Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Útravaló diákoknak - pénz nélkül

Csongrád megye - Akadoznak a kifizetések az Útravaló programban: a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat érettségihez vagy szakmához segítő ösztöndíjrendszer résztvevői idén még egy fillért sem kaptak. Az már biztos: a pedagógusok sikerdíjra nem is számíthatnak.
Hat évvel ezelőtt hozták létre az Útravaló programot. Az állami ösztöndíj lényege, hogy a halmozottan hátrányos helyzetű fiatalokat segíti szakmához, középiskolához vagy sikeres érettségihez – olyanokat, akiknek szülei nyolc általánosnál nem magasabb végzettségűek, és nehéz anyagi körülmények között élnek. A gyerekekkel mentor tanár foglalkozik, különórákkal segítve felzárkózásukat.

A programban a mentor és a diák is ösztöndíjat kap, a kulcselem azonban a sikerdíj, amelyet az állam akkor fizet ki a tanárnak, ha a mentorált diákja javít az átlagán, felveszik középiskolába, vagy érettségit tesz. Ezt a több tízezer forintnyi jutalmat azonban idén megvonták. A pedagógusokat kész tények elé állították: hiába dolgoztak az elmúlt évben és teszik ezt idén is, prémiumukat a kárenyhítési alapba utalják ugyanúgy, ahogy az intézményeknek járó, lebonyolítási költségekhez való hozzájárulást is.

„Hazánkat az elmúlt évben több természeti csapás is sújtotta. Ebben a nehéz helyzetben széles körű nemzeti összefogásra volt szükség, amelyből az oktatási ágazatnak is részt kellett vállalnia" – írta lapunk kérdésére a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága, amely „a kivételes helyzetre való tekintettel" döntött a kifizetések elhagyásáról.

Nyírő Edinát érettségihez segíti az Útravaló – és mentora, Siposné Gyarmati Teréz.Fotó: Schmidt Andrea
Nyírő Edinát érettségihez segíti az Útravaló – és mentora, Siposné Gyarmati Teréz.
Fotó: Schmidt Andrea

Csongrád megyében 32 intézményben több mint 200 diák és mintegy 150 tanár vesz részt a programban. Nyírő Edinát érettségihez segíti az Útravaló: idén végez a Szegedi Ipari, Szolgáltató Szakképző és Általános Iskola Szeged-Móravárosi Tagintézményében. – Kilencedikesként rengeteg probléma volt vele: sokat lógott, és gyengék voltak a jegyei – mesélte mentora, Siposné Gyarmati Teréz. – Tavaly már 4,22 volt az átlaga, és a gazdasági egyetemre készül.

Edina azt mondja, a program nélkül biztosan nem tartana itt. – Jó dolog, hogy kiemelten foglalkoznak velem, és nem tagadom, az anyagi támogatás is nagy segítség.

Hasonlóan nyilatkozott iskolatársa, Beatrix is, aki az Út a szakmába programban vesz részt: varrónőnek készül. Egy másik iskolában kezdett tanulni, ottani eredményéhez képest sokat javított. – Jobban érzem magam attól, hogy tudom: van kihez fordulnom – fogalmazott. A tapasztalatok szerint a szakiskolásoknak különösen sokat jelent az Útravaló, hiszen az ösztöndíjjal meg lehet fogni őket: nem lógnak annyit az iskolából.

A hátrányos helyzetű családoknak a havi pár ezer forintos ösztöndíj a családi költségvetés szempontjából is sokat jelent – vagyis csak jelentene, ugyanis idén ezeknek a kifizetésével is gondok vannak. – Ebben a félévben még egy fillért sem kaptunk sem mi, sem a diákok – mesélte Edina mentora. Pedig a pedagógusok is rengeteg pluszmunkát végeznek: havi 10–12 pluszórát foglalkoznak a program diákjaival, és rengeteget adminisztrálnak. – Nem örülünk a történteknek, de muszáj tovább dolgoznunk – fogalmazott Siposné Gyarmati Teréz. – Ha már elkezdtük, végigcsináljuk.

Olvasóink írták

 • 4. Morpheus_RexXx 2011. április 16. 16:54
  „Jó ez a cikk, habár nem kapták meg a jó tett gyümölcsét. Akad iskola ahol sajna ezen tényt -> "A programban a mentor és a diák is ösztöndíjat kap" erősen elhallgatják és ha valaki tisztában ezzel, hamar törlik a mentorálandó jelöltek sorából. Mert ezen esetben nem a mentoráláson van a hangsúly, hanem a pénzszerzésen. És főként a mentoráltal való foglalkozás nem a hangosztatott heti 1 alkalommal megtartott "korrepetálásban" merül ki, ahogyan azzal félretájékoztatják sokszor ezen esetben a diákot és szüleit. Tapasztalat sajna, hogy amint valaki tisztában van a mentorálással kapcsolatos dolgokkal, hamar kiszórják a jelöltek közül...”
 • 3. Nórikám 2011. április 15. 23:29
  „Ezeknek minden ráfér a pofájukra? Ha ezt a szocik művelték volna ,hű de nagy lenne a monológ! Nem mintha azokat párolnám! Lenne viszont egy javaslatom: Ne ez a pénz menjen a kár enyhítési alapba, hanem az az összeg, amit a jól kereső politikusok a 16%-os adókulccsal megtakarítanak.”
 • 2. tomidzsí 2011. április 15. 23:00
  „Lényeg, a politikusnak és a cégvezetőknek megvan a prémium és a jutalom. Én ezzel a tudattal nyugodtabban hajtom álomra a fejem.”
 • 1. bambinaXX 2011. április 15. 10:17
  „Na, szuper.. :(
  Világos az üzenet: maradjatok hülyék, könyebben irányíthatók vagytok, nem kell érteni mi zajlik itten..”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bringáznak a munkába a szegedi tűzoltók

A szegedi tűzoltók három éve vesznek részt a Bringázz a munkába! elnevezésű kampányban. Tovább olvasom