Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Üzenet a köztéri padokról

Szeged - Alig látni tiszta padot a szegedi Stefánián, a Széchenyi téren, valamint a város buszmegállóiban. Mindenhol graffitik, karcolások és törések csúfítják az ülőhelyeket. Pedig szabadságvesztéssel is büntethető az, aki padot rongál, melynek javítása 10-40 ezer forintba kerül.
A Stefánia egyik platánja alatt vallhatott szerelmet egy lánglelkű graffitis szíve hölgyének, amit egy „Szeretlek Adrika" felirattal pecsételt meg a fa alatti padon.

A városban szinte fehér holló az ép pad: a Stefánián szemügyre vett 25 ülőhelyből például egy sem volt tiszta. Az egyiken emo, a másikon fuck emo, a harmadikon hip-hop, a negyediken Hétköznapi Csalódások, az ötödiken 2Pac felirat olvasható – a firkálók csak zenei ízlésükben különböznek. Valaki tenyérnyi horogkeresztet karcolt az egyik padba. A válasz: kis békejelek a náci birodalom jelképe körül „Make love, not war", azaz Szeress, ne háborúzz! felirattal.

Aktuális politikai nézetek is olvashatók a játszótér padjain: vastag fekete filccel valaki a „Fidesz 4ever", vagyis a mindörökké Fidesz feliratot mázolta. Kormánypártot éltető üzeneteket azonban nem találtunk. Megállapítottuk, hogy R. Krista is nagyon unatkozhatott a támfal egyik közeli padján, ha volt ideje nevét belevésni a fába.

aki padra rajzol vagy karcol, ugyanúgy szabálysértést vagy rongálást követ el, mintha egy ház falára graffitizne Fotó: Segesvári Csaba
Aki padra rajzol vagy karcol, ugyanúgy szabálysértést vagy rongálást követ el, mintha egy ház falára graffitizne Fotó: Segesvári Csaba

A tömegközlekedési eszközök megállóiban észrevettük, hogy sokkal kevesebb ideje van az embereknek a firkákra: a padokat értelmezhetetlen ákombákomok díszítik az alkoholos filctollak különböző színeiben.

A Széchenyi tér platánjai alatt azonban ismét kellemes légkörben alkothatnak az önjelölt művészek, bár itt is inkább a graffitik hódítanak, melyek közül üde színfoltként tűnik elő egy 10 centis betűkkel az egyik pad támlájába vésett vallomás: „Irma Kedvesem".

Tuczakov Szilvána rendőrségi szóvivő lapunk kérdésére elmondta: aki padra rajzol vagy karcol, ugyanúgy szabálysértést vagy rongálást követ el, mintha egy ház falára graffitizne. Aki tettével 20 ezer forint alatti kárt okoz, szabálysértést, ezen összeg felett viszont már rongálást követ el. A büntetés egy évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka vagy pénzbüntetés lehetne, de padrongálás miatt a rendőrség tavaly Szegeden senki ellen nem indított eljárást.

Vakarás, csiszolás, fordítás

A Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél elmondták: tavaly több száz szegedi padot kellett cserélniük, javítaniuk. Leginkább a Stefánián gyűlik meg a bajuk a szakembereknek a firkálókkal: az alkoholos filc átüt a tölgyfalécből készült ülőhelyeken. Itt nem segít a vakarás – csiszolni kell a munkásoknak, ami jóval többe kerül. A Széchenyi téren is aktívak a rongálók, ám a padok itt fenyőből készültek, amiről könnyebb lemosni a graffitit, majd újrafesteni a fát. A „Szeretlek Mari", „Itt járt Béla" üzenetek, illetve a fába belekarcolt különböző motívumok ellen a környezetgazdálkodás sajátos technikával harcol: megfordítják a léceket. A rongálás súlyától függően egy pad javítása 10-40 ezer forint.

Olvasóink írták

 • 8. Tralala 2009. január 19. 13:55
  „nah ittis csak a szokásos szöveg megy, hogy a graffitizők így meg úgy....ezeket a szeretlek blabla feliratokat, meg hogy fuck emo meg hasonló toyásságokat a "normális" emberek irják ki!!! és az meg, hogy mennyi pénzben van a javítás meg a legnagyobb vicc...ezektől még működik a pad, attól viszont nem,amikor széttörik, és új lécet direkt nem raknak a törött hejére!!! mellesleg sokkal több minden van ami sokkal több pénzt visz el, mint ez a szerencsétlenkedés meg mutogatás, hogy lassan már aztis a graffitizőkre irják rá, hogy válság van....a globális felmelegedésről is ők tehetnek ennyi erővel....
  szánalmas amit itt vállaltok....”
 • 7. Titanilla 2009. január 19. 13:46
  „Hát ez az! Még soha senkit nem büntettek meg! Még senkinek nem kellett rendbe tenni amit megrongált! Pedig a közös pénzből kell rendbe tenni, ami hasznosabb dologra is jó lenne. Persze megy a szlogen, "valósitsd meg önmagad" Hát ezek a vandálok megvalósitják. Természetesen nemszabad megsérteni a személyiségi jogaikat! Hosszu idő óta várok arra, hogy a rendes embernek mikor lesz személyiségi joga?”
 • 6. nyomdasz63 2009. január 17. 20:32
  „"!Jó !"példa a II. kórházzal szemben,az "ötházak"-nál !!!-Évekkel ezelőtt FELSZEDTÉK az ÖSSZES PADOT !!!(alattuk a gyöngykavicsot ís)!!!---Így most jobb ????”
 • 5. török 2009. január 17. 19:56
  „turboman: megelőztél, én is ezt akartam. :)

  Mi a sajátos technika abban, hogy megfordítják a léceket? :) Kb mint amikor felkarcolódik a parketta, és teszünk rá egy szőnyeget. Ez sajátos? :) Fel fogják találni a négyzet alapú hasáblécekből készült padokat, hogy négy friss oldal legyen, ha megrongálják. :) Sztem kellene egy-két térfigyelő kamera, meg nem lenne rossz, ha ki lenne hirdetve vmi központi szám, amit lehet hívni, ha az ember ilyen idiótákat lát. Tud valaki ilyet? (nem a 112-re meg a 107-re gondolok :) )”
 • 4. JungHeinrich 2009. január 17. 18:33
  „...így van ,minden pad mellé egy rendőrt!!!! Hihetetlen brutalitás ahogyan agyonkarcolják a szerencsétleneket...”
 • 3. Sziti 2009. január 17. 17:01
  „Talán ha a rendörségnek nem a kommentezők kilétének felderítésével kellene foglalkoznia egy- két ilyen károkozót is elkapnának.”
 • 2. turboman 2009. január 17. 16:56
  „angol újrakezdő diplomás (azaz talán legalább egy nyelvből középfokúval rendelkező) újságíróknak:
  chapter one. exercise one.
  to make love = szeretkezni”
 • 1. Sziti 2009. január 17. 16:47
  „Ennyi pénzért szivesen vállalnám ezt a munkát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akár szó nélkül is büntethet a rendőr

Szeged - Sokan értetlenkednek, amikor postaládájukból egy bírságról szóló levelet vesznek ki: több tízezer forintot kell kifizetni, mert tilosban parkoltak. Tovább olvasom