol a millenium terasza? Most már elkezdett érdekelni. Amúgy persze kellenek még a bankok, azon a 20 négyzetméteren még nincs.”
 • 18. varosi 2008. május 19. 15:24
  „És mi a picsának a sörkert. Sok igénytelen embernek, azután meg pisálnak össze vissza a belvárosban. Ehelyett jobb az irodaház, kulturáltabb.”
 • 17. taszika 2008. május 19. 14:52
  „a milleniumi kávéház terasza nem rossz de nem közelíti meg a sörkert hangulatát, még akkor sem, ha a sör nagyon vizezett volt és nem is túl olcsó. nagyon fog hiányozni a nyári estékből, a város összképéből, hangulatából, irodaház meg csak azoknak kell akiknek pénzük van belőle, amúgy van belőle bőven, mi a picsának még egy...”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Piros pont: új korlát, mutatóban

Szeged - A dizájn a régi, az öntöttvas korlát vadonatúj a Széchenyi téren, ahol korábban a „zöld villamosként" becézett közvécé állt. Tovább olvasom