Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Utolsó simítások a kétmilliárdos Agórában

Szeged - Befejezték a munkát a Szent-Györgyi Albert Agórában. A két hét múlva esedékes műszaki átadás előtt tegnap az építészekkel bejártuk az épületet.
Szeged új tudományos, oktatási és kulturális központjában, az Agórában két tervező tartott sajtóbejárást tegnap délelőtt. Báger András és Helmle Csaba vezetésével a résztvevők megismerkedhettek az épület érdekességeivel, környezettudatos megoldásaival.

Utolsó simítások a kétmilliárdos Agórában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Megmutatták: a hűtést és a fűtést főként napkollektoros és hőszivattyús megoldásokkal biztosítják, az elektromos áramot pedig napelemek szolgáltatják. Az építészek elmondták: a legmodernebb épületgépészeti és épületinformatikai rendszereket alkalmazták, ezek biztosítják majd a gazdaságos és energiatakarékos működést. A 6800 négyzetméter alapterületű épületben csupán egy gázkazán üzemel. A hűtés-fűtési rendszer hőigényét 50 darab 100 méter mély talajszonda biztosítja. Hőleadó felületként mennyezetfűtést és hűtést alakítottak ki, ez rendkívül takarékos és jó hőérzetet biztosít. A belső terek jelentős részének megvilágítását természetes fény biztosítja. A látványlaborban az ablakok a fal alsó részén találhatók. Az épület mellett elhelyezkedő klímatorony a nyári időszakban egyfajta természetes hűtő és szellőző építményként, kürtőként funkcionál.

Nyomokban IKV-t tartalmaz

Az IKV egykori telephelyére épült Agorában két régebbi épületet is meghagytak. A tervezők az északi oldalon a környezettudatosság jegyében felújítottak egy irodaépületet, ami ezentúl a játszóházban tölt be hasonló funkciót. Megmaradt az úgynevezett portorony is, ami az egykor itt található asztalosműhely porszívótornya volt, jelenleg dísztoronyként funkcionál.

A kerékpártárolók mellett díszmedence fekszik, a lovagi korban a kastély kapuján átlépve a lovakat kötötték így az itatók mellé. Egy kávézó is fogadja itt a vendégeket, valamint egy domb, amely szabadtéri nézőtérként is funkcionál majd. A tervezők elmondták: az épület külső homlokzata rácsszerkezetű, árnyékolható.

Az 1,6 milliárd forintos uniós támogatással létrehozott központba teszi át székhelyét az informatikatörténeti múzeum, itt kap helyet az MTA Szegedi Biológai Kutatóközpont látványlaboratóriuma is.

Az Informatórium többek között interaktív kiállításokkal, intelligens otthonnal készül a beköltözésre. Az épület első emeletét teljes egészében a Százszorszép Gyermekház foglalja el. A fölszinten található a 280 férőhelyes, modern akusztikai és audiovizuális megoldásokkal felszerelt nagyelőadó és a kiselőadó is. Előbbiben előadásokat, koncerteket, utóbbiban inkább zenei előadásokat tartanak majd.

Várhatóan két hét múlva lesz a műszaki átadás, utána szerzik be a használatba vételi engedélyeket. Az Agóra várhatóan januártól kezdi meg működését.

* * *

Szám szerint

A Szent-Györgyi Albert Agóra összköltsége valamivel több mint 2 milliárd forint, ebből épült fel a négyszintes, háromemeletes, 6751 négyzetméter hasznos alapterületű épület, 1643 négyzetméter új közpark, valamint 78 parkolóhely. Az épület szinte szerkezetkész, jelenleg a zöldfelületen dolgoznak.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. Queenmargareth 2012. szeptember 06. 21:24
  „Ha sokat fejtesz rejtvényt biztos találkozol jó párszor az agóra szóval:)
  Amúgy kellet ez?”
 • 40. macs 2012. szeptember 06. 21:12
  „37. lukrecia ,
  hát ha belegondolok, hogy a havi rezsim, 45 eFt körül van, biztosan ostoba vagyok. :-)”
 • 39. bánki 2012. szeptember 06. 18:56
  „Churchill Galipoli az I. v.h.-ban 500 000 angol áldozatot követelt !

  Jó a példa !

  36. macs 2012.09.06. 14:39”
 • 38. bánki 2012. szeptember 06. 18:53
  „36. macs 2012.09.06. 14:39

  Az öreg elbaszta ! Nézd meg Londont !

