Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Üzlet is a felnőttképzés

Szeged - Tiszát lehet velük rekeszteni, olyan sok felnőttképzési profilú cég kínálja magát Szegeden. Ezért azt gondolhatnánk: jó üzlet OKJ-s tanfolyamokkal foglalkozni.
Iskolarendszeren belül és azon kívül is tanulhatnak szakmát a 18 évnél idősebbek, vagyis a felnőttek. A felnőttképzéssel foglalkozó szakemberek szerint még most sem köztudott, hogy az első szakma megszerzése ingyenes. E lehetőséget használja ki például az a nyelvszakos egyetemista, vagy a felsőoktatásba most be nem kerülő érettségizett diák, aki „mellesleg" olyan piacképes szakmát tanul meg ingyen néhány hónap alatt, mint például a banki ügyintéző. De a számítógép használatát segítő tanfolyamokra járó ifjú és idősebb is hasznosan tölti a fölös szabadidőt.

Ötezernél is több felnőtt tanult már az egyik legtekintélyesebb, mert 1990 óta a képzési kínálathoz tartozó cég, a szegedi Siker Bt. által megyeszerte szervezett, körülbelül húszféle szakmára fölkészítő tanfolyamon – tudtuk meg Magyar Dénestől. A cégvezető szerint mi sem természetesebb, mint hogy nyáron is tanítanak. Igénylik ezt a munka mellett, vagy annak reményében iskolapadba ülő, 18-60 év közötti diákjaik is.

Nyáron is tanulnak a szegedi Siker Bt. felnőtt diákjai – például logisztikai ügyintézőnek. Fotó: Segesvári Csaba
Nyáron is tanulnak a szegedi Siker Bt. felnőtt diákjai – például logisztikai ügyintézőnek. Fotó: Segesvári Csaba

– Tiltakoztunk ugyan, mikor kiderült: egyes szakmákat „8 általános nélkül" is lehet tanulni, de a képzőhelyek e véleményükkel magukra maradtak – fogalmaz Magyar Dénes. De azt is ellentmondásnak véli, hogy például a veszélyes áru ügyintézői munkakör ellátásához elegendő a 8 általános iskolai végzettség. Náluk a „mérlegképes könyvelő" (új nevén a pénzügyi és számviteli ügyintéző), illetve a logisztikai ügyintéző a legdivatosabb képzés.

Összehasonlítás

Nehéz tájékozódnia annak, aki a felnőttképzési kínálatot szeretné feltérképezni. Nem csak az OKJ-jegyzékben szereplő szakmák képzésének mélységét, a tanfolyamok időtartamát és árát, hanem a képzőhelyek pozitívumait és negatívumait is nehéz összehasonlítani – ismeri el Kabódi Istvánné. A Szegedi Katedra Oktatási Alapítvány szerint a nyilvánosság segíthet: a végzős diákok kezébe kellene adni egy olyan füzetkét, amelyik az oktatási rendszeren kívüli tanulási lehetőségeket is tartalmazza.

A vállalkozásokon kívül egyre több alapítvány közhasznú tevékenységként végzi a felnőttoktatást, ad munkát pedagógusoknak. Például az Esély a Hátrányos Helyzetűeknek Közhasznú Alapítvány működteti a Szegedi Felnőttoktatási Gimnázium és Szakképző Iskolát, mely az érettségire felkészítő képzés mellett körülbelül 30 piacképes OKJ-s szakképzést, a 2008–2009-es tanévre Szegeden több mint 60 képzési lehetőséget kínál – olvasható honlapjukon. A négymegyés, 19 telephelyes iskolában mintegy kétszáz pedagógus oktat 18 és 75 év között bárkit, aki igénybe veszi az ingyenes tanulási lehetőséget, vagy kifizeti félévenként a – szakmától és képzési mélységtől függően – 90-180 ezer forint tandíjat.

– Sok pénzt költ az állam az oktatás támogatására, de ezek az összegek nem mindig a legjobban hasznosulnak – véli Kabódi Istvánné. A többek között az idegenforgalmi képzésben komoly hagyományokkal rendelkező Szegedi Katedra Oktatási Alapítvány vezetője szerint felháborító, mikor olyan szervezet nyer sokszor tízmillió forintot képzésre, amelynek nincs gyakorlata még egy háromórás tanfolyam lebonyolításában sem. Márpedig az oktatásszervezés a személyi feltételek megléte vagy hiánya következtében lesz sikeres vagy végződik kudarccal.

(A cikk az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával készült.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a hazai a tejtermelők

Tiltakozó akciókat kezdenek élelmiszer-áruházak előtt a magyar tejtermelők, ha nem vezetnek… Tovább olvasom