Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Utolsó szavaival szerelmet vallott feleségének S. Nagy István

Tegnap kísérték utolsó útjára S. Nagy István eMeRTon-díjas, Artisjus-életműdíjas dalszövegírót, aki az 1950-es évek második felétől számos slágert írt mások mellett Kovács Katinak, Koncz Zsuzsának, Zalatnay Saroltának, Máté Péternek, Aradszky Lászlónak és Koós Jánosnak. A dalszerzőt hosszan tartó betegség után 81. születésnapján érte a halál Budapesten.
 Több mint hétezer dal

S. Nagy István 1934. január 20-án, Köröstarcsán született. A hadseregben dobolt, majd dalszövegeket írt. Rengeteg fiatalt fedezett fel (Németh Lehel, Szécsi Pál, Payer András, Ihász Gábor, Máté Péter), színdarabokhoz, filmekhez is írt dalokat, több mint hétezret.

Csongrádi Kata legjobb barátját, mentorát, társát veszítette el, amikor másfél hete, 81. születésnapján elhunyt férje, S. Nagy István. A legendás dalszövegíró utolsó szavaival szerelmet vallott feleségének.

– Kitölthetetlen űrt hagyott maga után – mondta el a Bors újságírójának a művész özvegye, aki 35 év házasság után temette el tegnap délután férjét az óbudai temetőben.

– A férjem fogja majd a kezem. Ahogy harmincöt éve mindennap – mondta a szertartást megelőző napokban a színésznő. A popzene legtermékenyebb szerzőjének temetésén Bródy János és Soltész Rezső mondott beszédet, és S. Nagy István legkedvesebb lírai szerzeményei szólaltak meg, amikor a művészt utolsó útjára kísérték. Felcsendült az Elmegyek, a Hull az elsárgult levél, a dalszerző egyik nagy kedvence – ami az életfilozófiája is volt –, a Ne add fel!, az Áldj meg engem! és a Maradj velem! című dal is.

A4-es papíron „élt"

– Pitykó nemcsak csodálatos szövegeket írt, hanem nagyszerű szeme és érzéke volt ahhoz is, hogy hova „kopogjon be". 1962-ben rádióstúdiós növendék voltam, amikor eljött a szülői házunkba, a Szondi utcába, és bekopogott. Elmondta, hogy Dobos Attila zeneszerzővel szeretne nekem írni egy dalt, mert arra gondolt, hogy fiatal énekesként ezzel be kellene mutatkoznom a Tessék választani! könnyűzenei fesztiválon. Azt hittem, hogy viccelnek velem. Azután a Még ide-oda húz a szívem című dallal tényleg nyertem – emlékszik vissza barátjára, kollégájára Aradszky László. A táncdalok egyik legsikeresebb magyar előadójának „S" – így is becézték a pályatársak, barátok S. Nagy Istvánt – körülbelül hatvan-hetven dalt írt.

A gyászmenetet a dalszövegíró özvegye, Csongrádi Kata vezette. Fotók: Czerkl Gábor/BORS
A gyászmenetet a dalszövegíró özvegye, Csongrádi Kata vezette. Fotók: Czerkl Gábor/BORS

– Ebből nagyjából tizenöt szupersláger lett, sorra nyertem velük a fesztiválokat. Szinte biztosra veszem, hogy dobogós helyen állok S. Nagy-dalokkal. A Szomszédasszony, fütyülök a lányára, a Nem születtem grófnak, a Sárga liliom és így tovább. Mindeközben a munkaviszony Pitykóval barátsággá szövődött. De sajnos néhány nappal ezelőtt megszűnt létezni. Az emlék azonban megmarad – avat be szomorúságába, az emlékeibe Aradszky László, akiben nagy büszkeségként él: – A magyar hanglemezgyártás történelmi sikere volt S. Nagy István aranylemeze, amelyen énekelhettem, és a Pókháló az ablakon című dallal hatalmas sikert arattunk.

– Pisti egy A4-es papíron „élt". Nyolcba hajtogatta, ez volt a notesza. Többször átjött hozzánk kártyázni, többet ultiztam vele, mint bárkivel – mesél a táncdalénekes, aki S. Nagy István decemberi szívinfarktusa után nem hitte, hogy a dalszerző megérheti még a 60 éves szerzői jubileumára, az Operettszínházba szervezett ünnepséget. – A jó Isten azzal honorált engem, hogy felléphettem, illetve az est második részében a színfalak mögött Pitykóval nézhettem a műsort. Ő végig szorította a kezem. Erősen szorította! Soha nem fogom elfelejteni. Valamennyiünk dalszövegére emlékezett, és visszafogottan énekelte, közben öröm sugárzott az arcáról. Hálás vagyok, hogy ott lehettem mellette. Csongrádi Katától hősteljesítmény volt, hogy Pista egyáltalán megélte ezt a koncertet: a szívinfarktus után körlevélben kérte imáinkat. A koncert után néhány nappal elment Pitykó. Nem nyolcvanéves korában halt meg, amikor ünnepeltük, hanem éjfél után a 81. életévében. Megadatott neki, hogy ezt a fantasztikus estét még átélje. Tegnap hálás köszönetet mondtam neki, hogy elindított engem ezen a csodálatos pályán. Pista a munka és a közönség iránti szeretetével példát mutatott, a slágergyártás igazi mestere volt. Szomorú vagyok, hogy elment –fejezi be Aradszky László.