  Multi-kulti !”
 • 37. lukrecia 2012. szeptember 06. 18:48
  „Macsnak hiába mondod--nem érti ---ezért fizeti még mindig a panel rezsit.”
 • 36. macs 2012. szeptember 06. 14:39
  „35. bánki,
  nem tudom, miért, de ez jutott eszembe.
  A második világháború alatt egy brit kormányülésen egy miniszter azzal állt elő, hogy a hadiállapotra tekintettel nullázzák le a kulturális kiadásokat, és a felszabaduló összeget fordítsák fegyverekre. Mire Churchill így válaszolt: ,,Rendben, de akkor miért is harcolunk?"”
 • 35. bánki 2012. szeptember 06. 13:33
  „34. NP1 2012.09.06. 12:32

  Igen !

  Kis hazánkban cca 1,5 millió produktív adózó tart el 8,5 millió nem adózó honfitársunkat. Természetesen kultúrára szükség van a ,,sárga csekket" befizetése után.

  Szegeden hány korábbi kultúrház döglődik kihasználatlanul - szerinted ?

  Prioritások az smafu ?”
 • 34. NP1 2012. szeptember 06. 12:32
  „bánki
  Gondolom a gyermekeid sem iskolába jártak/járnak, múzeumban, könyvtárban nem voltak, hanem termelő tevékenységet végeznek, hiszen írásra, olvasásra egyáltalán tudományra nincs szükségük - mert ott van kéznél a kapa és a kalapács.”
 • 33. Kerekes 2012. szeptember 06. 10:32
  „Hamada!
  Nézd meg Klebelsberg Kuno életét és tetteit! Érdekes lehet számodra. Nem a két vezető személy hasonlítottam össze, hanem azt, hogy mikor mit kell tenni.”
 • 32. MSW 2012. szeptember 06. 10:01
  „Agóra = görög eredetű szó, jelentése piactér, ahol az emberek megbeszélik, intézik a város (polisz) ügyeit. Jaaa, hogy a görögök tudtak egymással beszélni, érvelni? Hát kérem, lehet tőlük tanulni.”
 • 31. bánki 2012. szeptember 06. 08:03
  „Szóval 2 milliárd + működési költség a kamura !

  Gratulálok!

  Aradon termelő üzemek épülnek. Kecskeméten szintén.

  Nevezzük inkább ,,AGÓNIÁNAK" ala Botka László kulturális hakninak!”
 • 30. qrumpli 2012. szeptember 06. 05:12
  „Agóra agóra?
  Magyarul mit jelent ,jó volna legalább azt tudni.
  Lehet buta vagyok ,de MAGYAR.”
 • 29. Hammada_Fleet 2012. szeptember 05. 22:30
  „Miből is fogjuk ezt üzemeltetni? Mennyi a budget a jövő évre?
  Segítségül: egy megroggyant gazdaságú ország egyik legszegényebb megyéjének a székhelyén vagyunk, ahol hosszú ideig azért hessegettek el minden termelő beruházást, mert a tudásiparral és az egyetem értékteremtő tevékenységével akarták felvirágoztatni a várost. Most ott tartunk, hogy az egyetem a legnagyobb munkaadó, a legsúlyosabb megszorítások a szociális szektor után a felsőoktatásban vannak.”
 • 28. szegedi07 2012. szeptember 05. 21:49
  „Borzasztóan néz ki!
  A tervezőjét kellene bezárni bele. Semmire nem lesz alkalmas, viszont a gatyánk is ráment az energiatakarékosságra. A poros otromba számítógéproncsokra kár fűteni, elég lett volna a teremőrnek egy bundát venni.”
 • 27. kalkutta 2012. szeptember 05. 21:13
  „"Én voltam gyerekekkel a Csodák Palotájában és nagyon élvezték, sőt az egyikük azt mondta, erről hallott a suliban, de most értette meg. "

  Pontosan erről van szó. Természettudományokat sehogy másként oktatni nem szabadna mint először bemutatás, kísérlet, tanulói kísérlet és még egy párszor. Új témában elölről kezdve. Aztán jöhetne a jelenségek elméleti értelmezése, törvényszerűségek megállapítása, odavágó egyenletek ismertetése. Az utóbbi csak a jobbaknak és főleg csak az érdeklődőbb tanulóknak. Persze nem kizárva a többit sem ha érdekli őket. A mai technikai lehetőségek minderre bőven nyújtanának lehetőséget.

