Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 18°C Még több cikk.

Úton - 77 éve - Megnyílt Novák András kiállítása

Szeged - Szuromi Pál nyitotta meg pénteken Novák András festőművész 77 éve úton című kiállítását a Klauzál téri EDF Galériában.
– Korábbi munkáimból és az elmúlt néhány évben készült képeim közül is válogattunk a kiállításra. Amikor az EDF Galéria vezetője, Plavecz Ildikó megkeresett, hogy tárlatot rendeznének, először azt mondtam, hagyjanak engem, annyi fiatal művész van, miért nekem kellene kiállítanom. Különben is olyan rumli volt a műtermemben, hogy nem szívesen engedtem volna be bárkit. Erre hoztak egy takarítónőt, aki gyönyörűen rendbe tett mindent. Ezzel győztek meg. Összeszedtem a fekete képeimet, néhány régebbi aktot is, tulajdonképpen majdnem minden időszakból választottunk néhány képet – mondja Novák András festőművész, aki Kmetty János, Hincz Gyula és Domanovszky Endre növendékeként 1962-ben diplomázott a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. A budapesti alkotói létformát 1969-ben adta fel Szegedért.

Megnyílt Novák András festőművész kiállítása az EDF Galériában. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

Tehetségével, expresszív formanyelvével frissítőleg hatott a hetvenes évek elején a szegedi piktúrára. Évekig a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola művésztanára volt, huszonkét éven át nyaranta a Szegedi Szabadtéri Játékok díszletfestőjeként is dolgozott. Művészetét a korai években a puritán színszerkezetű, dinamikus ritmusú, expresszív kompozíciók jellemezték, majd a színház hatása is közrejátszhatott abban, hogy drámai erejű, monumentális figurális víziók jelentek meg a képein. A nyolcvanas évektől megváltozott a festészete, a szépség, az érzékiség jegyében egyre inkább az aktok – sőt olykor a merészebb erotika – és a csendéletek izgatták, ám a fénnyel az árnyékot is megmutatta, a harmonikus, esztétikus női idomok mellett „a test ördöge" is felbukkant képein. Művészi munkásságát Juhász Gyula-díjjal, Szegedért Emlékéremmel és a Szegedért Alapítvány művészeti kuratóriumának díjával is elismerték.

– Nem gondoltam már kiállításra, mert vacakul voltam az utóbbi időben. Most kaptam valami szupervitamint, amelytől kezdek kicsit kipöccenni. Azt szoktam mondani: Kiss József gasztroenterológus valóságos varázslóként zseniálisan kioperált belőlem egy ufót. Jó, persze, csak én neveztem el így azt a világító rózsaszín polipot, amelynek szinte keze, feje, lába is volt, amikor kivette belőlem. Azóta jobban vagyok – meséli a festőművész, akinek 77 éve úton című összegző jellegű kiállítását Szuromi Pál művészeti író nyitotta meg pénteken. A tárlat december 4-éig tekinthető meg a Klauzál téren, az EDF Galériában.

Olvasóink írták

 • 2. Atlasz 2013. november 09. 04:09
  „Okoskatának igaza van!”
 • 1. okoskata 2013. november 08. 21:10
  „Ha lett volna valami, előzetes hír erről a tárlatról, sokkal többen mentek volna el a megnyitóra; ráadásul: zömmel olyanok, akiknek a Művész is örült volna.
  Örült volna, hogy sokan osztoznak az örömben, az örömében.
  Remélem, sokan nézik majd meg a kiállítást.
  Szeretettel gratulálok a Művésznek - és a kiállítás megvalósítójának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 70 éve született Imre Zoltánra emlékezett a balett

A Szegedi Balett alapítója, Imre Zoltán táncművész, koreográfus 70 éve született. Tovább olvasom