S. Nagy István Aradszky Lászlóval. Fotó: DM
S. Nagy István Aradszky Lászlóval. Fotó: DM

A békét, barátságot kereste

– Pályám elején, a hatvanas években dolgoztam vele, nagyon szerettem a szövegeit, egy korszak meghatározó egyénisége volt. Maradandót alkotott, hisz a mai fiatalok is éneklik a dalait. Eredetileg nekem írta a Nem vagyok én apácát, de úgy éreztem, nem nekem való a szöveg, és visszaadtam, aztán Zalatnay Cini vitte sikerre – idézte fel a történetet Kovács Kati Kossuth-díjas énekesnő, akinek többek között a Többé ne telefonálj! és a Nem születünk százszor szövegét adta S. Nagy István. – Művészete meghosszabbította az életét, és lélekben még sok évtizedig itt lesz velünk. Rendkívül szorgalmas ember volt, nemigen utasította el a kéréseket. Azt hiszem, azt is elmondhatom, hogy a leggyorsabban író szövegíró volt – villámgyorsan kapcsolt. Kedves, fanyar humora volt, amit mi, fiatalabb énekesek, csak később értettünk meg. Érdekes, hogy ezt nem vezette át a szövegeibe, azokban inkább a békét, barátságot kereste – osztja meg velünk emlékeit Kovács Kati. Az énekesnő arra is rávilágít, hogy S. Nagy István milyen mélyen azonosulni tudott azokkal, akiknek a szövegeket írta.

– Olyan volt, mint a jó színész, amikor mások bőrébe bújik. A pályánk elején közel laktunk egymáshoz. Ő a Budakeszi úton, én pedig tőle egy kilométerre a Batthyány utcában. Otthon dolgoztak, Szécsi Palinak írogatta a dalokat.

Eltemették S. Nagy Istvánt (galéria)

Átmentem hallgatni őket.

„Egyszer véget ér a lázas ifjúság" – milyen igaz, milyen jó a szöveg! A legtöbb ballagási ünnepségen éneklik a diákok. Himnusszá vált, az Azért vannak a jóbarátok pedig már majdnemhogy népdalnak tekinthető. Utólag belegondolva ő sokkal jobb szövegíró volt, mint ahogy mi, énekesek ezt érzékeltük annak idején. Nem is tudtuk, hogy milyen elkényeztetett helyzetben vagyunk.

„Meséltem, hogy Szerelmes vagyok a Balatonba"

– Amikor elkezdtem énekelni, egyszer azt mondta nekem: „Ide figyelj, öcsi, írtam neked egy számot. Ezzel meg fogod nyerni a Tessék választanit!" A címe Micsoda nagyszerű dolog volt. És én tényleg megnyertem a versenyt. Ettől kezdve a magyar könnyűzenei piacon is ismertté váltam. Sokat találkoztunk, meséltem neki, hogy szerelmes vagyok a Balatonba, szeretek vitorlázni, utazni. Erre ő megírta nekem a Campinget, ami szintén ismert szám lett. A legnagyobbak között volt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a birtokomban lévő Vándor cigány című, négy CD-ből álló gyűjtemény. Megszámoltam, hogy a legtöbb szöveget Szenes Iván után S. Nagy István írta – avat be Koós János énekes, színművész. Azt is elmondja, hogy ugyanúgy, ahogyan neki, Pistának is a humor volt a mindene.

– Azt szoktam mondani, hogy ha a humor elvész, akkor mi is elveszünk. Amikor beteg lett, igyekeztem rendszeresen meglátogatni. Én ilyenkor soha nem azt kérdeztem, hogy vagy, hanem azt: Hallottad ezt a viccet? Rám nézett, elmosolyodott, és azt mondta: „Köszönöm, hogy meglátogattál."

– Csendben búcsúzom egy olyan kedves embertől, akit szerettem, és nagyon tehetségesnek tartottam. Mint ahogyan azt Szenes Ivántól és Havasy Viktortól tettem, akiknek szintén rengeteg slágert köszönhetek. Odamentem a búcsúztatásra, meghajoltam előtte. Mikor hazaértem, feltettem egy S. Nagy-lemezt, és meghallgattam... – osztja meg velünk Koós János.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az Auchan áruháznál lesz csekkbefizető automata

Szegedtől Szombathelyig és Pécstől Miskolcig összesen 19 csekkbefizető terminált telepít a Magyar Posta. Tovább olvasom