  Ezzel szemben mi folyik? A poroszos/szovjet modell miszerint a gyerekek fejébe tölcsérrel minél többet beletölteni. Ha nem megy akkor jöhet a nádpálca, (remélem csak képletesen mondhatom), lebunkózás, egyes. Nem az a fontos, hogy a tanuló érti-e hanem az, hogy vissza tudja-e mondani. Mindezt lélektelenül, kilométeres egyenletekkel "fűszerezve" anélkül, hogy a tanuló egyszer is látná, hogy ez nem kizárólag az ő gyötrésére való hanem így lehet leírni a minket körülvevő világot. Ennek értelme van és akár szépséget is lehet benne találni. Főleg ha kellőképpen vezetik erre a fiatalokat. Ehelyett oktatásunk inkább az érdeklődő lelkekből is kiöli az érdeklődést az illető tárgy iránt. Felsőfokon főleg. Inkább csak a szívatás folyik.

  Nem mondom, az ország néhány elitiskolájában lehetnek jó példák. De itt az átlagról beszélek.
  Mi kellene a jobb oktatáshoz?
  Mindenekelőtt az, hogy a tanárok, oktatók is jobbak, jobban képzettek legyenek. De ezt nem lehet elérni "a nemzet napszámosa" (valószínűleg igaz sosem volt) szemlélettel. Vannak országok ahol csak a legjobb koponyák mehetnek tanári pályára. Annak megfelelő juttatásokkal. Az ilyen országok többre is viszik.”
 • 26. antiorange 2012. szeptember 05. 20:40
  „Majd bezár ez is pár év múlva, amikor rájönnek, hogy fenntarthatatlan...”
 • 25. kalkutta 2012. szeptember 05. 20:08
  „23. macs 2012.09.05. 16:22

  Igen, helyi lap lévén csak azt szerettem volna tisztázni, hogy a pesti Csodák Palotájáról és a pesti Természettudományi Múzeumról van szó. Az utóbbi teljesen megérthető. Miután horribilis pénzekért kialakították a volt Ludovika épületét és újabb óriási pénzekért odaköltöztették TT Múzeumot. Most kellett a hely másra (tudod hova? én nem). Újabb költözés, újabb átalakítás újabb óriási összeg. De van itt pénz bőven. A Ludovika most újból Ludovika. Reprezentálja a volt Monarchia és a Horthy rendszer (rendőr, katona) tisztképzését. Ehhez képest a Múzeum sorsa kit érdekel? Vagy kit érdekel a Csodák Palotája ahol esetleg tanulni is lehet. Minek az?”
 • 24. TELSTAR 2012. szeptember 05. 17:26
  „Szerintem pedig jól néz ki. Kihozták, amit ebből a tömbbelsőből lehetett. Persze most majd jönnek az "eltűnt az ifjúságom, brühühühühü..." típusú nyavalygások.”
 • 23. macs 2012. szeptember 05. 16:22
  „22. kalkutta,
  valamit félreértettél. :-) Én csupán azon sajnálkoztam, hogy a pesti Csodák Palotáját kiköltöztetik a Millenárisról, hogy hová, egyenlőre nem tudni, illetve a Természettudományi Múzeumot is, pedig horribilis pénzért alakították ki számára a volt Ludovika épületét.
  Én voltam gyerekekkel a Csodák Palotájában és nagyon élvezték, sőt az egyikük azt mondta, erről hallott a suliban, de most értette meg.
  Ami a természettudományok oktatását illeti nagyon igazad van. A fizika könyvek, legalábbis szerintem, kétségbeejtőek. biztos bennem van a hiba, de hiába olvastam, nem értettem. :-(”
 • 22. kalkutta 2012. szeptember 05. 15:55
  „Dicséret és fanyalgás.
  Minden fillér arannyá változik amit a tudomány népszerűsítésére költünk. Ha nem itthon akkor majd külföldön. Régen kellett volna, több is (és főleg szebb) kellett volna.
  Az épület pocsék, különösen a klímatorony. Letagadnám, ha én terveztem volna.

  15. macs 2012.09.05. 12:16
  Van Szegeden Természettudományi Múzeum?

  "Sírunk, hogy a természettudományok iránt a fiatalok nem érdeklődnek. Csak kérdezem, megteszünk mindent azért, hogy megszerettessük, megismertessük velük?"
  Az új intézmény önmagában nem fogja megoldani a problémát. Először az iskolai természettudományos tárgyak oktatását kellene megváltoztatni. Nem nagyon. Csak épp az ellenkezőjére annak ami most folyik.”
41 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyári fotópályázat: pen drive-ot nyerhet naponta két héten át!

Nyári fotópályázat indul napi nyereményekkel. Küldje be nyári fotóját, ossza meg a Facebookon, és nyerjen pendrive-ot! Tovább olvasom